Ostali sportovi

Ragbi Six Nations: Wales i Irska za naslov

Matej Milanović • četvrtak, 19.03.2009.
Ragbi Six Nations: Wales i Irska za naslov
Foto: EPA

U subotu se igra zadnje kolo ovogodišnjeg Six Nationsa, jednog od najvažnijih ragbi natjecanja. Wales i Irska međusobno će odlučivati o pobjedniku, a za one koji ne poznaju dobro ovo natjecanje, slijedi kratak opis natjecanja, sažetak dosadašnjeg tijeka ovogodišnjeg izdanja turnira, te najavu subotnjih dvoboja…

Six Nations je veoma prestižno natjecanje u kojem nastupaju ragbi reprezentacije iz Francuske, Škotske, Irske, Walesa, Engleske i Italije. Ovo se natjecanje pod imenom Home international championship počelo igrati davne 1883. Na početku su u natjecanju nastupali samo Englezi, Škoti, Irci i Velšani. 1910. se u natjecanje službeno uključuju i Francuzi. Od tog trenutka turnir mijenja ime i počinje se zvati Five Nations.

Od 1993. pobjednik dobiva pehar, a od 2000. u natjecanje se uključila i Italija. Od tada se natjecanje zove današnjim imenom, Six Nations. Ako ubrojimo sve verzije ovog natjecanja i sve podjele titula (kojih je bilo dosta tokom povijesti) Engleska i Wales osvojili su 35 titula, Francuska 24, Wales 22, Irska 18, dok Italija još čeka i vjerojatno će još dugo čekati prvi naslov.

Šest momčadi igra jedanput svaka sa svakom, a domaćini međusobnih dvoboja se izmjenjuju svake godine, odnosno ako jedne godine Engleska igra u Francuskoj, iduće će igrati doma i to vrijedi za sve momčadi. Natjecanje se odigrava svake godine između veljače i ožujka.

U ovogodišnje izdanje kao pretendenti na vrh krenuli su Irci, Englezi, Francuzi i Velšani. Talijani i Škoti krenuli su u natjecanje, kao i zadnjih nekoliko godina s ciljem da izbjegnu takozvanu drvenu žlicu (trofej dodijeljen momčadi koja u jednom izdanju izgubi sve susrete).

Ove sezone je u prvom kolu Irska u Dublinu dobila Francuze u uzbudljivom susretu 30:21. Wales je bez većih problema odradio gostovanje u Škotskoj, a Englezi su razbili sa 36:11 Italiju, čiji je izbornik u tom susretu odlučio raditi u najmanju ruku čudne eksperimente.

U drugom kolu Francuzi su na svom terenu sa minimalnim trudom dobili Škotsku. Irska je uništila Italiju u Rimu sa 38:9, a u Cardiffu su Wales i Engleska igrali kako bi pokazali tko od njih dvoje može stvarno pretendirati na vrh ove sezone. Wales je zasluženo slavio 23:15 i istakao kandidaturu za naslov.

Treće kolo bilo je od iznimne važnosti, kako za borbu za prvo mjesto, tako i za onu za izbjegavanje zadnjeg mjesta. Škoti su naime na svom terenu osramotili razočaravajuće Talijane sa 26:6. Francuska je zadržala svoje nade u osvajanje titule pobjedom od 21:16 nad Walesom u Parizu. Irska je pak, u jako tvrdom meču dobila 14:13 Englesku i time izbacila Engleze iz utrke za pehar.

Četvrto kolo donijelo je prvi pravi ovogodišnji meč Italije, koja je na svom terenu pošteno namučila Wales, no zaustavila se na tome. Gosti su boljim drugim poluvremenom došli do pobjede od 20:15. Još jedan outsider je u tom četvrtom kolu dobro namučio izrazitog favorita. Naime Irska se dugo patila sa Škotskom, no izvukla je pobjedu rezultatom 22:15. Francuzi su prije tog susreta još imali šanse, koliko god minimalne da osvoje titulu. Ipak u Twickenhamu, legendarnom mjestu što se ragbija tiče, Engleska je razbila Francusku pobijedivši prvo poluvrijeme sa gotovo nevjerojatnih 29:0. U drugom su domaći malo popustili pa je Francuska neznatno ublažila poraz, na završnih 34:10.

Sutrašnje zadnje kolo donosi nam dvoboje Italije i Francuske, te Škotske i Engleske koji osim rezultatskog prestiža ne bi trebali imali veću važnost. Talijani bi eventualno pobjedom izbjegli drvenu žlicu, no teško je očekivati da mogu dobiti Francuze. Pravi okršaj biti će u Walesu, na Millenium Stadiumu u Cardiffu.

Irci love prvi naslov nakon 1985., a ujedno imaju priliku ostvariti svoj tek drugi Grand Slam (pobjeda protiv svih protivnika u jednom izdanju). Ircima je to jedini put pošlo za rukom 1948. Wales s druge strane brani naslov i domaći teren daje im veliku šansu u tom pogledu. Zadnja momčad koja je obranila naslov je Francuska 2007. godine.

Pobjedom Irske sve je jasno, Irci su prvaci. U slučaju pak da Wales pobjedi, Irska još ima nadu. Naime, pravilo turnira kaže da u slučaju istog broja bodova ne vrijede međusobni dvoboji, nego razlika u poenima. Wales ima +21, Irska +44. Ukratko, Velšani osvajaju Six Nations isključivo ako pobjede sa 13 ili više razlike, u svim ostalim kombinacijama Irci su prvaci.

Zbog dosadašnjih igara i zbog toga što 13 razlike nije malo, Irska jest favorit, no Wales igra doma, žarko želi obraniti titulu i ima izvrsne igrače u svojim redovima, među kojima Shane Williams, osvajač ragbijaške varijante Zlatne lopte u 2008. godini. Dakle, očekuje nas zanimljiva i neizvjesna utakmica koja će odlučiti prvaka jubilarnog, desetog izdanja turnira otkako se zove Six Nations.

Six Nations, raspored zadnjeg kola:
21.3. Italija – Francuska (14:15h)
21.3. Engleska – Škotska (16:30h)
21.3. Wales – Irska (18:30h)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!