Košarka

Ukić za Sportnet.hr: "Ništa me nije iznenadilo"

Branimir Korać • ponedjeljak, 23.03.2009.
Ukić za Sportnet.hr: "Ništa me nije iznenadilo"

U ekskluzivnom razgovoru za Sportnet.hr, Roko Leni Ukić govori o impresijama o NBA ligi te o nastupu za reprezentaciju. Roko je nastavio konstantu hrvatskih košarkaša u NBA ligi, u svojoj prvoj sezoni u američkoj profesionalnoj košarkaškoj ligi ispunio je očekivanja kako struke, tako i navijača...

1990. godine Dražen Petrović pokrenuo je niz. Prelaskom u Portland Trail Blazerse postao je prvim Hrvatom u NBA ligi, a nakon njega svake sezone naša košarka imala je barem jednog predstavnika. Ove sezone "usamljeni jahač" je Roko Leni Ukić, 24-godišnji Splićanin koji trenutno nosi dres Toronto Raptorsa.

U ranoj fazi karijere Roku je već predviđana NBA liga. Stil igre, radne navike, talent, sve je ukazivalo kako Roko može daleko. Na kraju je tamo i završio. 2005. godine izabran je kao 41. pick drafta od strane Toronta gdje je preselio ljetos nakon igranja u Španjolskoj i Italiji.

Prve impresije o najvišem košarkaškom rangu.

"NBA je više-manje ono što sam očekivao, sa svim plusevima i minusima. Već dugo pratim što se događa na NBA parketima i u prošle tri godine sam imao puno suigrača s NBA iskustvom tako da sam i iz priče s njima skupio sve korisne informacije. Većih iznenađenja nije bilo. Najviše razlika ima vezano uz samu igru, ali to i ne možeš znati dok ne zaigraš."

Stigao si iz Europe iz posve drugačijeg načina igre. Na koje si probleme najviše nailazio u prilagodbi?

"Teren koji je drugih dimenzija stvara ogromnu razliku u samoj igri. Obranu je teže igrati jer uvijek imaš metar više za braniti nego u Europi. Onda postoje obrambene tri sekunde koje otežavaju strani pomoć, tako da je lakše odigrati 1 na 1. Napadački je lakše probiti obranu jer nije toliko zgusnuta, ali je teže završiti akciju jer su centri, često i krila, izvrsni blokeri. Sve su to stvari koje sam morao u hodu hvatati, kao i trica koja je metar udaljenija i nije lako uhvatiti konstantu šutiranja sa 7.25."

Međutim, Ukić se prilagodio. U mnogi će reći najeuropskijoj NBA momčadi dosad je odigrao 59 susreta i to u prosječno 12 minuta provedenih na parketu ubacivao je 4.2 poena uz 1.8 asistenciju po susretu. Dobri brojevi iz perspektive većinom drugog, tek rijetko i trećeg razigravača Toronta.

Toronto je momčad bogata igračima s europskim iskustvom, koliko su ti oni pomogli u prilagodbi?

"Pomogli su, ali više ovako malo van parketa da se kulturološki snađem, nego na samom parketu. Tu smo Calderon, Bargnani, Parker i ja, prije ih je bilo i više, tako da iako još uvijek imamo najviše internacionalnih igrača, nije to ništa specijalno."

Wadea je nemoguće čuvati

Kako si se ti snašao u toj fizičkoj košarci? Protiv kakvog profila igrača ti je teže igrati, igrača tipa primjerice Wade, Nash ili Mo Williams?

"Protiv Wadea je nemoguće igrati jer uz to što je fenomenalan igrač, kad ga ja čuvam svaki napad dobijem faul tako da taj "match up" nije realan. Protiv brzanaca tipa Parkera, Rosea, Ronda ili Harrisa sam najbolje igrao, dok bi protiv razbijača tipa Feltona ili Stuckeya imao više problema."

Od Raptorsa se uoči ove sezone očekivalo puno, međutim očekivanja baš i nisu ispunjena. U čemu vidiš problem?

"Problema je puno, klub nema neku konstantu upravljanja od vrha, promijenili smo rano trenera, tradeali dva igrača iz petorke na pola sezone, pratile su nas i ozljede, tako da jednostavno puno stvari nije funkcioniralo. To je za rezultat imalo negativnu sezonu, ali to se događa. I dalje imamo prilično mladu ekipu s dobrim potencijalom i uz par dobrih poteza ovog ljeta mogli bi se vratiti u playoff borbu."

Koliko su na samu momčad utjecale priče uoči trade deadlinea oko eventualne razmjene glavnih igrača. Dosta se spominjao trade Bosha, nerijetko i Calderona.

"Tih glasina je toliko da su nebitne, malo utječu na ekipu i nisu razlog ničem lošem jer je 80 posto NBA igrača unutar jedne sezone bar jednom spomenuto u kontekstu tradea."

Koliko je teško igrati iza Calderona? Osjećaš li pritisak kada uđeš u igru i znaš da te greška praktički vraća odmah na klupu?

"Nije teško, često imamo pozitivan rezultat kad uđem u igru, publika me dobro prihvatila tako da nemam pritisak. Glavna razlika igranja ovdje i u Španjolskoj je što za istu minutažu ipak igram različitu košarku. Ovdje puno više napadam koš, igram 1 na 1 i "pick & roll" tako da sam puno aktivniji. Traže od mene da uvijek probijem prvu liniju i kasnije što bude, ali nikad mi se ne dogodi da igram 10 minuta bez učinka. Mogu falit, ali moram pokušati. Ta filozofija mi više odgovara i zato se na terenu osjećam slobodno i nemam neki pritisak. To da ću za grešku ići vani sam znao i prije nego sam došao, zato mi je prvi cilj ne napraviti je."

Da su Roka navijači odlično prihvatili, govore i brojni forumi navijača Raptorsa na kojima Ukić doživljava veliku podršku. U vrijeme dok je Solomon bio u Raptorsima, a Calderon izbivao zbog ozljede, navijači su gotovo jednoglasno izražavali nezadovoljstvo i neshvaćanje Solomonovog forsiranja ispred Roka. Međutim, ispred Roka se u posljednje vrijeme zna progurati i šuter Anthony Parker.

Triano često zna koristiti na jedinici i Parkera koji nominalno nije play, je li te to malo razočaralo obzirom da si ipak ti play no.2?

Utakmica karijere protiv Spursa

Utakmica protiv Spursa ostala je svima u pamćenju. Odlična predstava protiv Parkera, izravno donesena pobjeda Raptorsima. Za 30 minuta provedenih na parketu Roko je spremio 22 poena uz dva skoka i tri asistencije, ali ono najvažnije, ubacio je ključnu tricu te polaganje u završnici koje je donijelo pobjedu Raptorsima.

Koliko je to utjecalo na tvoje samopouzdanje i status u momčadi?

"Lijepo je bilo odigrati, ali status u momčadi mi se ništa nije promijenio i znao sam da će biti tako. Ovdje su minute unaprijed podijeljene i moralo bi se dogoditi ili ozljeda ili čudo da ja kao rookie uzmem Calderonu više od 20 minuta. Bez obzira na igru mene ili momčadi. To je tako i gotovo."

"Ma šta će me razočarati, trener stavi koga hoće i ima rezultat kakav ima, ja sam spreman, ali ne mogu kontrolirati kad ću i koliko unutra."

Stječe se dojam kako imate problema s momčadima koje se čvršće postave i mogu igrati fizički jaku košarku.

"To je činjenica, imamo dosta mekanih igrača, dobrih šutera, a premalo fizikalaca i zato trpimo protiv fizički dominantnih ekipa."

Kao i u Europi, u NBA ligi osjeti se respekt od strane sudaca prema imenima. Jesi li osjetio već to na svojim leđima?

"Jesam itekako i u obrani i u napadu. Iako se to polako popravlja kako sezona odmiče. U obrani ti daju faul čim takneš neku zvijezdu, a u napadu ćeš rijetko na penal, ali to tako moraš prihvatiti i gotovo."

Osjetio si kako dišu sve momčadi, kako vidiš rasplet borbe za doigravanje na Istoku?

"Cavsi su glavni favoriti, Boston je dosta pao otkad se Garnett ozlijedio i kad je došao Marbury, tako da su po meni Cavsi favoriti. Da je Nelson ostao zdrav, vidio bih Orlando kao momčad koja može jako jako daleko. Miami ne treba podcijeniti jer je Wade trenutno usudio bih se reći i najbolji igrač lige i iako nisu momčad za finale, mogu svima pomrsiti račune."

Na Zapadu opasno vise Sunsi, mogu li napraviti tako veliku seriju i vratiti se do kraja u igru?

"Ne mogu. Po meni su oni gotovi, prestara je to ekipa i iako imaju velika imena, mislim da nemaju snage za play off."

Tri su momčadi iskočile - Cavsi, Celticsi i Lakersi, može li ih tko do kraja iznenaditi?

"Teško. Mislim da su to glavni favoriti i ja prognoziram finale Lakersi - Cavsi."

Drugi dio razgovora s Rokom Ukićem u utorak 24. ožujka: Eurobasket u Poljskoj, budućnost hrvatske košarke, njegova karijera u Europi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!