Nogomet

Čech najbolji Čeh

Vid Horvat • utorak, 24.03.2009.
Čech najbolji Čeh
Foto: EPA

Vratar češke nogometne reprezentacije i londonskog Chelsea proglašen je najboljim nogometašem svoje domovine u protekloj godini.

Petr Čech je u ponedjeljak navečer izabran od strane glasačkog tima koji su sačinjavali bivši igrači, treneri i novinari, a ostvario je popriličnu razliku ispred reprezentativnih kolega Pavela Nedveda iz Juventusa i Tomasa Ujfalusija iz Atletico Madrida.

Češkog vratara danas mnogi smatraju jednim od najboljih, ako ne i najboljim vratarom svijeta. Karijeru je započeo u Blšanyma pa je zatim jednu sezonu proveo u praškoj Sparti, da bi se potom otisnuo u inozemstvo. Prvi inozemni klub je bio francuski Rennes, u kojem je proveo dvije godine, a iskustvo i kvaliteta koju je stekao pomogla mu je da postane prvi golman reprezentacije u kvalifikacijama za Euro 2004.

Dobrim igrama i konstantom koju je pružao ostvario je transfer karijere, u sezoni kada je proglašen najboljim vratarom Europskog prvenstva prešao je u Chelsea. Nakon toga čuvar mreže londonskog kluba niže samo uspjehe. Pod budnim okom Josea Mourinha ostvaruje impresivan niz od deset utakmica u Premiershipu bez primljenog pogotka, a ubrzo poslije toga biva proglašen za najboljeg nogometaša Češke u 2005.

Te sezone uvršten je u najbolju jedanaestoricu Premiershipa i Lige prvaka, a kruna cijele priče je nagrada za najboljeg golmana svijeta na kraju godine. U 2006. ponovno postaje najbolji nogometaš Češke i unatoč brojnim ozljedama koje su uslijedile ne posustaje u naumi da brani jednakom kvalitetom kao prije.

S (mladih) vratarskih 26 godina pred njim je još mnogo uspješnih sezona i brojnih nagrada, a ova za 2008. samo je potvrda da je trenutno jedan od najvećih vratara na svijetu. Uz Čecha nagradu za najboljeg trenera u protekloj godini dobio je Karel Jarolim, zbog uspješnog rada u praškoj Slaviji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!