Automoto

Hamiltonu oduzeti bodovi!

Tomislav Pacak • četvrtak, 02.04.2009.
Hamiltonu oduzeti bodovi!
Foto: EPA

Prva utrka nove sezone Formule 1 već je odavno završila, ali konačan rasplet dobila je tek današnjom odlukom FIA-e kojom je utvrđen konačan poredak u Melbourneu...

Podsjetimo, u utrci koja je donijela dvostruko slavlje novoj momčadi Brawn GP, svjetski prvak Lewis Hamilton u cilj je ušao kao četvrti, da bi FIA kasnije promijenila poredak dodijelivši trećeplasiranom Jarnu Trulliju kaznu od 25 sekundi zbog pretjecanja McLarena dok je safety car bio na stazi u završnici utrke.

Ipak, nakon dodatnih dokaza i pregledavanja snimki, FIA-ini suci promijenili su odluku, vratili Trulliju treće mjesto, a Hamiltonu oduzeli sve bodove.

Vezane vijesti

U službenom priopćenju, između ostaloga, stoji kako su "Hamilton i McLaren Mercedes na saslušanju nakon utrke ponudili dokaze kako bi namjerno prevarili suce... Zbog toga su Hamilton i McLaren isključeni iz poretka utrke te će se poredak sukladno tome izmijeniti."

Jasno, Trulli je bio itekako zadovoljan ovakvim raspletom: "Sretan sam jer sam htio pravdu i dobio sam je. Sretan sam zbog sebe i momčadi, a moram se zahvaliti FIA-i jer se ne dogodi često da ponovno razmatraju neku situaciju. To im je sigurno bilo teško, ali imali su zdravog razuma da pokušaju i shvate što se dogodilo. Uvijek sam bio pošten i to se isplatilo", izjavio je talijanski vozač za Autosport.

Na kraju, oglasili su se i iz McLarena koji je priznao pogrešku i odbacio mogućnost žalbe. Iz McLarena kažu kako su pogrešno vjerovali da su suci već prije prvog saslušanja preslušali snimku komunikacije između bolida i boksa pa nisu smatrali potrebnim da o tome razgovaraju sa sucima. Ipak, McLaren sad žali što to nije učinio, ali prihvaća odluku sudaca.

Nema sumnje da će i ova odluka FIA-e izazvati niz različitih komentara u svijetu F1, a sportu sigurno nije trebala kontroverza ovakve vrste već na početku sezone koja, gledano iz perspektive neizvjesnosti, obećaje zaista mnogo...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!