Automoto

Hamilton ipak na postolju!

Borna Rupnik • nedjelja, 29.03.2009.
Hamilton ipak na postolju!
Foto: EPA

Suprotno svim očekivanjima, svjetski prvak Lewis Hamilton prvu je ovosezonsku utrku završio na - trećem mjestu. Premda je ciljem prošao četvrti, Jarno Trulli je kažnjen zbog pretjecanja pod sigurnosnim automobilom te je Hamilton zauzeo njegovu poziciju...

Toyotin Jarno Trulli napravio je golem posao na Velikoj nagradi Australije - startao je iz bokseva i domogao se pobjedničkog postolja, ali bodove neće dobiti. Naime, suci su ga kaznili zbog pretjecanja pod sigurnosnim automobilom.

Talijan je pri kraju utrke izletio sa staze i na povratku nepropisno pretekao McLarenovog vozača Lewisa Hamiltona, za što je dobio odmah kaznu od deset sekundi zaustavljanja u boksu. No, pravila nalažu da se takva kazna izrečena u posljednjih pet krugova pretvara u dodatnih 25 sekundi kazne na ostvareno vrijeme po završetku utrke, što znači da je Trulli naposljetku osvojio 12. mjesto.

Svjetski je prvak tako nadmašio sve zacrtane ciljeve i u sljedeću utrku u Maleziji kreće kao prvi pratitelj nedodirljivog dvojca iz BrawnGP-a.

Suci su ujedno donijeli presudu u slučaju Sebastian Vettel protiv Roberta Kubice. Vozač Red Bulla proglašen je krivcem za sudar, pri čemu je "izgurao suparnika sa staze", zbog čega će na Velikoj nagradi Malezije startati deset mjesta niže od pozicije koju zasluži na kvalifikacijama.

Vettel i Red Bull dodatno su kažnjeni novčanom svotom od 50 tisuća američkih dolara zato što je Nijemac nastavio voziti oštećeni automobil i time ugrožavao sigurnost ostalih vozača.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!