Automoto

Je li se isplatilo?

Goran Markuš • petak, 03.04.2009.
Je li se isplatilo?
Foto: EPA

Već nakon prve ovosezonske utrke nova afera trese svijet Formule 1. Naime, aktualni prvak, Lewis Hamilton zajedno sa svojim sportskim direktorom, Daveom Ryanom lagao je u oči sucima zbog čega je diskvalificiran sa VN Australije, a trenutno se razmatraju i druge, puno strože kazne po McLaren. Je li se isplatilo?

Sve je započelo nakon sudara Roberta Kubice i Sebastiana Vettela zbog čega je safety car izašao na stazu. U tom trenutku niz neočekivanih odluka nekih od umiješanih uzrokovao je ono što već sada prerasta u novu aferu u svijetu Formule 1.

Naime, kao što se iz kasnijih snimaka vidi nakon izleta Jarna Trullija Lewis Hamilton prolazi te zauzima treću poziciju da bi krug kasnije Trulli vratio svoje mjesto. Već u nedjelju suci su proučili situaciju te kaznili Jarna sa +25 sekundi zbog pretjecanja drugog bolida za vrijeme vožnje iza sigurnosnog automobila.

Vezane vijesti

Ipak, pravi preokret situacije najavljen je u srijedu da bi u četvrtak FIA i službeno potvrdila: "Nakon razmatranja dodatnog kaznenog materijala suci su diskvalificirali Lewisa Hamiltona dok je Jarno Trulli vraćen na treću poziciju". Što, zašto, kako - bila su instant pitanja brojnih F1 obožavatelja?

Nakon malo pomnijeg proučavanja službenog izvješće FIA-e zaključak se nametnuo sam od sebe - tijekom saslušanja nakon same utrke Lewis Hamilton i njegov sportski direktor, Dave Ryan lagali su sucima. Iako se o "lažima" po medijima raspravljalo sa svakog mogućeg kuta samo nekoliko sati kasnije FIA je i detaljnije pojasnila situaciju: "Direktor utrke pitao ih je vrlo direktno - Jeste li svjesno propustili Trullija? - na što je spomenuti dvojac bez razmišljanja odgovorio - Ne."

"Kasnijim preslušavanjem komunikacije između boksa i Lewisa utvrđeno je upravo suprotno. Naime, tijekom njihovog razgovora nekoliko smo puta mogli čuti - propusti Toyotu - čime su dokazane sve sumnje u izrečenu laž od strane pojedinaca iz McLarena", izjavio je glasnogovornik FIA-e.

"Hamilton - McLaren Team radio"

Kao kiša iz vedrog neba krenule su i brojne isprike iz momčadi McLarena. Šef momčadi, Martin Whitmarsh prvi se obratio medijima: "Iz moje perspektive sasvim je sigurno da osjećam duboko žaljenje zbog novonastale situacije i sigurno nisam želio ovakav početak sezone. Cijeloj momčadi, ali i meni osobno izuzetno je neugodno."

Očekivano, tražio se "žrtveni jarac", a iz izjave Whitmarsha prilično se jasno vidi na koga je odluka pala: "U razgovoru sa svojim kolegom, Ryanom postalo je jasno da nije bio sasvim iskren u razgovoru sa sucima zbog čega nismo imali drugu alternativu osim da ga suspendiramo. Kao što znate, niti Lewis nije bio potpuno iskren, ali kao što smo zaključili i u razgovoru sa Ryanom on je kao član višeg menadžmenta bio odgovoran zbog čega je suspenzija bila nužno, a nakon što završi VN Malezije ponovno ćemo razmotriti sve faktore i na temelju toga donijeti svoju konačnu odluku."

Očekivano, ubrzo je održana i posebna press konferencija sa aktualnim svjetskim prvakom, Lewisom Hamiltonom koji je iz svojeg kuta pokušao prikazati razvoj situacije: "Odmah po izlasku iz bolida novinarima sam objasnio što se sve dogodilo, no dok smo čekali na odlazak ka' sucima menadžer momčadi me savjetovao da informacije zadržim za sebe što sam i učinio."

"Obmanut sam. Svaki put kad dobijem instrukciju da nešto uradim ja to i napravim. Nisam lažljivac već timski igrač. Ispričao bih se svim svojim navijačima koji su vjerovali u mene i kojima sam tijekom posljednje tri godine pokazao tko sam ja zapravo. Iskreno se ispričavam i sucima zbog njihovog potraćenog vremena. Vrlo mi je žao zbog cijele situacije. Žao mi je zbog ekipe, ali i zbog Davea koji je bio vrlo vrijedan član momčad. Mislim da ovakvu odluku nije donio namjerno - bio je to moment nesmotrenosti", završio je Hamilton

Kao što su ga nakon prvog nastupa u Formuli 1 već proglasili prvakom engleski mediji su vrlo brzo i javno osudili laži svog heroja. "Lažljivac Lewis" moglo se vidjeti velikim slovima na britanskom Daily Staru dok je svima nam dobro znani The Sun poručio: "Lewis, ti si lažljivac!".

Nismo dugo čekali niti na osvrt nekadašnjeg Lewisovog momčadskog kolege, Fernanda Alonsa koji je španjolskim sportskim medijima poručio: "Naravno da je ovoga bilo i 2007. Nije im ovo prvi puta da lažu dužnosnicima i bilo je samo pitanje vremena kad će zbog toga biti kažnjeni".

Rezultat? Za sad, FIA je diskvalificirala Hamiltona sa VN Australije dok je McLaren privremeno suspendirao Davea Ryana o čijoj će se budućnosti razgovarati nakon utrke u Maleziji. Ipak, FIA je potvrdila da su i još neke kazne moguće, a prema pisanjima brojnih svjetskih medija postoji mogućnost diskvalifikacije Lewisa sa nekoliko narednih utrka ili možda čak i sa ostatka cijelog prvenstva. "Ne možemo sa sigurnošću reći hoće li biti daljnjih kazni", izjavio je službeni glasnogovornik FIA-e i tako nametnu jedno vrlo zanimljivo pitanje - je li se sve to isplatilo?

Sveprisutni Bernie Ecclestone upozorava na još jednu vrlo zanimljivu činjenicu: "Dave Ryan je samo jedan od zaposlenika. Mislite li da je sve ovo uistinu pokrenuo samoinicijativno?" Zapravo, ne krije li se upravo ovdje pravi problem. Je li uistinu moguće da pojedinac samoinicijativno odluči prevariti suce i tako u opasnost dovede cijelu ekipu.

Ovog puta bačenu ljagu McLaren će teško sprati. Već sada po brojim internetskim forumima diljem svijeta obožavatelji negoduju zbog učinjenog i javno optužuju cijelu momčad za nesmotreno ponašanje. Nisu izgubljeni samo bodovi sa VN Australije već i vjera brojnih fanova, a daljnje kazne od strane FIA-e još su uvijek moguće.

Od heroja u samo jednoj noći Hamilton je prozvan lažljivcem, a njegova optužba Davea predmet je rasprava brojnih F1 obožavatelja. Ipak, ovog puta više je onih koji pozivaju Hamiltona na preuzimanje krivice dok je značajno manji broj onih koji ga relativno shvaćaju. Međutim, njihovo objašnjenje: "Ne može on sam o ničemu odlučivati već je samo žrtva ponašanja momčadi", baš i ne drži vodu pošto je i čovjek kojeg Lewis optužuje, Dave Ryan, također samo još jedan zaposlenik - ništa više.

I dok se na ovakve izjave aktualnog svjetskog prvaka mnogi zgražavaju na Vama je da sami prosudite u što želite vjerovati jer cijelu pozadinu slučaja sigurno nikad nećemo saznati. Iako bi dodatnim kaznama FIA mogla jasno poručiti što misli o ovakvim prevarama kako je riječ o McLarenu oko kojeg se u posljednjih nekoliko godina više puta lomilo koplje pitanje je hoće li se odlučiti na to.

Bez obzira na sve, ugled McLarena i Hamiltona je srozan, bodovi su izgubljeni, a daljnje kazne moguće stoga je kao jedini mogući odgovor na naslovno pitanje "Je li se isplatilo" nameće vrlo jasno - NE.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Povezani tagovi

AutomotoFormula 1Video

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!