Zimski sportovi

Litva bolja od Hrvatske

Martina Oštrić • srijeda, 15.04.2009.
Litva bolja od Hrvatske
Foto: Davor Sajko

Nakon odlične predstave protiv Slovenije hrvatska je reprezentacija danas odigrala utakmicu protiv domaćina natjecanja, reprezentacije Litve, i doživjela četvrti poraz. Litavci su bili bolji, i odnijeli pobjedu 7:2...

Litavci su pobjedom nad Australijom praktički već osigurali ostanak u Diviziji 1, i protiv naše su reprezentacije tražili potvrdu svog uspjeha. S druge strane, naši su hokejaši još uvijek bez bodova, te ostanak u drugom razredu hokejaškog natjecanja tek trebaju osigurati. S obzirom na tempo natjecanja i činjenicu da je "najvažnija" utakmica naše reprezentacije u petak, izbornik reprezentacije Hrvatske, Pavle Kavčić odlučio je odmoriti nekolicinu igrača, prije svega Trstenjaka.

Hrvatski hokejaši na led su izašli s velikim transparentom "Sandra ti to možeš", kojim su dali podršku našoj stolnotenisačici te pokazali da su i oni uključeni u veliku humanitarnu akciju. No, čini se da je sam transparent i njih potaknuo, jer su se prvu trećinu ravnopravno borili s domaćinima.

Vezane vijesti

U četvrtoj minuti Litavci su iskoristili isključenje Kopajtića, te preko Kuliesusa dolaze do početne prednosti. Rani gol pomalo je zbunio naše igrače, pa su u sljedeće dvije minute Litavci tri puta zaprijetili našem golu. Srećom, na golu je odlični Vanja Belić koji sprječava promjenu rezultata.

U devetoj minuti slijedi blagi šok za domaćine. Na asistenciju Rendulića i Brumerčika, Dominik Kanaet udarcem u bliži kut gola poravnava rezultat. Gol je probudio naše hokejaše, pa već u sljedećoj minuti Dauskevicius brani pokušaj Kreše Švigira.

U 14. minuti Hrvatska ponovno ostaje s igračem manje na ledu - Tadić je poslan na dvominutno hlađenje. Litavci, naravno, koriste igrača više, te već u sljedećoj minuti preko Vaiciukeviciusa ponovno dolaze u vodstvo. Vodstvo Litavaca nije pokolebalo naše, pa je unatoč isključenju Kanaeta Mlađenović uspio izbiti sam pred litavski gol, no nije uspio iskoristiti grešku litavskog vratara.

U drugu trećinu Hrvati ulaze agresivno. Vanja Belić nastavio je s odličnim obranama, no Brumerčik i Jakovac ne koriste prilike pred golovima suparnika. U petoj se minuti našim hokejašima sve otvorilo: u razmaku od 30 sekundi isključena su dva litavska igrača, i Hrvatska ima izglednu situaciju 5 na 3. Na žalost, pokušaje Žibreta, Saše Belića, Mlađenovića i Kanaeta obranio je danas odlični Dauksevicius, i Hrvatska s dva igrača više propušta doći do izjednačenja rezultata.

Kako to obično biva, promašaji naših ubrzo su došli na naplatu. Marko Tadić u jednom je trenutku ostao bez palice, a trenutak neopreznosti iskoristio je Petras Nauseda i povećao vodstvo domaćih. Nošena pogotkom, Litva je počela igrati sve bolje, agresivnije te otvorenije, no srećom po nas, Belić sve brani. Do kraja trećine u nekoliko su se prilika našli Mlađenović i Chovanec, no na odmor prije posljednjih 20 minuta se otišlo s rezultatom 3:1.

Samo je tri minute u trećoj trećini trebalo Litavcima da dođu do novog pogotka. Chovanec je ponovio Tadićevu grešku kod trećeg gola, što koristi Darius Lelenas i postiže četvrti gol za svoju reprezentaciju. Period od sljedećih deset minuta obilježili su promašaji i uglavnom nepotrebna isključenja naših hokejaša, da bi u 14. minuti nakon još jednog prekršaja Jačmenjaka Lelenas došao do svog drugog pogotka.

Dvije minute kasnije, Hrvatska smanjuje rezultat na 5:2. Saša Belić pucao je iz daljine, a Borna Rendulić preusmjerio pločicu koja je za litavskog golmana bila neobranjiva. Kad se činilo da je već sve gotovo, naši su igrači stvorili gužvu pred golom protivnika pokušavši izjednačiti rezultat, no Slikas hvata odbijanac te matira Belića za 6:2, da bi do trećeg gola na utakmici Lelasa i konačnih 7:2 Litavci došli akcijom nakon posljednjeg podbacivanja pločice.

Unatoč rezultatu, na kraju utakmice ostaje dojam da Litavci nisu pokazali kvalitetniji hokej od naše reprezentacije. Ipak, vješto su koristili sva isključenja protivničke momčadi, dok je s druge strane ne korištenje igrača ili dva više na ledu i nepreciznost u napadu koštalo je naše hokejaše ponekog boda na današnjoj utakmici.

Svjetsko prvenstvo divizije 1, grupa A, Litva:
Litva - Hrvatska 7:2 (2:1, 10, 4:1)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!