Zimski sportovi

Kazahstan pobjedom u viši rang

Martina Oštrić • petak, 17.04.2009.
Kazahstan pobjedom u viši rang
Foto: Goran Markuš

Posljednji dan hokejaškog prvenstva divizije 1 donio je sraz Slovenije i Kazahstana, te rezultatski manje važnu utakmicu između Litve i Japana. U izravnom dvoboju za ulazak u diviziju 1 Kazahstan je dobio Sloveniju 2:1, dok su Japanci nadvisili domaće s visokih 5:1...

Odličnu utakmicu vrijednu plasmana u viši rang priuštili su nam Slovenija i Kazahstan. Ilya Solarev u devetoj minuti odlično je iskoristio mali pad koncentracije slovenske obrane, te načeo mrežu Hočevara. Nastavak je donio čvrstu utakmicu s malo isključenja, a do kraja prve dionice mreže se više nisu tresle.

Drugi dio donio je konkretnije i bliže pogotku Slovence, no nešto manje od deset minuta u drugoj trećini trebalo je Solarevu da im potopi sve nade. Igrač utakmice uspio je probiti obrambeni trojac protivničkih igrača te povećati vodstvo.

Vezane vijesti

U trećoj su trećini Slovenci krenuli na sve ili ništa. Četiri minute prije kraja Mitja Šivic pogađa mrežu Kuznetsova, čime u zadnjim minutama otvara svojoj reprezentaciji vrata elitne divizije. Do kraja utakmice obje su strane imale po nekoliko šansi, od čega je najizglednija bila ona slovenskog napada kada je reprezentaciju Kazahstana od drugog gola spasila vratnica. Kazahstan se tako, nakon četiri godine izbivanja, s novom, pomlađenom momčadi zasluženo vraća u najviši razred svjetskog hokeja, među 16 najboljih reprezentacija.

Pobjeda protiv Litve Japancima je donijela brončanu medalju na ovom prvenstvu. Pritajeni favoriti, pred devet tisuća domaćih navijača otvorili su golijadu već u sedmoj minuti, a prvi je gol djelo Tora Kamina. Litva je u drugoj trećini uigranim akcijama pokušala poravnati rezultat, no odlične reakcije japanskog golmana Harune uništile su sve nade Litavaca u pozitivan rezultat.

S druge strane Shuhei Kuji povećava vodstvo. U 34. minuti Japanci koriste dva igrača više, te odlaze na, za Litavce neuhvatljivo vodstvo od 3:0 - pogodio je Kawashima. Manje od četiri minute trebalo je Japancima da ponovno matiraju Daukseviciusa, a do svog prvog pogotka na utakmici došao je Daisuke Obara.

Četiri primljena a niti jedan postignut gol primorali su trenera domaćih, Dimitrija Medvedeva na pozivanje time outa. Predah je očito koristio Litavcima koji već u 39. minuti smanjuju pogotkom Verenisa. Do kraja utakmice Japanci su poentirali još jednom. Tetsuya Saito u 49. je minuti zapečatio pobjedu te svojoj momčadi donio brončanu medalju.

Spomenimo i da je Italija pobjednik skupine B, koja se igra u poljskom Torunu, te će se, uz Kazahstan sljedeće godine, i Talijani natjecati u elitnoj diviziji. Reprezentacija Italije u izravnom je dvoboju za plasman u viši rang pobijedila Ukrajinu rezultatom 2:0. S druge strane, nakon 5:1 poraza od Nizozemske, Rumunjska će sljedeće godine nastaviti natjecanje u diviziji 2.

Svjetsko prvenstvo divizije 1, skupina A, Litva:
Kazahstan - Slovenija 2:1 (1:0, 1:0, 0:1)
Japan - Litva 5:1 (1:0, 3:1, 1:0)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!