Košarka

Za šampionski kraj

Ivor Krapac • subota, 18.04.2009.
Za šampionski kraj
Foto: Davor Sajko

(Iz Beograda za Sportnet.hr Ivor Krapac) Košarkaši Cibone večeras u Beogradu imaju priliku dodatno zasladiti već sada uspješnu sezonu. Šansa koju su izborili u četvrtak pobjedom nad Hemofarmom je velika, kako je kazao trener Velimir Perasović - kad je tu, treba je iskoristiti, a iako je Partizan favorit, sport je doživio i veće senzacije nego bi bilo slavlje Cibosa u ovom finalu...

Bit će to sudar dva NLB ligaša koji su kroz cijeli dosadašnji dio sezone pokazali najviše, ne računajući samo regionalnu ligu, već i nastupe u Europi, a kad je tako, i najpravednije je da međusobno odluče o tituli. Sustav natjecanja u NLB ligi otvara priliku i za nepravednije rasplete, moglo se dogoditi i na beogradskoj završnici, no u sportu najčešće sve sjedne na svoje i kvaliteta ipak dođe do izražaja.

Ono što ova Cibonina momčad može u svojem najboljem izdanju nije nepoznanica jer je takvih izdanja dosad u sezoni bilo puno. U Draženovom domu su u Euroligi padali ugledni suparnici poput Olympiacosa, Montepaschija i Maccabija, pamtimo odličnu utakmicu i gostujuću pobjedu nad Fenerbahče Ülkerom, držanje u vrhu NLB lige nakon usporenog starta sezone... Velimiru Perasoviću i promijenjenom Ciboninom sastavu trebalo je vremena, ali nisu ga potrošili previše, posložili su se dovoljno rano da u zaborav gurnu prošlosezonsko crnilo kad su, uz rijetke iznimke, na parketu i klupi bili neki drugi ljudi.

Cibona je odrađenim kroz sezonu zaslužila biti tu gdje je, u finalu NLB lige, a tako daleko su, iako su u ovom natjecanju od prvog izdanja (2001./02.), dosad stigli samo jednom - u sezoni 2003./04., kad su u Zagrebu u završnici doživjeli bolan poraz (71:70) od FMP-a iz Železnika, tada pod nazivom Reflex. Osim tog finala, ubilježena su i dva polufinala, u prvoj sezoni lige i prije dvije godine, u prijevodu, radi se o natjecanju koje Cibosima dosad nije donijelo puno dobrog.

Hrvatskog pobjednika NLB lige imali smo samo jedanput, prije šest godina Zadar je slavio u Ljubljani uz pobjede nad Crvenom zvezdom i Maccabijem, a momčad Velimira Perasovića pokušat će ponoviti taj uspjeh na krilima aduta koji su dobro poznati. Alan Anderson i Nikša Prkačin obično su glavni kad najviše treba, Earl Calloway i Davor Kus neizostavni su u petorci, Marin Rozić, Vedran Vukušić, Jared Homan pomažu iz drugog plana... I obrana "krvavih koljena", kao što su na svojoj koži prije dva dana osjetili igrači Hemofarma, pogotovo u prvoj četvrtini.

Cibona je tada pokazala da se dobro spremila za završni turnir i sudeći po toj utakmici, mali pad u igri u domaćem prvenstvu u nekoliko utakmica tjedan-dva do Beograda vjerojatno se dogodio i zbog pripreme za Final Four. Za Hemofarm je sve bilo odlično tempirano, je li ostalo dovoljno i za Partizan, doznat ćemo vrlo skoro.

Momčad Duška Vujoševića, na to ne treba stavljati nikakav upitnik, bit će favorit u subotnjem finalu. Ne samo zato što će se igrati u Beogradu, iako i zbog toga, već i zato što je, slično Perasoviću s ovom Ciboninom momčadi, Partizanov trener još jednom pokazao da može skrojiti vrhunsku stvar s materijalom kojeg ima. Partizan je završio regularni dio sezone kao uvjerljivo prvi, s 23 pobjede i samo tri poraza, dvostruki su branitelji naslova, sjajni su i u Euroligi, dvaput četvrtfinalisti u posljednje dvije sezone... Gledajući rezultate i činjenicu da će imati navijačku potporu, uloga i teret momčadi od koje se očekuje pobjeda bit će na njihovoj strani.

Novica Veličković kao prvi dragulj, Milenko Tepić kao prvi do, Uroš Tripković koji može "ubiti" svakog suparnika šutom ako ga krene, Stephane Lasme poenima i skokovima, Slavko Vraneš kao "rampa" pod košem u obrani - bili su glavni Vujoševićevi aduti kroz sezonu, a za očekivati je da će nositi momčad i u subotu. No, Partizanov trener, koji je možda i najveći adut te momčadi, svaki put koristi dugu klupu uključujući ostale, s nizom rotacija koje ćemo vjerojatno vidjeti i u finalu.

Partizan jest jak i favorit, ali nema naznaka da je itko ikad vidio njegove igrače da lete terenom, a protiv ljudi koji su u dodiru sa zemljom uvijek se može igrati. A zar postoji bolji motiv od pobjede nad kvalitetnim suparnikom u njegovom gradu, pa još za veliki trofej?

Utakmica u kojoj se zaboravlja na umor, bol ili poneku ozljedu - vremena za odmor i oporavak bit će dovoljno, sada je vrijeme za nešto drugo. Izazov koji može donijeti veliku, iznimno vrijednu nagradu.

NLB liga, Final Four finale: Partizan - Cibona (20,45 h)

NLB liga, završnica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!