Košarka

Bez završnog koraka

Branimir Korać • subota, 18.04.2009.
Bez završnog koraka
Foto: FaH

Košarkaši Partizana u beogradskoj Areni obranili su naslov prvaka NLB lige. U finalnom dvoboju protiv Cibone kontrolirali su rezultat cijelim tijekom susreta, Cibona je u nekoliko navrata prijetila, ali nije uspijevala napraviti onaj završni korak i posve uhvatiti domaćina...

Kada se susretnu momčadi koje imaju način igre kao Cibona i Partizan, jasno je kako to neće biti utakmica koja će pucati od ljepote. Već prvo poluvrijeme pokazalo je kako će biti riječ o vrlo tvrdoj utakmici u kojoj se neće previše moći uživati u nekoj košarkaškoh rapsodiji.

Cibona je u utakmicu ušla vrlo loše i nervozno. Nizala je pogreške i Partizanu nije trebalo puno da se odvoji na 6:0. U završnici četvrtine Vukovi su posve pali. Od 19:8 do kraja prve dionice Partizan je pobjegao na 17:9 i prvi put se značajno odlijepio.

Isti trend nastavio se na startu druge četvrtine. Anderson je smanjio na 17:11 da bi Partizan na krilima nezadrživog Novice Veličkovića napravio seriju od čak 13:1 i u 13. minuti imao već za Cibonu katastrofalnih 30:11.

U 17.- minuti Partizan je još uvijek imao ogromnih plus 19 i vodio 37:18 da bi Cibona u završnici poluvremena ipak uspjela preko Alana Andersona i Jareda Homana smanjiti na 38:27. Imala je Cibona još i zadnji napad u kojem je mogla doći do smanjenja vodstva na jednoznamenkasti zaostatak, međutim Alan Anderson je blokiran na ulazi i rezultat je ostao nepromijenjen.

Odlični Amerikanac Anderson bio je Cibonina lokomotiva ui prvom dijelu s ubačenih 12 poena, Homan je dodao sedam, a Vukušić šest dok su ostali posve podbacili. Na drugoj strani nezadrživ je bio Novica Veličković s 14 poena.

U istom ritmu nastavilo se i početkom drugog poluvremena. Šuterski se probudio Uroš Tripković i povukao Partizan na plus 14, kod Cibone su nešto igrali Anderson i Calloway dok su ostali i dalje biti prilično van utakmice. Kod 47:36 Zagrepčani su propustili posve se vratiti u utakmicu jer je Partizan izgledao vrlo loše u tom razdoblju, promašili su Vukovi čak šest napada, ali onda se ukazao Anderson koji je spustio Cibonu samostalno na 47:40. Završetak četvrtine bio je najbolji mogući za Cibose, Partizan nije iskoristio još jedan napad, a Anderson je u kutu pronašao Rozića koji tricom smanjuje na 47:43.

U trećoj četvrtini Cibona je odigrala obranu kao iz udžbenika i sve što smo tražili za posljednju dionicu je držanje tog ritma. Partizan niti u početku četvrte četvrtine nije mogao niti pod razno ubaciti iz igre. Cibona je imala priliku smanjiti na manje od četiri poena, šest minuta prije kraja Andrić je i položio za minus dva, ali Pukl i društvo su poništili koš, Vranješ je zakucao za šest razlike da bi Anderson tricom spustio na 52:49.

Cibona nakon toga ima napad za moguće poravnanje, Anderson ne pogađa, a Partizan slaže seriju 4:0 za 56:49. tri minute prije kraja susreta kod istog rezultata Andersonu je svirana nesportska pogreška u hrvanju s Veselim, Beograđani ubacuju dva bacanja za 58:49, Cibona ne koristi naredni napad, Partizan nastavlja podizati prednost i Cibona se oprašta s nadama o naslovu prvaka NLB lige.

U završnici susreta na teren su od strane neuračunljivih navijača poletjele i baklje, a Partizan je odnio pobjedu 63:49 i naslov prvaka NLB lige.

Alan Anderson s 22 poena i pet ukradenih lopti vukao je Cibonu dok je Jared Homan dodao 11 poena i pet skokova. Kod Partizana 17 poena uz osam skokova upisao je Novica Veličković.

NLB liga, završnica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!