Košarka

Cholet slavio u tijesnom dvoboju

Matej Milanović • petak, 24.04.2009.
Cholet slavio u tijesnom dvoboju

(Iz Bologne za Sportnet.hr Matej Milanović) Cholet je u rezultatski uzbudljivom susretu svladao favoriziranog Triumfa iz Rusije i postao prvi finalista ovogodišnjeg Eurochallengea. Pred malobrojnom publikom Rusi su bolje počeli, no nisu izdržali pritisak do kraja...

Prvo polufinale Eurochallengea počelo je pred jedva 300 ljudi u dvorani koja ih može primiti preko osam tisuća. No, navijači Choleta su bez obzira na to podržavali svoje momke od početka do kraja bez obzira na to što je Triumf u susret ušao kao lagani favorit.

Utakmicu je bolje otvorio Triumf koji je nakon par nesmotreno potrošenih napada Choleta poveo 6:2. Cholet se ne uspijeva probuditi i još nekoliko puta radi greške u napadu što Rusi iskorištavaju kontrama i tricom Sergeja Toporova za odlazak na 6:12.

Tada na scenu, nakon katastrofalnog početka, stupa Kevin Levelle Braswell koji sa osam poena i jednom fantastičnom asistencijom dovodi svoje do 17:17.

Za dolazak do izjednačenja od velike je važnosti bilo i podizanje nivoa obrane na čovjeka koja je u prvih nekoliko minuta djelovala jako klimavo u francuskom saatavu. Pri tom rezultatu Triumf zove time-out i do kraja četvrtine sa dvije trice odlazi na 23:19.

U drugoj četvrtini igrali su se uglavnom brzi napadi bez previše razmišljanja i slaganja akcija. Do kraja četvrtine Rusi iskorištavaju nekoliko loših akcija Braswella za odlazak na 40:35, no Cholet ne gubi glavu i na odmor se odlazi pri 43:41 za Triumf.

Treća četvrtina počela je jako loše za Triumf. Cholet je otišao do 46:43, uz nekoliko poklona Vadima Panina. Na 5:51 od kraja treće Braswell i Randal Falker uspijevaju u istoj akciji dobiti aplauz i zvižduke nakon lijepe krađe odrađene u tandemu i potom smiješno izgubljene lopte.

Braswell ju je skoro sam prosuo da bi njegovo, ipak solidno, dodavanje Falker početnički ispustio iz ruku u aut pod samim košem. Na zadnji odmor odlazi se sa 59:55 za Cholet.

Do pred kraj igra se tijesno sa malim razlikama u korist Francuza, a zatim na minutu i pol od kraja, u akciji koja je mogla dovest Cholet do +5 i vjerojatno ubit utakmicu, Beaubois bez ikakvog razloga radi prekršaj u napad, što s druge strane Dmitriev kažnjava tricom za 73:73.

U uzbudljivoj završnici Vinvent Grier zabija koš i zarađuje dodatno bacanje. Amerikanac griješi, no Rodrigue Beaubois lovi napadački skok za još jedan napad. Francuzi ostaju bez koša i Triumf kreće u napad sa točno 24 sekunde za igrati. No, na njihovu žalost u kontru kreće Marque Perry koji se sebično zabija pod koš i kada shvaća da ne može pucati dodaje direktno u aut.

Do kraja Triumf ide u brza polaganja, Cholet realizira bacanja koja im se poklanjaju i slavi 81:78. Triumf je imao priliku izjednačiti tricom na kraju, no Ognjen Aškrabić je morao pucati preko cijelog terena.

Sve u svemu zasluženo su slavili Francuzi iako treba reći da je utakmica rezultatski bila neizvjesna i uzbudljiva, no ne i igrački. U nekim su trenucima obje momčadi izgledale više kao skupina amatera nego dobro plaćenih profesionalaca.

Najbolji kod Francuza bio je Claude Marquis koji je ujedno zabio 20 poena i uhvatio sedam skokova i u obje je statistike najbolji u svom timu. Loši su bili Braswell, bez obzira na 19 poena, te Beaubois i Falker.

Kod Rusa Ernest Bremer 20 poena. Aškrabić sedam skokova. Loše Marcus Goree koji je promašio osam šuteva iz igre te Perry koji je bio dobar u obrani no koji je s loptom u rukama radio svakakve stvari.

Eurochallenge, Polufinale:
Cholet - Triumf 81:78

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!