Košarka

Virtus opušteno u finale

Matej Milanović • petak, 24.04.2009.
Virtus opušteno u finale
Foto: Nikola Movrić

Virtus je očekivano postao drugi finalist Eurochallengea. Jedno poluvrijeme je trajao otpor AEL-a. U drugom djelu domaći su koncentriranom igrom otišli sve do 21 razlike, a samo završno opuštanje je dopustilo gostima da ublaže poraz...

Pred drugo polufinale košarkaškog Eurochallengea dvorana se dobro popunila, iako je bilo još slobodnog mjesta. Prvo poluvrijeme atmosfera je bila odlična s gostujućim navijačima koji su, usprkos brojčanoj nadmoći domaćih navijača, pokušavali uporno nadglasati ostatak dvorane.

Kada je pobjednik susreta u drugom djelu postao jasan ušutjeli su gosti , a i domaći su se navijači smirili. Virtus je u susret ušao kao izraziti favorit i nakon nervoznog početka opravdao tu ulogu.

Prvu dionicu bolje otvara Virtus koji na startu ima laganu prednost. Na tri minute od kraja prve četvrtine tricom Gorana Nikolića AEL dolazi do prve prednosti, 14:11. Do kraja prve četvrtine domaći ipak vraćaju vodstvo serijom 8:2 za 19:16.

Domaći su u toj prvoj dionici uspjeli promašiti sva četiri pokušaja za tri poena, a gosti nisu imali niti jedno slobodno bacanje.

Virtus kreće jako loše u drugu četvrtinu i gosti dolaze do 23:20. AEL je čak imao napad za +6, no Milan Dozet griješi šut za dva i Virtus serijom od devet poena dolazi do 32:27.

Pred kraj poluvremena Bret Blizzard pogađa otvorenu tricu, a s druge strane otvoreni šut promašuje Haris Mujezinović za domaću prednost od 39:34 nakon 20 minuta. Virtus je u tom vremenu skupio čak 11 skokova više od protivnika, no i 6 izgubljenih lopti više.

Početkom drugog poluvremena dogodila se čudna scena. AEL-ov trener je u jednom trenutku mirno stao blizu Simona Vukčevića koji je izvodio aut i okrenut leđima prema igraču dignuo ruke signalizirajući akciju svojima, no i ometajući izvođenje. Sucima situacija nije bila neobična pa se nisu oglasili.

Gosti su počeli sve više griješiti, odnosno domaći su dignuli ritam i lakše se nosili sa protivnicima i počeli dizati razliku. U 26. minuti Sharrod Ford zakucava za 57:42 i podiže cijelu dvoranu, osim ciparskog djela, na noge. Na +20 domaći su došli na samom kraju četvrtine pomoću dva bacanja Earla Boykinsa za 68:48.

Najveću prednost Virtus je imao u 31. minuti, 71:50. Pet minuta prije kraja gosti su došli na 73:60, no više od toga nisu mogli. Susret je završio zasluženom pobjedom domaćih igrača od 83:69.

Kod Virtusa najbolji je bio dvojac sa double-double učinkom, Sharrod Ford i Guilherme Giovannoni. Prvi je ubacio 18 poena uz 13 skokova, a drugi 15 poena uz 15 skokova.

Gostujućem sastavu je u prvom redu presudio katastrofalan učinak za tri poena sa samo pet ubačenih udaraca od 29. Nijedan igrač se nije pozitivno iskazao, no nije teško naći najlošijeg igrača. To je definitivno bio Darrel Mitchell koji je iz igre šutirao 1 od 9 i skupio je samo jedan skok.

Eurochallenge, Polufinale:
Virtus Bolognafiere Bologna - Proteas EKA AEL Limassol 83:69.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!