Košarka

Zagreb zaustavljen u Zadru

Borna Rupnik • subota, 25.04.2009.
Zagreb zaustavljen u Zadru
Foto: Davor Sajko

Košarkaši Zadra u svojoj su dvorani pobjedom 76:70 prekinuli Zagrebov niz nepobjedivosti. Utakmica puna ritma u prvom poluvremenu riješena je u trećoj četvrtini, kada se domaćin odvojio na desetak koševa viška, prednost koju više nije ispuštao iz ruku...

Derbi devetog kola Lige za prvaka igrao se u zadarskoj dvorani Krešimira Ćosića, gdje je do danas besprijekorni Zagreb Crobenz došao odmjeriti snage sa Zadrom, ekipom koja na svome parketu rijeko kome mora stisnuti ruku.

Neoporavljenog Roka Stipčevića u prvoj je petorci zamijenio Marko Car, dok je Zmago Sagadin od prve minute na parket poslao i Jubyja Johnsona kako bi zaustavio Zagrebovog kapetana Krunoslava Simona i razbijao uigrane akcije gostiju. Međutim, obje su momčadi u prvoj četvrtini bile vrlo raspucane.

Simon je otvorio susret solo-prodorom, a Todor Gečevski uzvratio tricom. Dalekometna paljba nastavila se sve do isteka prvih deset minuta, pri čemu su se istaknuli Damir Rančić s jedne, odnosno Kruno Simon i Vladimir Krstić s druge strane. Ubačenih trica moglo je biti i više da Damiru Mulaomeroviću i Vladimeru Boisi njihovi pokušaji nisu iscurili iz obruča.

Zagreb je bio dobar i u protunapadima nakon što bi Ante Tomić pohvatao lopte pod svojim košem, a Krstić je prvu dionicu završio tricom iz kontakta za vodstvo gostiju 27:20. No, na prijelazu u drugu četvrtinu Sagadin je očito svojim igračima rekao čarobne riječi jer je Zadar naglo zaigrao puno ozbiljniju obranu.

To je odmah rezultiralo petminutnom zadarskom serijom 15:0, koju su predvodili vrlo aktivni Boisa, točni Gečevski i Hrvoje Perić, zaključivši niz snažnim zakucavanjem za +8. Mravima ništa nije polazilo za rukom, nestalo je tečnosti u dodavanjima, nepotrebno su gubili lopte i komplicirali u napadu. Sušu je prekinuo Petar Babić, a premda su Zadrani imali i dvoznamenkastu razliku, isti je igrač s dvije trice inicirao povratak Zagreba u utakmicu.

S dva je precizna šuta za tri poena smanjio na 39:36, a Simon i Jakov Vladović povratak su pretvorili u preokret te se na poluvrijeme otišlo s minimalnim vodstvom gostiju (39:40). Nastavak susreta ponudio je rezultatski izjednačenu, borbenu košarku u kojoj je Gečevski nakon jedne sudačke odluke umalo eksplodirao.

Kada se ponovno probudio Damir Rančić, petom i šestom tricom vratio je prednost Zadru (51:49), ali sve je to poništavao Luka Žorić pod košem. Ipak, nalet Zadrana i nekoliko lijepo izrađenih situacija omogućilo je Zadranima bijeg na 56:51, a vrlo dobru igru domaćeg sastava okrunila je Rančićeva trica za okruglih 63:53. Zahvaljujući novim Zagrebovim promašajima zicera, slično kao u drugoj četvrtini, Zadar je u posljednjih deset minuta ušao s nemalih devet koševa viška (65:56).

Unatoč silnom trudu, Mravi su se rijetko sastajali s sa zadarskim košem, a Mulaomerović je svoje prve poene iz igre - uz loš postotak s linije slobodnih bacanja - postigao sedam minuta prije isteka vremena. Sagadinovi su košarkaši rutinski održavali svoje vodstvo, dok će Denis Bajramović morati dobro analizirati gdje se u ključnim trenucima izgubila čvrsta zagrebačka obrana.

Zagreb se do kraja stigao pošteno napromašivati, a Zadrani su drage volje uzeli sve što im je bilo ponuđeno na pladnju i dodatnom se agresivnošću u skoku pod oba obruča izborili za dovoljno napada da njihova pobjeda više ne dođe u pitanje. Bitna je bila tek konačna razlika, pa su posljednje dvije minute obilježile taktičke igre s osobnim pogreškama i slobodnim bacanjima, u kojima su se uspješnijima pokazali Zagrepčani, jer je Simonov koš dvije sekunde prije kraja smanjio na 76:70, čime su zadržali bolji međusobni omjer. Pokušaj Tonija Prostrana u zadnji tren blokirao je Ante Tomić.

Damir Rančić bio je uvjerljivo najbolji strijelac susreta (26 koševa, trice 7/11), a slijedila ga je visoka centarska linija: Perić (13 koševa, sedam skokova), Tomislav Ružić (12 koševa, osam skokova) i Gečevski (11 koševa, sedam skokova i 3/3 za tricu).

Goste je predvodio Simon s 15 poena i osam skokova, dok je Ante Tomić unatoč slabom šuterskom danu ostvario novi double-double učinak, 13 koševa i 11 skokova. Vladović je također ubacio 13, a taj "nesretni" broj ujedno stoji i kraj Zagrebove rubrike promašenih slobodnih bacanja.

Liga za prvaka

  • Rezultati
  • Ljestvica
1Cibona 131+291
2Zadar 122+268
3Zagreb 104+137
4Split 86+74
5Dubrovnik 410-182
6Cedevita 410-32
7Slavonski Brod 311-211
8Šibenka 212-345

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!