Košarka

Kreće bitka za Berlin

Vedran Babić • petak, 01.05.2009.
Kreće bitka za Berlin
Foto: Nikola Movrić

Ovoga vikenda glavni grad Njemačke ugostit će četiri najbolje momčadi Europe koje će se boriti za titulu prvaka Starog kontinenta za sezonu 2008./2009. Branitelj naslova je moskovski CSKA, a konkurencija je opasna, motivirana i dolazi iz Španjolske i Grčke...

Završnicu još jednog uzbudljivog izdanja najelitnijeg europskog klupskog natjecanja u košarci večeras će otvoriti CSKA i Barcelona, dok će nakon njih u grčkom obračunu ulaznicu za nedjeljni finale tražiti Panathinaikos i Olympiakos.

CSKA - Barcelona (18 h)

Momčad CSKA izborila je rekordni sedmi uzastopni nastup na Final Fouru, a na putu do četvrtog uzastopnog finala Ettoreu Messini i njegovim izabranicima stoji Barcelona, pobjednik iz 2003. To će ujedno biti njihov treći okršaj u polufinalu Eurolige.

Upravo 2003. Barcelona je pred svojim navijačima sa 76:71 ušla u finale i otišla do kraja, da bi Moskovljani svoju osvetu dočekali tri godine poslije u Pragu, kada su bili bolji 84:75 i također podigli pehar pobjedom u finalu.

Ove sezone, pak, obje momčadi su pokazale kvalitetu i moć svoga rostera, pa bi njihov polufinalni sraz zaista trebao biti izjednačen. CSKA je u dvije skupine izgubio ukupno samo četiri utakmice, dok je Barcelona po tom pitanju bila još uvjerljivija (dva poraza). U tim fazama natjecanja Španjolce su porazili samo Montepaschi i Real.

U četvrtfinalu Rusi su prezentirali čeličnu obranu protiv Partizana, kojeg su otpratili s 3:0, primivši u te tri utakmice svega 51 koš u prosjeku! S druge strane, Barca je nadoknadila zaostatak od 2-1 protiv prvaka Španjolske, Tau Ceramice, te je na kraju s dvije uvjerljive pobjede izborila Final Four.

Trener CSKA, Ettore Messina, smatra kako nijedna momčad koja dospije na Final Four nema slabu točku, a o dvoboju s Barcelonom kaže: "Svaku utakmicu će odlučiti sitnice. Sve će se svesti na to kako će pojedina momčad igrati pod pritiskom, hoće li srljati ili neće. Barcelona je odlična u tranziciji iz više razloga. Imaju izrazito brze igrače na svakoj poziciji i vrlo dobre šutere. Kompletna su momčad i čeka nas teška utakmica."

Najbolji strijelac Katalonaca, Juan Carlos Navarro, u najavi Final Foura sipao je komplimente na račun svojih suparnika i trenera Messine. "CSKA je dobro ukomponirana momčad. Premda su uoči sezone izgubili dva važna igrača poput Papaloukasa i Andersena, vratili su se na Final Four. Činjenica da su u samoj završnici već sedmu godinu zaredom dovoljno govori o njihovoj konstanti."

"Messina točno zna kako rukovoditi momčad i od nje napraviti europsku velesilu. U ovakvim utakmicama trebate igrati svoju igru i znati da se sve može promijeniti u trenu."

Olympiacos - Panathinaikos (21 h)

Punih deset godina trebalo je "djeci Pireja" da izbore plasman na završnicu Eurolige, pa ih je možda pomalo i čudno vidjeti u društvu "starosjedioca" poput CSKA i Panathinaikosa. "Zeleni" su inače najuspješnija europska momčad od uvođenja Final Foura 1988., s čak četiri naslova i osam nastupa na završnom turniru, a vodi ih najtrofejniji europski trener trenutno, Željko Obradović.

49-godišnji Srbin šest puta je osvojio Euroligu, od čega tri sa svojim aktualnim klubom (2000., 2002., 2007.), pa je nepotrebno govoriti da će "stari lisac" osjećati nekakav pritisak.

"U našoj momčadi neki igrači će po prvi put nastupiti na Final Fouru, točnije njih sedam. Premda nemaju iskustva, znam da će igrati s velikom motivacijom. Svaka momčad će se pripremiti najbolje što zna kako bi iznenadila svog suparnika. Olympiacos je odlična momčad, a iako su mnogi njihovi igrači također po prvi put na završnom turniru, oni znaju igrati košarku, igraju kao cjelina", mišljenja je Obradović.

U dosadašnjem dijelu Eurolige Panathinaikos je skupio 15 pobjeda i upisao pet poraza, dok je Olympiacos upisao jednu pobjedu manje i jedan poraz više. U četvrtfinalu PAO je izbacio Montepaschi s dvije pobjede u Sieni (3:1), dok je Olympiacos s istim rezultatom eliminirao madridski Real.

Strateg Olympiacosa, Panagiotis Giannakis, maksimalno respektira svoje najveće rivale te ističe njihovo iskustvo kao najveću snagu. Kaže kako je velika čast za grčku košarku što ima dva predstavnika na Final Fouru i dodaje: "Nama najvažnija stvar je da igrači shvate važnost svake lopte. Da čak i protiv najtežih protivnika kontroliraju svoje emocije u slučaju pogrešaka i da svaku loptu gledaju na drukčiji način. Ako pokažemo strpljenje i čiste glave, imat ćemo veliku priliku."

"Panathinaikos ima igrače koji istinski vole košarku i koji se imaju namjeru zadržati na samom vrhu. Mi, pak, imamo mnogo mladih igrača i puno onih kojima je ovo prvi Final Four, tako da nam je ovo velika prilika da naučimo nešto novo."

Svi statistički podaci past će u vodu s prvim podbacivanjem u O2 World Areni u Berlinu, kapaciteta 16.000 posjetitelja, koja će, ne sumnjamo, na obje utakmice biti ispunjena do samoga kraja. Sve je otvoreno, kreće bitka za Berlin i tron Europe!

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva82:78Barcelona
Olympiakos82:84Panathinaikos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva82:78Barcelona
Olympiakos82:84Panathinaikos

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!