Košarka

Panathinaikosu finale u sjajnoj predstavi

Bernard Jurišić • petak, 01.05.2009.
Panathinaikosu finale u sjajnoj predstavi
Foto: EPA

Veliku utakmicu odigrali su Olympiacos i Panathinaikos u polufinalu Eurolige. Utakmicu u kojoj je bilo odličnih poteza, snažne obrane, ali i atraktivnih napada, Panathinaikos je bio za nijansu bolji. Za nijansu koja im je donijela finale protiv CSKA u nedjelju...

Panathinaikos je pobjedom protiv Olympiacosa spriječio prvo "hrvatsko" finale u povijesti Eurolige. Zoran Planinić će sa CSKA-om u nedjelju igrati za naslov prvaka Europe, a Nikolu Vujčića zaustavio je gradski rival koji je imao više raspoloženih igrača za ovakvu veliku utakmicu.

Panathinaikos je utakmicu otvorio sa 7:0 u početnih minutu i pol. Olympiacos je lošom obranom otvorio susret, Spanoulis je lako probijao vanjsku liniju "crvenih", a Peković je u reketu bio prebrz za Olympiacosove centre.

Pet minuta trebalo je Olympiacosu da se posloži, pa su priključak uhvatili tek na kraju prve četvrtine (21:22). Imali su zadnji napad kod 21:24, no nepotrebno brzanje Papaloukasa kažnjava Spanoulis tricom za 21:27 na kraju prve četvrtine. Ta su "poklonjena" tri poena Olympiacosu na kraju itekako nedostajala.

Peković je nastavio mučiti centre "crvenih" u drugoj četvrtini (15 poena u prvom poluvremenu), a tek krajem drugog perioda pirejska momčad konačno je posložila obrambene redove. Iz toga je proizašlo prvo izjednačenje (39:39 u 19. minuti) na krilima napadački raspoloženog Greera koji je također ubacio 15.

Drugo poluvrijeme otvara koš-faul Vujčića za prvo vodstvo Olympiacosa na utakmici - 46:43. Proradio je konačno hrvatski reprezentativac i s 9 poena u trećoj četvrtini održavao Olympiacos u minimalnoj prednosti. Zaustavio ga je tek njegov trener Giannakis izvadivši ga valjda na odmor nakon samo pet minuta treće četvrtine. Nakon toga prednost Olympiacosa 54:50 pretvorila se u minus od 60:66 u finišu trećeg perioda.

Batiste je nastavio gdje je stao Peković, a Jasikevičius tamo gdje je zastao Spanoulis. Igralo se koš za koš, trica na tricu, zakucavanje na zakucavanje, bila je to izvrsna predstava izvrsnih igrača na obje strane.

U 33. minuti trica Jasikevičiusa odvodi Panathinaikos u na prednost od 65:73. Olympiacos se vraća na 71:73, ali Jasikevičius novom mini-serijom odvodi "zelene" na 74:81. I opet se "crveni" vraćaju i minutu prije kraja izjednačuju na 82:82.

Peković zatim pogađa za 82:84, a Olympiacosu ostaje 18 sekundi za zadnji napad. Lopta je došla do Bourousisa, koji ne uspijeva pogoditi lijevu "udicu", sirena označava kraj, a zelena polovica O2 Arene u Berlinu počela je sa slavljem.

Panathinaikos je na kraju zasluženo prošao u finale, iako ni prolaz Olympiacosa ne bi bio ništa manje zaslužen. Gledali smo 40 minuta odlične košarke u kojoj su "zeleni" od "crvenih" bili bolji upravo za dva poena i za činjenicu da su imali poker nezaustavljivih igrača koji su vukli svaki u svojoj dionici susreta. Spanoulis i Peković u prvom, Jasikevičius i Batiste u drugom dijelu.

Kod Olympiacosa je nedostajao dodatni impuls Thea Papaloukasa (9 poena, 5 asistencija), a naš Nikola Vujčić utakmicu je završio s 14 poena i 4 skoka.

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva82:78Barcelona
Olympiakos82:84Panathinaikos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!