Košarka

Šiškauskas izborio finale

Branimir Korać • petak, 01.05.2009.
Šiškauskas izborio finale
Foto: EPA

Prvi finalist ovosezonskog izdanja Eurolige je momčad moskovskog CSKA. Branitelj naslova je na krilima Ramunasa Šiškauskasa okrenuo zaostatak u kojem se nalazio gotovo 35 minuta i na kraju odnio pobjedu 82:78...

Prvi divovski dvoboj u Berlinu odradili su Barcelona i CSKA. Branitelj naslova je imao problema dobar dio utakmice s raspoloženim Davidom Andersenom, ali na drugoj strani se pojavio još raspoloženiji Ramunas Šiškauskas i odveo ga do pobjede.

Barcelona je odlično otvorila utakmicu, posebno šuterski i već nakon pet minuta igre imala je visokih 14:4 zahvaljujući tricama Lakoviča (dvije), Navarra i Andersena. Do kraja četvrtine ništa se nije promijenilo i Barcelona je prvu dionicu riješila u svoju korist 21:12.

Smodiš, Kaun i Hrjapa i minuti su složili seriju 6:0 na startu drugog poluvremena i CSKA se spustio na 21:18. Još jednom se Barcelona odvojila poenima Lakoviča i Andersena i otišla na 30:22, no do poluvremena Moskovljani su se polako približavali i na odmor se otišlo sa za njih već ugodnijih 36:32.

Jaka Lakovič s 11 poena od čega tri trice te David Andersen s devet poena stvarali su najviše problema Rusima dok je na drugoj strani Trajan Langdon s osam poena bio najefikasniji.

Do sredine treće četvrtine Barcelona je održavala prednost od tri do šest poena razlike da bi se CSKA dovukao do minus jedan na 47:46, nadao se pogrešci Barcelone za preuzimanje vodstva, ali fenomenalni Andersen zadržao je Barcelonu u plusu odličnim skokom u napadu i dodatnim slobodnim bacanjem.

Ipak, u 28. minuti promašaj trice Basilea tricom je na drugoj strani kaznio Šiškauskas i CSKA je napokon poravnao na 52:52. Kako bi se tradicija nastavila, Barcelona i u posljednju četvrtinu ulazi s vodstvom i to 56:54.

Messina posljednju četvrtinu otvara sa Zoranom Planinićem koji dotad nije niti sekunde odigrao, međutim nisu Rusi uspijevali povesti, David Andersen je s druge strane bio nezaustavljiv i držao Barcelonu u prednosti.

Kako je krenuo Andersen na jednoj strani, na drugoj je nastavio Šiškauskas koji sedam minuta prije kraja susreta s dvije vezane trice donosi CSKA prvo vodstvo u susretu 62:61, a zatim s linije slobodnih bacanja podiže na 64:61 te tricom na 67:61. Litavski majstor sam je napravio seriju 11:0 koja je CSKA približila finalu.

Dvije i pol minute prije kraja Basile je blokiran na trici koja bi Barcelonu dovela u egal. Šiškauskas je spremio slobodnjake, a minutu i pol do kraja Ilyasova smanjuje na 74:71. Langdon drži pet razlike, a tricom Navarra minutu prije kraja Barca smanjuje na 76:74, Šiškauskas još jednom ne griješi, a kada su 24 sekunde prije kraja igrači Barce izgubili loptu, postalo je jasno kako će CSKA u finale.

Kod CSKA prvo ime bio je Ramunas Šiškauskas s 29 poena dok je Trajan Langdon dodao 15 poena i šest skokova. Zoran Planinić za osam minuta upisao je asistenciju i skok. Kod Barcelone Andersen je ubacio 24 poena, a Lakovič i Navarro po 13.

Euroliga, završnica

polufinale

CSKA Moskva82:78Barcelona
Olympiakos82:84Panathinaikos

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!