Nogomet

Granitna obrana ili totalni nogomet?

Vid Horvat • srijeda, 06.05.2009.
Granitna obrana ili totalni nogomet?
Foto: EPA

To su naime dvije glavne karakteristike večerašnjih polufinalista Lige prvaka. Na žalost većine ljubitelja nogometa, Barcelona i Chelsea prije tjedan dana odigrali su bez pogodaka. Bio je to pravi taktičarski rat, a ne dvojimo da će i na Stamford Bridgeu biti zanimljivo do samog kraja...

Barca dolazi u London u najboljem mogućem raspoloženju, poslije pobjede u El Clasicu, utakmice koju su dobili 6:2 i o kojoj će se još dugo pričati u Kataloniji. Upravo su Španjolci poslije prve utakmice kritizirali igru Chelsea i "kukavički" postavljenu taktiku Guusa Hiddinka. Iskusni Nizozemac kao da je predvidio što će se dogoditi na Nou Campu, za njega je to bilo prvo poluvrijeme u kojem nije smio primiti pogodak, što je i uspio.

Vjerojatno će većina neutralnih navijača, pogotovo nakon veličanstvene pobijede na Santiago Bernabeu, navijati za Barcelonu. Svaka čast Bluesima, imaju odličnu momčad, vrhunskog trenera i veliku koloniju navijača, ali Barca danas predstavlja ono zbog čega ljudi gledaju i vole nogomet. To je ona prevaga zašto bi veliki dio nogometnih fanova vidio upravo njih u Rimu. I ne samo zbog toga, Englezi imaju već drugu godinu za redom tri predstavnika u polufinalu i mogli bi ponovno gledati reprizu engleskog finala iz 2008.

Bude li momčad Pepea Guardiole na nivou, teško će do slavlja Chelsea. Dok Englezi imaju prednost u jednom od najboljih nogometnih stručnjaka i treneru koji gdje god stigne napravi odličan posao - Hiddinku. Nizozemac nije odmarao previše igrača u prvenstvenoj pobjedi protiv Fulhama (tek dvije izmjene) i opet igra na kartu fizičke pripremljenosti svojih igrača. Čelična obrana, prekidi i brze kontre najjače su rješenje Chelsea i nešto na čemu njihov trener gradi igru protiv Barce.

Katalonci se ne prilagođavaju protivniku, ionako stjeraju svakog u svoj šesnaesterac i oko njega pletu mrežu. Napadački trojac Messi, Eto'o i Henry djeluje moćno, u Primeri su zabili 69 golova, u Ligi prvaka dodali još 16 i nemaju namjeru zaustaviti se na tim brojkama. Guardiola će imati poteškoća u zadnjoj liniji, nedostaju ozlijeđeni Marquez, za kojeg je sezona završena, probleme s ozljedom ima Milito, a zbog kartona neće moći zaigrati niti kapetan Carles Puyol pa bi stoperski dvojac trebali sačinjavati Caceres i Pique.

Pun samopouzdanja nakon El Clasica, Henry najavljuje večerašnji susret: "Protiv Chelsea moramo odigrati kao u subotu s Real Madridom. Pokazali smo da se možemo vratiti nakon što smo gubili sa 1:0.". Francuz je također upitan za utakmicu jer vuče ozljedu koljena od prije par dana i propustio je trening u Londonu, ali svi se nadaju da će konkurirati za sastav. Predsjednik Joan Laporta nešto je oprezniji prije uzvrata. "Biti će teška utakmica u Londonu, a za prolaz u finale treba nam epska predstava, za što smo sposobni", rekao je on.

Hiddink ima manje poteškoća s odabirom prvih 11, u momčad se vratio Ashley Cole koji je odradio suspenziju, može računati i na Michaela Ballacka, a vezni red bi trebali popuniti Essien, Obi Mikel, Lampard i Malouda. "Ova momčad je dobra. Igrači imaju mnogo želje i pokazali su to u prvoj utakmici. Nećemo pokušati stvoriti nešto što nije stvarnost i ne bojimo se nikoga", izjavio je menadžer Bluesa.

Bitna stvar za večerašnji ogled bi trebao biti sudački kriterij, bude li dopuštena nešto grublja, čvršća igra, to paše domaćinu. Ako će se svaki oštar start strogo kažnjavati, onda će to ići na ruku Barci i prezentaciji igre koja zadivljuje cijeli svijet. Inače, djelitelj pravde večeras je Norvežanin Tom Henning Ovrebo.

U svakom slučaju, spektakl je zajamčen, tko će biti bolji ili da kažemo sretniji, ovisit će o nijansama. Kako bi trener Katalonaca to jednostavno opisao: "Mi želimo igrati nogomet." Stamford Bridge će svakako ponuditi dobar nogomet.

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barcelona0:0Chelsea
Manchester United1:0Arsenal
Arsenal1:3Manchester United
Chelsea1:1Barcelona

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga prvaka - Završnica

polufinale

Barcelona0:0Chelsea
Manchester United1:0Arsenal
Arsenal1:3Manchester United
Chelsea1:1Barcelona

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!