Košarka

Gospićanke nove košarkaške prvakinje

Ivana Jurica • srijeda, 06.05.2009.
Gospićanke nove košarkaške prvakinje
Foto: Martina Japundžić

Košarkašice šibenskog Jollya nisu uspjele obraniti naslov prvakinja Hrvatske. U večerašnjem, četvrtom finalnom susretu na Baldekinu u koji su gošće ušle s prednošću od 2:1, slavile su Gospićanke rezultatom 72:90 uz podršku svojih bučnih navijača. Kraj susreta označio je i početak velikog slavlja Gospićanki i njihovih navijača...

Jolly JBS Šibenik – Gospić CO 72:90 (17:21, 17:17, 16:21, 22:31)

Šibenik, dvorana na Baldekinu, gledatelja 500

Suci: Dubravko Muhvić, Tomislav Hordov, Danijel Perčić

Jolly JBS Šibenik: Jurčević 8, Čakić 4, Erak, Lokas, Raguž 2, Jinks 33, Mišura 4, I. Zubak, Jurić 11, Periša, Ivanković 8, Terglav – Tratsiak 2, trener: Stipe Bralić.

Gospić CO: Ivezić 16, A. Došen, D. Došen, M. Zubak, Jelavić 7, A. Vrsaljko 2, Luketić 5, M. Vrsaljko 26, Augustine 19, Thomas 15, trener: Vlado Brkljačić.

Susret tricom otvara Jelena Ivezić. Košarkašice Gospić Croatiaosiguranja utakmicu su otvorile vodstvom i prednost do kraja niti u jednom trenutku nisu ispuštale. Nezaustavljiva je pod koševima bila Marija Vrsaljko, dok kod Šibenčanki Constance Jinks, koja je do kraja postigla 33 koša, nije imala adekvatnu podršku.

Gospićanke, nošene s oko stotinjak svojih navijača koji su stvorili atmosferu kao da se igra u Gospiću, minimalno su vodile tijekom cijele četvrtine. Uz Ivezić u početnim minutama efikasna je bila i Marija Vrsaljko, pa je u osmoj minuti na semaforu svjetlilo 12:17. S plus pet ušlo se i u drugu četvrtinu (17:21).

Serijom 6:0 Jolly je početkom druge četvrtine stigao do minus dva (22:25), ali nakon trica Ivezić i Augustine Gospić stiže do najveće prednosti do tad – 24:31. U 17. minuti Gospić ima plus devet (29:38). Dok je izvan igre bila Marija Vrsaljko koja je Šibenčankama zadavala probleme pod oba koša prednost se do kraja poluvremena smanjila na minus četiri (34:38).

Početne minute nastavka prolaze u znaku razigrane Marije Vrsaljko. Domaće košarkašice pune četiri minute čekaju na prvi koš u drugom poluvremenu. Kad su Šibenčanke dva puta zaredom realizirale svoje napade, a Gospić napravio pogrešku reagirao je odmah njihov trener Vlado Brkljačić pozivanjem time-outa. I činio je to svaki put kad bi njegova ekipa napravila pogrešku-dvije u kratkom razdoblju.

Prednost gošći stalno je iznosila desetak koševa prednosti. Sve do posljednje minute kad je Jolly stigao do minus šest (51:57), trebao je imati i napad, ali sudac Muhvić nije vidio (ili nije želio vidjeti) da je Jelavić nagazila crtu prilikom spašavanja jedne lopte da ne ode u out. Skočila je domaća publika na tribini ispred koje se sve to dogodilo, ali prosvjedi su bili uzaludni. S 50:59 ušlo se u posljednjih deset minuta igre.

Uveo je strateg gošći u igru i Slavicu Luketić i pokazalo se to odličnim potezom. Serijom 7:0 Gospić otvara posljednju četvrtinu i dolazi do 16 koševa prednosti (50:66). Šest koševa postiže tada Jinks, vraća se Jolly na minus deset (56:66) i Brkljačić ponovno zove time-out nakon kojeg play domaćih ubacuje još jednu tricu za 63:69, ali ne daju se gošće: Ivezić i Thomas vraćaju na plus deset (63:73). Kad je dvije minute prije kraja utakmice nesportska pogreška svirana Jurić, a Ana Vrsaljko realizirala oba slobodna bacanja bilo je jasno da pokal ove godine seli u Gospić. Pokušale su domaće košarkašice brzim prekršajima nešto napraviti, ali gošće su bile precizne s linije slobodnih bacanja pa je do kraja prednost postala još uvjerljivija.

Veliko je bilo slavlje Gospićanki koje su na terenu svojih najvećih rivalki i drugi put u povijesti došle do naslova prvakinja. Brojni gostujući navijači na tribinama, među kojima je kao i uvijek bio i ministar Darko Milinović, imali su razloga za slavlje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!