Košarka

"Zadar se jako promijenio"

Ivor Krapac • petak, 08.05.2009.
"Zadar se jako promijenio"
Foto: Davor Sajko

Borba za prvu poziciju uoči početka doigravanja u hrvatskom košarkaškom prvenstvu mogla bi biti odlučena u subotu. Cibona i Zadar stajat će na suprotnim stranama u utakmici s velikim ulogom, a bez obzira na prednost domaćeg terena u ovom derbiju, u taboru Cibosa svjesni su da ih ne čeka lak posao...

S obzirom da su Cibona i Zadar trenutno s omjerom 10-1 poravnati na vrhu ljestvice Lige za prvaka, nije potrebno posebno isticati koliko pobjeda vrijedi u borbi za "jedinicu" nakon ovog dijela prvenstva.

Zadar bi gostujućim "skalpom" zaključio posao i uz 2-0 u međusobnom omjeru postao nedostižan, a Ciboni bi domaća pobjeda otvorila mogućnost da s još dvije u preostala dva kola ostane na vrhu. Momčadi Velimira Perasovića je dodatna opcija i pobjeda s više od devet razlike, s koliko su izgubili u petom kolu u Zadru, a u tom slučaju bi i uz jedan poraz do kraja mogli ostati prvi.

Vezane vijesti

"Zadar je izuzetno puno promijenio igru od onoga što smo vidjeli na početku sezone, u našoj prvoj i drugoj utakmici u NLB ligi ili na utakmicama tijekom te lige", najavio je trener Cibosa subotnji susret s glavnim domaćim suparnikom: "Sada je to momčad koja igra izuzetno disciplinirano, ima naglasak na obrani, nema divljih šuteva, kontrolira utakmicu tijekom svih 40 minuta. Način na koji igraju tjera te da radiš cijelu utakmicu da bi pobijedio, susrećemo se s ozbiljnim protivnikom, u dobroj su formi, neće biti nimalo lako."

Početak 15 minuta ranije

Sudar vodećih hrvatskih momčadi započet će u subotu u 18,15 sati, 15 minuta ranije nego je prvotno bilo najavljeno. Za sve koji neće pohoditi Draženov dom, izlaz je prijenos na HTV 2.

Nadajmo se da tv-prijenos ili proljetno vrijeme neće navesti zagrebačke ljubitelje košarke da u subotu predvečer budu negdje drugdje.

Ovakav pristup blizak je onom što Cibonin trener traži od svojih igrača, no Peras nije želio procjenjivati je li to plus u usporedbi s onim što su Zadrani radili prije: "Drago mi je vidjeti momčad koja igra čvrsto, disciplinirano, ali to ne znači da je ono drugo bilo bolje ili nije, uostalom, tko sam ja da to komentiram?"

"Ovo što sada vidim je momčad koja načinom igre prisiljava protivnika da radi svih 40 minuta i tu nikakvo opuštanje ne može biti dobrodošlo. Ukoliko se malo opustiš ili ne radiš, odmah te stignu ili prestignu", dodao je Peras: "Agresivni su u skoku u napadu, imaju puno radnih navika u tom segmentu, u obrani, u stvarima za koje bi se moglo reći da su tipično radne i treniraju se svakodnevno. Očigledno je da puno vremena rade na tome."

Dolazak Zmage Sagadina na klupu bio je ključ zadarske promjene pristupa, a pritom ih s puta nisu skrenuli ni problemi poput izostanka Roka Stipčevića u većem dijelu Lige za prvaka: "Je li me to iznenadilo? Baš i ne, bez obzira na to oni su kvalitetna momčad, imaju puno dobrih igrača, odličnog trenera i taj rad je vidljiv na terenu. Kolektivnom igrom nadoknadili su nedostatak do tog trenutka njihovog najboljeg igrača."

Toliko o subotnjim gostima Draženovog doma, a što se stanja u Ciboninim redovima tiče, glavna vijest je da su svi zdravi i bit će spremni za derbi. Naravno, ukoliko se u međuvremenu nešto ne dogodi.

Ozljeda nema, a Peras se nada da neće biti ni problema s pristupom, što je bio glavni minus u međusobnom susretu u prvom dijelu Lige za prvaka, kad su se Cibosi prekasno probudili: "Bez motivacije ne možeš igrati ovaj sport, svaka ekipa koja bez toga uđe u startu je zakinuta za puno, pogotovo kad su u pitanju dvije podjednake ekipe. Ne zavaravajmo se, Zadar je do zadnjeg kola bio u igri za završnicu NLB lige, razlika između nas i njih je minimalna, ako i postoji. Prema tome, ako jedna ekipa uđe u utakmicu sa željom, srcem, borbenošću i agresivnošću, a druga ne, razlika ide na jednu stranu."

Prvi i glavni cilj je pobjeda, a o prestizanju devet razlike razmišljat će se ako se otvori ta mogućnost: "Igračima redovito govorim da se izgubi što manje ako se gubi, a pobjeđuje što više ako se pobjeđuje, to je stalno prisutno. Ukoliko budemo imali priliku da dobijemo s više od devet razlike, pokušat ćemo to napraviti, ali u ovom trenutku razmišljamo samo o pobjedi, ne može se razmišljati na drugi način nego tako."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!