Košarka

"Anderson je prezaštićen"

Ivor Krapac • subota, 09.05.2009.
"Anderson je prezaštićen"
Foto: Kristijan Komarica

Čvrsto i žestoko bilo je na parketu, a slično se nastavilo i nakon susreta Cibone i Zadra koji je vjerojatno bio presudan u borbi za "jedinicu" uoči doigravanja. Zmago Sagadin nije bio presretan suđenjem, pogotovo tretmanom Alana Andersona koji je, kako je kazao, prezaštićen, previše tuče i ima popust kod sudaca, što je izazvalo reakciju Velimira Perasovića...

Počelo je mirno, čestitkom Zmage Sagadina Ciboni, priznanjem da je presudila agresivnost Cibosa i tvrdnjom da će njegova momčad u mogućem budućem međusobnom susretu morati pružiti više: "Trebamo se fizički bolje suprotstaviti, a ne plakati, kukati, jadati se na suđenje kao što smo radili danas."

No, stvari su krenule u nešto drugačijem smjeru nakon što se Zadrov trener osvrnuo na učinak svojih stranaca (Johnson, Gečevski, Boisa), koji su kombinirano imali valorizaciju - točno 1. Johnson se, kazao je Sagadin, i dalje bori s tjelesnim problemima, Gečevskog su Cibosi anulirali agresivnom igrom, a Boisa je, smatra njegov trener, bio pretučen.

"Možda je malo podbacio, ali mislim da je na njemu bilo pet-šest teških faulova, dva namjerna, dva za zatvor - ako ćete pogledati snimku na DVD-u i nakon toga reći da nije bilo tako, neću se baviti ovim poslom. Nad njim je u reketu bilo nekoliko prekršaja koji su baš nesportski", prokomentirao je Sagadin nastup svoga centra prije nego se okrenuo Alanu Andersonu.

"Nema razloga da je toliko zaštićen, on je dobar igrač, želim i njemu i Ciboni sve najbolje, čestitam što su ga doveli i Perasoviću što ga je ovako uklopio... No, kako se ponaša, kako 'mlatara', nema razloga da ga suci štite - danas je podijelio nekoliko laktova koji su bili vrlo nekorektni, trebaju ga malo disciplinirati."

Velimir Perasović tu nije ostao dužan kolegi sa zadarske klupe: "Nije korektno razgovarati na taj način, pozivate suce da kažnjavaju mog igrača, a što ćemo s vašima? Pogledajte kako Boisa pod košem udara naše igrače... Možemo ući u raspravu koliko god hoćemo, ali da na taj način pozivamo na nekakvo suđenje u budućnosti, zaista je nekorektno."

Ipak, osim o sucima, kriteriju, pretjeranoj agresivnosti jednih ili drugih pričalo se i o košarci. Trener Cibosa bio je zadovoljan zbog nekoliko dobrih razdoblja tijekom utakmice, a manje zadovoljan što njegova momčad sve nije riješila bez komplikacija u posljednjim trenucima.

"Krivo mi je jer smo mogli završiti utakmicu na drugi način, kod četiri razlike i dva bacanja 40 sekundi do kraja ozbiljna momčad to zadržati puno mirnije", kazao je Peras: "Nakon toga smo napravili dvije pogreške, glupi faul koji je protivničkom igraču potpuno nepotrebno poklonio dva bacanja, a kasnije, isto tako, otvoreni šut kojeg nismo šutnuli. Ako ćemo gledati na taj način, mi smo dopustili Zadru da dođe u priliku dobiti utakmicu."

Alan Anderson je u završnici sam kriv zbog toga što nije do kraja ostao na parketu, naguravanje i prepirka s Markom Carom doveli su do obostrane tehničke, obojici igrača isključujućeg petog prekršaja - što je, po Perasovićevom mišljenju, Cibonin Amerikanac morao izbjeći.

"Ako želi biti lider momčadi, nijedan igrač ne smije samom sebi dozvoliti tehničku na taj način, pogotovo protiv igrača koji u napadačkim akcijama protivničke ekipe nije toliko bitan koliko on u našim. Taj prekršaj stigao je u trenutku kada je bio potpuno nepotreban, apsolutno je greška našeg igrača i ništa više."

Unatoč tome što nije bio na uobičajenoj razini, trener Cibosa nije želio posebno izdvajati Andersona: "Svatko ima pravo na malo lošiju utakmicu, danas smo imali puno igrača koji nisu bili napadački dobri, nema razloga da apostrofiramo samo njega."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!