Ostali sportovi

Bis Petacchija

Maja Giljanović • ponedjeljak, 11.05.2009.
Bis Petacchija
Foto: EPA

Alessandro Petacchi je jednim udarcem ubio dvije muhe. 35-godišnji Talijan je osvojio i treću etapu Gira i preuzeo magliu rosa najboljeg u ukupnom poretku...

Alessandro Petacchi je nakon slavlja u Trstu prije 24 sata reprizirao veselje u Valdobbiadeneu. Ale-jet je trijumfirao nakon 198 kilometara etape koja je još u 12 sati startala u Gradu i upisao svoju drugu uzastopnu, devetu ovosezonsku i 152. pobjedu u karijeri.

Drugo mjesto iza LPR-ovca osvojio je Tyler Farrar (preuzeo je Amerikanac bijelu majicu najboljeg U-23), treći je Francesco Gavazzi (Lampre), a našem je Vladimiru Miholjeviću (Liquigas) minutu i 25 sekundi kašnjenja donijelo 105. mjesto.

Etapu je obilježio bijeg Palumba, Krivcova, Faccija, Ignjatijeva i Schrödera. Šestorka je prednost podigla na sedam minuta prije nego ih je peloton 30-tak kilometara prije kraja uspio dostići. Na 140. kilometru teško je na jednoj nizbrdici pao Christian Vande Velde (kapetan Garmin-Slipstreama) - petoplasirani prošle godine na Tour de Franceu prebačen je u bolnicu i nakon Nijemca Russa kojem je slomljena ključna kost drugi je koji je napustio 92. izdanje Gira.

Još je jedan pad - niti 10 kilometara prije kraja - vodstva u ukupnom poretku stajao Marka Cavendisha (Columbia). Britanski majstor sprinta zajedno među ostalima i s jednim od "tipova" kladioničara za ukupnu pobjedu Denisom Menčovim zapeo je u prometu, izgubio prednost od 14 sekundi koju je zaslužio momčadskim kronometrom u Veneziji i prvom etapom u Trstu i sada na 32. mjestu za Petacchijem zaostaje minutu i pol.

Drugi iza Ale-jeta je Farrar, treći Michael Rogers (Columbia-Highroad), a "big guns" Ivan Basso (Liquigas), Levi Leipheimer i Lance Armstrong (obojica Astana) su 24., osmi i peti. Naš je Riječanin 80. s tri minute zaostatka.

Četvrta etapa od Padove do San Martino di Castrozze (162km) ulazi u Dolomite. Da je Emanuele Sella u utrci bio bi najveći favorit (prošle je godine osvojio tri etape), ali kako zbog dopinga nema ni 28-godišnjaka ni njegovog CSF Navigarea, "ulica" tipuje na pobjednika iz 2000. Stefana Garzellija.

Giro d'Italia, 2. etapa:
1.Petacchi (Italija, LPR) 4h45:27
2.Farrar (SAD, Garmin-Slipstream) 0
3.Gavazzi (Italija, Lampre) 0
...
105.MIHOLJEVIĆ (Hrvatska, Liquigas) +1:25
...
196.Serrano (Španjolska, Fuji-Servetto) +13:31

Ukupni poredak:
1.Petacchi (Italija, LPR) 8h50:06
2.Farrar (SAD, Garmin-Slipstream) +8
3.Rogers (Australija, Columbia-Highroad) +18
...
80.MIHOLJEVIĆ +2:57
...
196.Dockx (Belgija, Silence-Lotto) +18:29

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!