Rukomet

Gdje su zmiji noge?

Ivana Strahija • srijeda, 13.05.2009.
Gdje su zmiji noge?
Foto: Ivana Strahija

Tko može staviti soli na rep Hrvatskom sportskom društvu Međimurje? Koja je uopće funkcija zajednice sportskih udruga i saveza Međimurske županije kad sportu ne osigurava novac? Kako može županijska udruga poslovati ilegalno? To su pitanja koja čini se jedini postavlja Željko Kavran, predsjednik Rukometnog kluba Perutnina Pipo IPC.

Uistinu je mučna ta priča oko Hrvatskog sportskog društva Međimurje. Nije jasno kako može postojati županijska organizacija koja novac dijeli mimo zakona, neki kažu i mimo pravilnika, a koja uopće ne podastire informacije o svom djelovanju. Najglasniji je po pitanju postojanja i rada tog društva bio Željko Kavran, čiji je bunt protiv HSD Međimurje urodio i čudnim plodovima.

Naime, nakon što je u nekoliko navrata prozivao aktualnog župana Josipa Posavca zbog načina na koji radi Društvo, na račun RK Perutnine sjelo je 75 tisuća kuna: "Nije mi jasno za što je to novac. Po postojećem pravilniku o raspodjeli sredstava mi bismo za dva mjeseca trebali dobiti 62 tisuće kuna, odnosno za tri 93 tisuće, pa ovo ne spada u ništa. Nadalje, dobio sam informaciju da je iz Županije pristiglo 300 tisuća kuna, 236 tisuća dobili su nogometaši, pa me interesira gdje je ostatak novca? Informacije se kriju kao zmija noge. Košarkaši i odbojkaši tvrde da oni nisu dobili ništa, dakle, gdje je 64 tisuće kuna? ", pita se Kavran.

A i sama je raspodjela novca vrlo upitna, smatra Kavran: "Zbog čega Nogometni klub Međimurje i dalje dobiva jednak postotak novca kao kad je bio prvoligaš? Mi ostali ne dobivamo ni ono što bismo trebali. Čini mi se da tu ima polulegalnih i poluprivatnih radnji, jer je predsjednik Društva međimurski župan Josip Posavec, Društvo je županijsko, a već dvije godine nije održalo sjednicu Skupštine. Mi smo donijeli odluku da zatražimo hitno sazivanje Skupštine, ali nam je u stvari bespredmetno to činiti prije izbora, jer će novi župan ujedno biti i novi predsjednik Hrvatskog sportskog društva Međimurje, pa će se možda nešto i promijeniti."

Dio krivice za ružnu situaciju po Kavranovom mišljenju snosi Zajednica sportskih udruga i saveza Međimurske županije, koja za sport ne čini dovoljno: "Po Zakonu bi Hrvatsko sportsko društvo Međimurje trebalo poslovati preko Zajednice, no to nije tako, a Zajednica u vezi s time ne poduzima apsolutno ništa. Nadalje, novac kojeg Županija izdvaja za sport godinama je jednak, pa mi nije jasno što Zajednica radi ako ne može osigurati ni minimalno povećanje iznosa."

Osim toga, Željko Kavran smatra kako bi svi konačno trebali reći ono što jest i biti ako ništa drugo – ljudi: "Ako oni koji vode Zajednicu imaju morala i ljudskosti trebali bi podnijeti ostavke. Cijelo vrijeme pričaju priče i organiziraju turnirčiće. Pa nije funkcija Zajednice uvjeravati se da klubovi treniraju, već je njena funkcija boriti se za novac u sportu. Mislim da bi vodstvo Zajednice trebalo priznati da nije napravilo ništa i otići s funkcija. Na taj bi način barem prisilili politiku da reagira", zaključio je Kavran.

Zanimljiv razgovor, u svakom slučaju, a pošto je vođen nakon susreta Pipa i Bjelovara Kavran je dodao kako taj klub dobiva od svoje sredine 800 tisuća eura, ima svoju dvoranu, a nedavno su dobili i autobus vrijedan 75 tisuća eura. Znači, očito se može. Samo ne u Međimurju.

Paket24 Premijer liga, Liga A

1RK Zagreb 14509:374+13528
2Sesvete 14445:378+6723
3Varaždin 1930 14428:442-1415
4Gorica 14410:405+511
5Trogir 14369:387-1811
6Karlovac 14363:432-699
7Osijek 14370:434-648
8Moslavina 14379:421-427

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!