Nogomet

Kijev i četiri poljska grada spremni

Vid Horvat • srijeda, 13.05.2009.
Kijev i četiri poljska grada spremni
Foto: EPA

UEFA je potvrdila kako su Kijev i četiri grada iz Poljske spremni za Euro 2012. godine u Ukrajini i Poljskoj. Međutim, ostaje problem oko tri ukrajinska predstavnika koji imaju vremenski rok do 30. studenog ove godine.

Predsjednik Uefe Michel Platini potvrdio je na konferenciji za novinare u Bukureštu kako Varšava, Wroclaw, Poznan, Gdanjsk i Kijev imaju zeleno svjetlo za domaćinstvo Eura. Dalje navodi da preostala tri mjesta, Lviv, Donjeck i Harkiv moraju čekati konačnu odluku koja bi trebala biti donesena 30. studenog 2009.

"U Ukrajini ima još dosta problema koje treba razriješiti, a najveći nedostatak je infrastruktura", izjavio je predsjednik Uefe. Kijev ostaje tako jedini ukrajinski grad na listi, ali možda neće biti domaćin finala kako je planirano.

"Finale će se održati u Kijevu samo ako će se ispuniti određeni uvjeti vezani za stadion", izjavio je Francuz. "Kijev za sada ispunjava sve uvjete do polufinala, ne bude li spreman za posljednji susret prvenstva, finale će se igrati u Varšavi", rekao je on.

Ovo će biti treće Europsko prvenstvo kojem će biti domaćin dvije države (prije su bili Nizozemska i Belgija te Austrija i Švicarska), a cijeli proces imao je neviđenu zabrinutost, možda i najbliže oduzimanju prvenstva od kada se igra Euro. UEFA je imala prvotno velikih problema s Poljskom, zbog nekvalitetnog i sumnjivog rada u tamošnjem nogometnom savezu.

Kasnije se nastavilo s problemima oko infrastruktura u Ukrajini, da bi se u jednom trenutku činilo kako će se prvenstvo Europe morati održati u drugoj ili drugim zemljama. Ukrajinu je zahvatila jedna od najgorih ekonomskih kriza na Starom kontinentu te izgradnja hotela i stadiona kasni po predviđenom rasporedu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!