Košarka

Može li Adelman preko Jacksona?

Mario Majdić Natrlin • subota, 16.05.2009.
Može li Adelman preko Jacksona?
Foto: EPA

Phil Jackson je u već nekoliko navrata zagorčao život Ricku Adelmanu. Vrlo vjerojatno i promijenio kurs njegove karijere. Ulazeći u odlučujuću utakmicu serije LA Lakers - Houston Rockets, ova dva trenera će još jednom odlučivati o međusobnim sudbinama...

Teško je ne diviti se "poslu" kojeg je obavio aktualni trener Houston Rocketsa, Rick Adelman, dovevši svoju momčad bez dvojice glavnih igrača, ovako duboko u doigravanje. Njegovi Rocketsi su doslovno zagorčali život Los Angeles Lakersima i nad njihovim imenima postavili mnogo upitnika.

Rick Adelman je uspio u naumu kojem teže svi treneri - stvorio je momčad u kojem je kolektiv snažniji od ukupnog zbroja kvalitete pojedinačnih igrača. 1+1=3, ako pitate ovog trenera.

Ali, šira javnost koja prati NBA, poznaje isključivo i jedino lice Phila Jacksona, trenera Lakersa koji je kao head coach osvojio nevjerojatnih devet NBA prstena. Pritom je, između ostalih, nekoliko puta prešao i preko Adelmanovih momčadi.

Na putu do svojih šest NBA prstenova s Chicago Bullsima, Jacksonova je momčad u finalu 1992. pobijedila Portland Trail Blazerse koje je tada vodio upravo Adelman.

"Izgubili smo u šest utakmica. Imali smo prednost ulazeći u posljednju četvrtinu.", prisjetio se Adelman tog finala.

Chicago Bulls - Portland Trail Blazers, NBA finale 1992

Jackson je kasnije prešao u LA Lakerse i s njima osvojio još tri NBA naslova. Adelman je u isto vrijeme trenirao Sacramento Kingse. Nakon što su ih Lakersi izbacili dvije godine za redom u ranijim fazama doigravanja, 2002. su se Kingsi i Lakersi sreli u finalu Zapadne Konferencije, u kojoj su Lakersi pobijedili u produžetku vrlo neizvjesne sedme utakmice.

"Imalo smo dobru priliku. Često razmišljam o tome. Sjetiš se dvije stvari, poneki šut i također kako je posebna bila ta momčad. Izgubimo utakmicu nakon što se lopta odbije do Roberta Horryja, koji zabije tricu", prisjetio se Adelman poraza u četvrtoj utakmici serije. "U šestoj utakmici se otvorio pakao, a u sedmoj smo trebali smo pogoditi slobodna bacanja i pobijediti u regularnom dijelu. Oni su to iskoristili", dodaje.

Teško je ne poigrati se s maštom i zamisliti kako bi njihove trenerske karijere tekle da Adelman nije izgubio sve četiri međusobne serije doigravanja. Adelman je uvjeren da bi s Kingsima osvojio prvenstvo te godine, da nije izgubio od Lakersa. Los Angeles je u finalu "pomeo" New Jersey Netse 4-0.

"Phil Jackson je imao odlične momčadi. Ljudi s odličnim omjerom u doigravanjima imaju odlične momčadi. Ne želim umanjiti ono što je on napravio. Dva puta kada sam igrao protiv njega, mislim da smo imali legitimne šanse da pobijedimo."

Adelman je u trenutnom dvoboju pokazao kako zna motivirati svoju momčad i kako ima trenerskih sposobnosti da nadigra ekipu koja puca na sam vrh. S potpunim autsajderima, koji su uz to ostali bez Tracyja McGradya i Yao Minga, u nekoliko je navrata u potpunosti nadigrao Lakerse, koji su pokazivali bljeskove nezainteresiranosti i prevelikog samopouzdanja.

LA Lakers - Sacramento Kings, šut Roberta Horryja za pobjedu

Bez obzira na duboke zajedničke korijene, Adelman shvaća jedinstvenost situacije:

"S nikim se ne uspoređujem. Očito je da je on veliki trener. Osvojio je mnogo prvenstava. Ovo je u potpunosti druga momčad i druga situacija. Nadam se da će sudbina ovog puta biti na našoj strani. Njima je bilo dovoljno", prokomentirao je Adelman.

Rocketsi su već sada napravili mnogo više nego što su očekivali i najveći optimisti. Pritisak je sigurno na Philu Jacksonu i Kobeu Bryantu od kojih se mnogo očekuje.

Adelman i Houston Rocketsi odlaze u Los Angeles još jednom iznenaditi svijet.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!