Rukomet

"Bila je to fantastična utakmica!"

Željko Kubatka • utorak, 19.05.2009.
"Bila je to fantastična utakmica!"
Foto: EPA

U finalnim utakmicama euro kupova za rukometašice mogli smo uživati u izvrsnom rukometu i prepunim dvoranama, najuzbudljivije i do samog kraja neizvjesno je bilo finale Lige prvakinja u kojem je pored prednosti iz Danske i podrške navijača, mađarski Györi nije uspio osvojiti prvu europsku titulu…

Sve je bilo pripremljeno za prvo slavlje Györija u ispunjenoj Veszprem Areni. Činilo se da dobra igra i dva gola prednosti iz prve utakmice daje ulogu favorita i veću prednost mađarskoj ekipi ali kako se na kraju pokazalo, bio je to teret koji Mađarice nisu mogle podnijeti iako se nisu predavale do zadnje sekunde finala. Neučinkovit napad sa puno propuštenih prilika posebno sa sedam metara i odlična danska golmanica Katrine Lunde Haraldsen koja je zaustavljala mađarske napade u presudnim trenucima glavni su krivac za slavlje Viborga.

Anja Althaus, pivot Viborga nije imala puno prilike za golove ali je igrala odlično u obrani zbog kojeg je Tomori postigla samo dva gola izjavila je poslije utakmice za službeni portal Lige prvaka: "Bila je to velika utakmica sa ambijentom kakvog nisam do sada iskusila. Gledatelji su bili odlični, utakmica je bila odlična i mi smo osvojili titulu. Moj san se ostvario ali je to bio naporan rad. Ovo je vrhunac moje karijere."

Grit Jurack je ovo druga europska kruna, prvu je osvojila 2006. godine a ovaj put je bila i najbolji strijelac Lige prvakinja sa 113 postignutih golova. I nju se dojmio ugođaj: "Nikad nisam doživjela ovakvo navijanje. Györ je igrao stvarno dobro i čak kada smo vodili sa šest golova razlike nisu odustajali. Zbog toga što nam je suđeno puno isključenja i sedmeraca završnica susreta je bila neizvjesna. Mislim da smo dosad odigrali savršenu sezonu i od slijedećeg vikenda ponovo ćemo postati danski prvaci."

Mladi trener Jacob Vestergaard preuzeo je Viborg početkom sezone sa mjesta pomoćnog trenera i on je oduševljen je utakmicom i osvajanjem LP-a: "Bila je to fantastična utakmica sa fantastičnim gledateljima i vrhunskim ugođajem. Györ je ponovo bio dostojan protivnik i neposredno prije utakmice sve je bilo moguće. Drago mi je da smo popravili igru u odnosu na prvu utakmicu i na koncu jako sam zadovoljan sa titulom europskog prvaka."

Nasuprot raspoloženju danskog trenera Csaba Konkoly je bio razočaran propuštenom prilikom: "Dobro smo se pripremili za kontre Viborga ali naš je problem bio veliki broj propuštenih prilika i sedmeraca a i Viborgova golmanica Katrin Lunde Haraldsen je odlično branila. Jako sam ponosan sa borbenim duhom svog tima ali sam razočaran propuštenim prilikama.

Njemački sudački par Lars Geipel i Marcus Helbig odlično su odsvirali prvu utakmicu u Danskoj bez respekta za čvrstu i ponekad prljavu igru rukometašica Viborga dok je španjolski sudački par Muro San Jose i Rodriguez Murcia za nijansu imao blaži kriterij pa je i to presudilo u korist učinkovitosti danske obrane.

I u drugim europskim kupovima za rukometašice se igrao vrhunski rukomet, posebno u Kopenhagenu, ali ponajviše veseli veliki broj gledatelja. U Leipzig Areni više od sedam tisuća gledatelja a na finalu Challenge kupa na utakmici Thüringena i Nimesa tri tisuće što dokazuje da je i ženski rukomet atraktivan sport koji može privući pozornost medija i publike.

Liga prvaka, skupina A

1Kiel 14410:379+3122
2Aalborg Handball 14430:382+4819
3Paris Saint-Germain 14431:412+1917
4Barlinek Industria Kielce 14413:402+1116
5RK Zagreb 14373:373014
6OTP Bank Pick Szeged 14401:414-1313
7Kolstad 14393:401-811
8Eurofarm Pelister 14333:421-880

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!