Nogomet

Završetak jedne ere sa stilom

Vid Horvat • srijeda, 20.05.2009.
Završetak jedne ere sa stilom
Foto: EPA

Večeras ćemo saznati tko će biti posljednji pobjednik Kupa Uefe. U zadnjem finalu sastaju se uporni Nijemci i izvrsni tehničari iz Ukrajine. Bit će to zanimljiva utakmica s dosta intenziteta. Šahtar predvodi naš reprezentativac i kapetan kluba, Darijo Srna, dok će Werderu nedostajati njihov najbolji igrač...

Dvije momčadi koje su ispale iz Lige prvaka odmjerit će snage u Istanbulu za novog pobjednika Kupa Uefe. To će ujedno biti 38. te posljednji pobjednik ovog natjecanja, čije će se ime pridodati listi slavljenika koji su ispisali povijest. Hrvatska ima i svoje predstavnike u finalu na stadionu Sukru Saracoglu. Za Šahtar će od prve minute početi naš reprezentativac Darijo Srna, a s druge strane vjerojatno će biti na klupi za rezerve Jurica Vranješ.

Obje ekipe došle su potpuno zasluženo do Istanbula. Šahtar je u polufinalu pobijedio kijevski Dinamo, pogotkom Brazilca Ilsinha u posljednjim minutama utakmice. Werder iz Bremena odigrao je fantastičnu drugu utakmicu polufinala protiv HSV-a i najviše zahvaljujući Diegu izborio finale. Nažalost, gledatelji će biti uskraćeni za Brazilca u redovima njemačkog predstavnika, zbog drugog žutog kartona i suspenzije od jedne utakmice.

Šahtar ima jedinstvenu priliku, postati prvi ukrajinski pobjednik Kupa Uefe od raspada Sovjetskog Saveza. U Tursku dolazi sa 23 pobjede iz posljednjih 27 utakmica u svim natjecanjima. Momčad igra tehnički dobar nogomet, a najviše štiha igračima Mircea Lucescua daju brazilski majstori.

Ukrajinci nemaju većih problema s izostancima, a u momčad se sigurno vraća oporavljeni Brazilac Jadson. Jedini minus je neigranje češkog reprezentativca Tomasa Hubschmana, tako da bi obrambeni red trebao popuniti Mariusz Lewandowski. Obrana je jedan od boljih dijelova ekipe, na čelu s izvrsnim vratarom Andriyem Pyatovom

Werder putuje u Istanbul poslije domaćeg poraza od Karlsruhera, ali igrači su maksimalno motivirani i neće im nedostajati želje za podizanjem trofeja. Ako Bremen osvoji UEFA Kup, to bi za klub sa sjevera Njemačke bio drugi europski naslov u dugogodišnjoj povijesti. Prvi trofej podigli su 1992. godine osvojivši tadašnji Kup pobjednika Kupova.

Dolaskom Thomasa Schaafa momčad igra brzi, napadački nogomet, i kada tome pridodate njemački mentalitet, dobili ste idealan spoj za svakog trenera. U finalu će biti oslabljeni za brazilskog velemajstora, portugalskog napadača Huga Almeidu i ozlijeđenog Pera Mertesackera. No, sumnjamo da će mijenjati koncepciju igre.

Svoje viđenje utakmice dali su treneri obje momčadi. "Siguran sam da ćemo vidjeti uzbudljivu igru između dvije ekipe s različitim stilovima", izjavio je Rumunj na klupi Šahtara. "Werder je fizička momčad koja uvijek napada", rekao je on. Schaaf je sve podredio tome da njegova ekipa večeras uzme pokal pobjednika. "Moramo biti uporni. Biti će teška utakmica, ali finale nikad nije lako i sretni smo zbog tog izazova", objasnio je Nijemac.

Pobjednika će odlučivati bolja psihološka priprema i veća koncentracija u završnici. Bude li netko zabio rani pogodak, možda gledamo i golijadu. Sjećamo se epskog finala Lige prvaka između Milana i Liverpoola, igrali su u istom gradu, pa ako to nešto znači, onda će zaista biti dostojno posljednje utakmice Kupa Uefe.

Kup UEFA - Završnica

finale

Šahtar2:1 *Werder Bremen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!