Kup UEFA - Završnica, finale, 20.05.2009, 20:45 h
Šahtar
Šahtar 2:1(1:1, 1:1) Werder Bremen
Werder Bremen

Video: Srna podignuo pehar karijere!

Borna Rupnik • srijeda, 20.05.2009.
Video: Srna podignuo pehar karijere!
Foto: EPA

Ukrajinski Šahtar iskoristio je prvu i posljednju priliku da upiše svoje ime među osvajače Kupa Uefe. U debitantskom, istanbulskom finalu u produžecima su bili bolji od njemačkog Werdera rezultatom 2:1, a pobjednički je pehar po završetku svečane ceremonije podignuo kapetan momčadi iz Donjecka, hrvatski reprezentativac Darijo Srna...

38. finale Kupa Uefe, ujedno i posljednje, pripalo je Šahtaru iz Donjecka. Na stadionu Sükrü Saracoglu u Istanbulu Ukrajinci su poslije 120 minuta igre, u prvom međusobnom ogledu ova dva kluba, svladali oslabljeni Werder iz Bremena i tako po prvi puta u povijesti uputili europski naslov u svoj grad.

Kao što već i ptice na grani znaju, Thomas Schaaf nije mogao računati na svog najboljeg igrača Diega, a nedostajali su mu i Per Mertesacker te Hugo Almeida, oslonci obrane i napada, dok je Mircea Lucescu na teren poslao svoj napadački orijentiran kvintet Brazilaca i to je u uvodu urodilo plodom.

Šahtar je prvu dobru priliku stvorio u šestoj minuti, ali je Luizu Adrianu svirano nepostojeće zaleđe, a Werder je uzvratio u prvom sljedećem napadu, kada kapetan Frank Baumann nije dobro zahvatio loptu i poslao je pored vrata. Međutim, Ukrajinci su bili konkretniji i pleli obruč oko Werderovog šesnaesterca, a gotovo su svi napadi kretali preko desne strane našeg Darija Srne, čiji je svaki dodir s loptom bio popraćen ovacijama s tribina.

Werder je sredinom prvog poluvremena ipak uspostavio terensku ravnotežu koju je pokušajem izvan kaznenog prostora pokušao okruniti Clemens Fritz, no njegov je udarac omeo tek nekoga na tribini, a nedugo potom Mesut Özil pada u šesnaestercu, ali je španjolski sudac Luis Medina Cantalejo opravdano ostao nijem.

Hrvatska je javnost zadrhtala u 21. minuti kada je nakon sudara s Frankom Baumannom Darijo Srna ostao ležati s bolnom grimasom, no s njegovim je ramenom bilo sve u redu, a raspoloženje mu se dodatno popravilo četiri minute kasnije. Poslije niza obostranih pogrešnih dodavanja na sredini terena jedna je duga prizemna lopta Razvana Rata stigla do Luiza Adriana, koji efektno potkopava loptu preko istrčalog Tima Wiesea za vodstvo Šahtara 1:0.

Samo dvije minute poslije Luiz Adriano reagirao je pomalo sebično i pokušao sam dovršiti lijepu akciju Ukrajinaca, no nije bio precizan, a u 30. minuti za dobru se poziciju izborio Willian, ali puca ravno u Tima Wiesea. Izjednačujući je pogodak pao deset minuta prije odlaska na odmor, nakon što je Fernandinho neoprezno startao na Markusu Rosenbergu na 25 metara od Šahtarovog gola.

Slobodan je udarac visoko po sredini vrata izveo jedini Werderov Brazilac na travnjaku, stoper Naldo, a neodlučni Andrej Pjatov nije uspio uhvatiti loptu koja odsjeda u mreži za 1:1. Odmah zatim je aktivni Fritz ubacio sa svoje desne strane, potreseni Pjatov zaplivao u prazno, a Claudio Pizarro glavom gađa pored gola. S druge je strane opasno zaprijetio Mariusz Lewandowski, no njegov je snažan udarac izdaleka izvrsno obranio vratar Werdera. Nijemci su u sudačkoj nadoknadi prvog dijela u dvije neugodne situacije uspjeli izbiti loptu iz vlastitog peterca te se u nastavak ušlo u rezultatskom egalu.

Upravo je Darijo Srna otvorio drugo poluvrijeme izravnim pokušajem iz prekida, a još je ubojitiji bio Jadson, ali Wiese je sjajnim letom kroz zrak spriječio novo Šahtarovo vodstvo. Torsten Frings je pak upropastio Werderovu priliku iz slobodnog udarca. Na radost gledatelja na stadionu i pred malim ekranima, obje su momčadi krenule po pobjedonosni gol, što je rezultiralo poluprilikama pred oba vratara, ali promjena na semaforu nije bilo. Srna je u 57. minuti zbog neslaganja s djeliteljem pravde zaradio žuti karton.

Vrlo dobru priliku nakon spore reakcije Šahtarove obrane poslije udarca iz kuta u 63. minuti u pogodak nije pretvorio Özil, a spretan okret Luiza Adriana blokira zeleno-bijela obrana. Unatoč Srninim odličnim dugim loptama i prodorima, ritam utakmice počeo je polako opadati, što zbog umora početnih jedanaestorki (treneri nisu mijenjali sve do Schaafovog uvođenja Aarona Hunta u 78. minuti), što zbog manje preuzimanja rizika kako se ne bi izgubila prilika barem za produžetke.

Minutu nakon Schaafove zamjene Pjatov je obranio vrlo težak udarac Claudija Pizarra, koji je nadskočio Šahtarovu obranu, a Srna je ponovno ostao na zemlji nakon možda i spornog dvoboja sa Sebastianom Boenischem. Pred kraj susreta više je inicijative pokazivao ukrajinski predstavnik, no ne dovoljno da riješi finale u svoju korist unutar 90 minuta.

Ponovno je Srna prvi pokušao iznenaditi Wiesea u dodatnih pola sata igre, a nesavršeno primanje lopte onemogućilo je Pizarra da svlada Pjatova. No, ambicioznost igrača Mircee Lucescua isplatila se u 97. minuti - neumorni je Srna prizemnom loptom uposlio zaboravljenog Jadsona, koji konačno pronalazi put do mreže. Međutim, Nijemci ne bi bili Nijemci da nisu ubrzo uzvratili, no narančasta se obrana uspješno snašla. Willian je prije kratko predaha iskušao svoje sposobnosti loba, ali je lopta sjela na gornji dio mreže.

U drugom se produžetku Šahtar povukao na svoju polovicu čuvajući prednost, a blizu novom poravnanju stigao je Alexandros Tziolis, ali je njegov udarac prošao kraj pogrešne strane vratnice. Minutu prije isteka vremena Pizarru je poništen pogodak zbog prekršaja u napadu i slavlje Šahtara moglo je početi. Jurica Vranješ sva je zbivanja pratio s klupe.

Darijo Srna je potpuno zasluženo dobio priliku podići trofej namijenjen pobjednicima jer je kapetanski predvodio svoju momčad, čak i neovisno o asistenciji za odlučujući gol. Istanbul je tako postao poprište ukrajinskog veselja, kojemu je prisustvao i predsjednik Viktor Juščenko. Time je završila jedna era europskog nogometa, sljedeće je godine na redu - Europska liga.

Kup UEFA - Završnica

finale

Šahtar2:1 *Werder Bremen

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!