Tenis

Drugi tjedan "zove" Čilića

Vedran Babić • subota, 23.05.2009.
Drugi tjedan "zove" Čilića
Foto: Kristijan Komarica

Nakon obavljenog ždrijeba drugog Grand Slam turnira sezone u Parizu, vrijeme je da proanaliziramo šanse naših petero predstavnika. Nije tajna da najviše očekujemo od Marina Čilića, koji ima najizgledniju priliku za plasman u drugi tjedan...

Trenutno 13. tenisač svijeta, Marin Čilić, dobio je izvrsnu priliku za dodatno približavanje ulasku u elitno društvo najbolje desetorice na svijetu. Ždrijeb Roland Garrosa mu se osmjehnuo i realno je očekivati Marinov proboj u osminu finala unatoč osrednjoj formi posljednjih mjeseci.

U prvom kolu Čilićev protivnik već sutra bit će Jan Hernych (73.) iz Češke. Kvaliteta je bez dvojbe na strani našeg tenisača, koji je ove sezone ostvario skroman omjer pobjeda i poraza na zemlji (6-4) uz četvrtfinale Münchena kao najbolji rezultat. Ipak, niti Čeh nije briljirao otkako je u polufinalu PBZ Zagreb Indoorsa namučio Marija Ančića. Na zemlji je upisao tek dvije pobjede u kvalifikacijama Rima dok je u Barceloni, Münchenu i Kitzbühelu zapeo na prvoj prepreci.

U prvom međusobnom dvoboju s devet godina starijim Hernychom Čilić ne bi smio pokleknuti, a isto možemo reći i za jednog od dvoje mogućih protivnika u 2. kolu. Radi se o Izraelcu Dudiju Seli (55.) i kvalifikantu iz Monaka, Jeanu - Reneu Lisnardu (221.). Ako se sve bude odvijalo po planu, u 3. kolu Čilića bi trebao čekati prvi pravi ispit - 18. nositelj Radek Štepanek.

Čeh će prije toga morati izbaciti pobjednika Roland Garrosa iz 2004., Gastona Gaudija, a potom i boljeg iz dvoboja Lu - Montcourt. 30-godišnji Štepanek zasigurno je veliki zalogaj, no svakako ne i neprobavljiv za mladog Međugorca, kojeg bi u slučaju nove pobjede u osmini finala čekao ogled s trećim nositeljem Andyjem Murrayem. Od Škota se mnogo očekuje, a do potencijalnog susreta s Čilićem morat će proći nekoliko nezgodnih suparnika (Chela, Montanes, Tipsarević, F. Lopez).

U svakom slučaju, Čilić bi u svom trećem nastupu u "gradu svjetlosti" mogao zabljesnuti i po četvrti put u karijeri izboriti drugi tjedan na Grand Slam turnirima. Prethodno mu je to pošlo za rukom na Australian Openu (2008., 2009.) i Wimbledonu (2008.). Spomenimo i kako je Marin 2007. u svom debiju poražen odmah na startu od domaćeg tenisača Thierryja Ascionea (2:6, 2:6, 1:6), a da je prošle godine otišao korak dalje. U prvom kolu bio je bolji od Robina Haasea, no u drugom se ispriječio Stanislas Wawrinka.

26. nositelj Ivo Karlović za prvog protivnika, također sutra, dobio je starog poznanika Lleytona Hewitta (50.). Karlo je trijumfirao u sva tri prethodna susreta s Australcem, a najviše se pamti onaj iz 1. kola Wimbledona 2003., kada je, još kao anonimus, na Centralnom terenu eliminirao tadašnjeg broja jedan i branitelja naslova. Karlović je slavio još 2005. u Queen'su i 2007. u Tokiju.

Međutim, unatoč lijepim sjećanjima na mečeve s Hewittom, zemlja je i dalje podloga na kojoj se Australac osjeća mnogo bolje od Karlovića, koji ove sezone još uvijek traži pravu formu. Najbolji rezultat ostvario je nedavno na slabašnom turniru u Beogradu, baš na zemlji (polufinale).

S druge strane, Hewitt je osvojio turnir na crvenoj zemlji Houstona, a u Münchenu je ispao u četvrtfinalu. Nije nevažno istaknuti i kako je Hewitt u svojih devet prijašnjih nastupa na Roland Garrosu samo jednom, i to u prvom nastupu 1999., ispao u 1. kolu. Najdalje je otišao 2001. i 2004. (četvrtfinale).

Ukoliko prvenstveno servis bude na visokoj razini, Karlović ima pravo nadati se prolasku u drugo kolo, gdje bi za protivnika dobio pobjednika meča Gremelmayr - Golubev, a ako se dokopa trećeg kola, tu bi pariška priča za 30-godišnjeg "Diva sa Šalate" trebala završiti. Razlog je jednostavan - tamo bi se trebao sastati s najboljim tenisačem svijeta, "kraljem zemlje" i četverostrukim osvajačem Roland Garrosa, još uvijek neporaženim u Parizu, Rafaelom Nadalom.

Treći hrvatski as na Roland Garrosu je Ivan Ljubičić. Njemu će se u prvom kolu suprotstaviti vlasnik naslova iz 2003., Juan Carlos Ferrero (104.), također bivši broj jedan. Osokoljen sjajnim rezultatima (tri četvrtfinala na turnirima iz serije Masters 1000) i pobjedama nad Top 10 zvijezdama (Del Potro, Tsonga, Simon), kao i dobrom otporu Nadalu i Đokoviću, Ljubo ima dovoljno razloga za optimizam.

Rezultat u međusobnom omjeru je 3-1 za našeg tenisača, a jedna od tih pobjeda ostvarena je baš na zemlji (Rim 2002.). Ipak, posljednji susret datira još iz 2005. i finala Beča u kojem je slavio Ivan.

Što se rezultata ove sezone tiče, Ljubičić je svoje najbolje partije pružao na velikim scenama, pa se nadamo da će tako biti i u njegovom jubilarnom desetom nastupu u Parizu. Najzapaženiji rezultat je bez dvojbe polufinale 2006. (Nadal), a lani je zaustavljen u osmini finala (Monfils), nakon što je u trećem kolu preokrenuo 0:2 u setovima protiv Nikolaja Davidenka.

Ferrero je, pak, ove sezone osvojio Casablancu i upisao četvrtfinale Costa Do Sauipea i Buenos Airesa (sve na zemlji), no recentna forma mu je u silaznoj putanji. U Barceloni nije prošao prvo kolo, u Rimu je zapeo u kvalifikacijama, dok je u Estorilu i Madridu ispao u drugom kolu.

U jednom od najzanimljivijih okršaja prvoga kola vjerujemo kako će Ivan ipak pobijediti, u tom slučaju ždrijeb bi ga vodio na 29. nositelja Philippa Kohlschreibera, koji je odigrao vrlo dobar Kup nacija u Düsseldorfu. Nijemac će prije toga morati apsolvirati australskog dragulja hrvatskih korijena, 16-godišnjeg Bernarda Tomica.

Ljubičić protiv Kohlschreibera vodi 3-0, što nam daje nadu da bi nekoć treći tenisač svijeta i naš Davis Cup junak iz 2005. godine mogao izboriti treće kolo i dvoboj s četvrtim nositeljem i dvostrukim uzastopnim polufinalistom Roland Garrosa, Novakom Đokovićem. S obzirom da je srbijanski tenisač u strašnom naletu, bilo bi jako nerealno očekivati ga Ivan zaustavi. Kamo sreće da se varamo.

A sada, posvetimo se i ljepšem spolu koji će nas predstavljati. U vrijeme kada ženski tenis kod nas ima samo jednu članicu Topa 100 (Šprem, 88.), svaka pobjeda u glavnom ždrijebu Grand Slam turnira može se smatrati velikim uspjehom. Ovoga puta u Parizu hrvatske boje branit će Karolina Šprem i Petra Martić.

Tako će Karolina u prvom kolu igrati protiv Jelene Dokic (72.). Obje tenisačice su na putu povratka, svaka iz svojih razloga, pa im motiva za pobjedu i ponovno dokazivanje neće nedostajati, tim više što će ih u drugom kolu gotovo sigurno čekati četvrta nositeljica Elena Dementieva. U jedinom međusobnom dvoboju pobjedu je odnijela 24-godišnja Varaždinka, savladavši rođenu Osječanku 2003. na zemlji Strasbourga.

Šprem je ove sezone ukupno ostvarila 25 pobjeda i samo šest poraza, uz dva osvojena Challengera (Biberach, Torhout), koja su je vratila u Top 100, no posljednji nastup trebalo je što brže zaboraviti. Naime, na startu kvalifikacija velikog turnira u Rimu poražena je od Stefanije Chieppe (544.).

Dvije godine starija Dokic započela je sezonu obećavajuće, četvrtfinalom Australian Opena, ali je nakon toga nastupila na samo četiri turnira. Na onom posljednjem, u Bukureštu na zemlji, dogurala je do polufinala. Davati ulogu favorita jednoj od tenisačica bilo bi prilično nepošteno, jer u ovakvim mečevima apsolutno sve je moguće.

I konačno, najmlađu hrvatsku predstavnicu ostavljamo za kraj. 18-godišnja cura iz Duća pored Splita, Petra Martić (187.), u kvalifikacijama je nanizala tri čiste pobjede u dva seta (Stoop, Brianti, Rodina) i na taj način izborila svoj premijerni nastup u prvom kolu Grand Slam turnira. Kao nagrada stigao je uistinu dobar ždrijeb - Mara Santangelo (104.) iz Italije.

Santangelo je zbog ozljede lijeve noge izgubila mnogo pozicija na ljestvici u posljednje dvije godine, a u 2009. ima svega četiri pobjede i sedam poraza. U dva nastupa na zemlji nije upisala pobjedu (kvalifikacije Rima i Madrida), pa je ovo jedinstvena šansa za Martić da popravi dojam za sada ne tako bajne sezone.

Na leđa mlade Splićanke nećemo stavljati preveliki teret očekivanja, no ipak se nadamo pobjedi i plasmanu u drugo kolo, gdje će se naći bolja iz susreta između 24. nositeljice Aleksandre Wozniak i Monice Niculescu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!