Tenis

Rekorder Karlović bez goriva

Ivor Krapac • nedjelja, 24.05.2009.
Rekorder Karlović bez goriva
Foto: EPA

Ivo Karlović je četvrti put u karijeri doživio poraz u prvom kolu Roland Garrosa. Drugi hrvatski reket izgledao je jako dobro većim dijelom ogleda s Lleytonom Hewittom, dobio je prva dva seta, ali nije izdržao do kraja - ostao je bez energije i većeg otpora u petom...

Iako je zabio 55 asova i time srušio rekord za nedodirnute servise u jednom meču, kojeg je dosad dijelio s Joachimom Johanssonom (51), Ivo Karlović nije otišao sretan s terena nakon susreta s Lleytonom Hewittom u prvom kolu Roland Garrosa. Nekadašnji svjetski broj jedan slomio je 26-postavljenog hrvatskog aduta sa 6:7(1), 6:7(4), 7:6(4), 6:4 i 6:3, u punoj mjeri iskoristivši što je Karlo prema kraju meča pružao sve slabiji i slabiji otpor, očito bez dovoljno energije da pokaže nešto više.

Kako su stvari izgledale nakon prva dva seta, ništa nije upućivalo da će Karlo propustiti priliku za prolaz u drugo kolo. U tom dijelu meča igrao je bolje od 28-godišnjeg Australca i sve naplatio u dva tie-breaka, u drugom setu nakon nadoknađenog ranog breaka zaostatka.

Morao je dobiti u tri - nakon što nije završilo sretno, najlakše je reći da je moralo biti tako, ali nije daleko od istine. U trećoj dionici Ivo je servirao još impresivnije nego u dotadašnjem dijelu meča, do tie-breaka je ispustio samo jedan poen u šest servis-gemova, no odlučujući gem donio je drugačiji rasplet. Hewitt je prošao s tri mini-breaka, dva ključna u nizu nakon što se Karlo od minusa od 4:1 vratio do 4:4.

U nastavku se sve okrenulo. Hewittu nije prvi puta da uhvati zamah i postane teško zaustavljiv nakon što ostane "na životu", u mlađim i uspješnijim danima radio je to dosta redovito, dok je Ivo polako počeo gubiti sve ono što ga je držalo u prva tri seta, kvalitetnu igru s crte, a u nešto manjoj mjeri i servis. Uzevši sve u obzir, nesretan kraj se teško mogao izbjeći.

Australac je u četvrtom setu došao do ključnog breaka kod 3:3, a gem kasnije izdržao nakon Karlove prilike za povratak (30:40), da bi u petom još dvaput oduzeo servis 208 cm visokog Zagrepčanina, za 2:1 i završnih 6:3. Prije početka odlučujućeg seta, Ivo je potvrdio da se ne osjeća najbolje pozivom fizioterapeutu i liječniku, s kojima je ostao samo na razgovoru - očito ništa drugo nije moglo pomoći s problemima koji su mu smetali.

Hewitt je, tako, prekinuo jednu svoju negativnu tradiciju, do danas je bio na 0-3 u međusobnim susretima s Karlovićem, a nastavio nekoliko suparnikovih. Ivo ni ove godine neće do većeg rezultata na pariškoj zemlji, još nikad nije bio dalje od drugog kola, dok je u mečevima koji su otišli do petog seta i nakon ovog dvoboja praznih ruku, bez pobjede u 11 pokušaja.

Pored toga, još jednom se pokazalo da rekordni broj asova ne donosi ništa dobro. Karlov i Johanssonov dosadašnji rekord od 51 u jednom meču dogodio se u njihovim porazima, a priča se ponovila i s rekordom postavljenim ovog popodneva.

Roland Garros, tenisači, prvo kolo: Hewitt (Australija) - Karlović (Hrvatska, 26) 6:7(1), 6:7(4), 7:6(4), 6:4, 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!