Tenis

Venus se mučila, Safina provozala

Ivana Spahija • ponedjeljak, 25.05.2009.
Venus se mučila, Safina provozala
Foto: EPA

Ruskinja Dinara Safina furioznim je otvaranjem drugog Grand Slam turnira sezone opravdala ulogu jedne od glavnih favoritkinja za naslov. Prva tenisačica svijeta u svom meču prvog kola nije prepustila niti jedan gem Britanki Keothavong, dok se Venus Williams morala namučiti za proći prvu prepreku. Prvo kolo donijelo je i nekoliko iznenađenja, već na samom startu oprostile su se Ruskinje Čakvetadze i Kirilenko, kao i Talijanka Pennetta...

Prva tenisačica svijeta, Ruskinja Dinara Safina, odradila je uvjerljivo najlakši posao u meču prvog kola. Štićenica našeg Željka Krajana potpuno je deklasirala Britanku Anne Keothavong, koja se od zemljanog Grand Slam turnira oprostila bez ijednog osvojenog gema. Ruskinja je svoju odličnu formu prikazala u meču koji je trajao tek sat vremena i bez milosti je 26-godišnju Britanku "provozala na biciklu".

Dominaciju Ruskinje u meču prvog kola dodatno potvrđuje činjenica kako je najbliže što se Keothavong približila Safini bilo pri 3:0 za Ruskinju u drugom setu. Britanka je imala 40:0 na vlastitom servisu, ali je i to raspoložena Dinara pretvorila u svoj osvojeni gem. Protivnica Safine u drugom kolu bit će njena sunarodnjakinja Vitalia Djačenko, koja je u svom meču prvog kola teškom mukom nakon tri odigrana seta svladala Francuskinju Johansson.

Za razliku od Safine, treća nositeljica Roland Garrosa i treća tenisačica svijeta, Amerikanka Venus Williams, već je u prvom kolu naišla na poteškoće na putu prema završnici. Amerikanku je prilično namučila raspoložena sunarodnjakinja Bethanie Mattek-Sands, koja je "položila oružje" tek nakon dva sata i pet minuta igre. Williams je prohujala prvim setom kojeg je osvojila s uvjerljivih 6:1, ali je u nastavku naišla na prve probleme.

Mattek je u setu s ukupno pet oduzetih servisa s obje strane uspjela tri puta napraviti break na servisu Williams i sa 6:4 odvesti meč u treći set. Tada se ponovno probudila i Venus, koja je u konačnici s ukupnih 6:1, 4:6 i 6:2 rezervirala svoje mjesto u drugom kolu, a tamo dočekuje Čehinju Lucie Šafarovu, kojoj su također bila potrebna tri seta da iz igre izbaci Njemicu Sabine Lisicki.

Uspješno otvaranje ostvarila je i 15. nositeljica, Kineskinja Jie Zheng, koja je nakon samo sat i dvije minute igre sa 6:1 i 6:3 na tribine ispratila Francuskinju Stephanie Cohen-Aloro. Kineskinju u drugom kolu očekuje susret s Portugalkom Michelle Larcher de Brito.

Drugo kolo vidjet će i povratnica na Tour Marija Šarapova. Ruskinja je u svom meču prvog kola nakon točno dva sata igre izbacila Bjeloruskinju Anastasiju Jakimovu. Šarapova, koja je trenutno na 102. mjestu na WTA ljestvici, je vrlo loše ušla u meč i Jakimova je nakon tri iskorištena breaka, uz dva oduzimanja servisa Šarapove, sa 6:3 uzela prvi set.

Ruskinja se vratila u nastavku, imala je veliko vodstvo od 4:1 u drugom setu kada je bjeloruska tenisačica zatražila pomoć fizioterapeuta zbog bolova u leđima. To je ujedno i bio kraj nadanjima Jakimove, Šarapova je nakon 6:2 u drugom setu prohujala trećim setom i s konačnih 3:6, 6:2 i 6:1 zakazala sastanak sa sunarodnjakinjom Nadijom Petrovom.

Već kao po običaju, prvo kolo Roland Garrosa nije proteklo bez iznenađenja. Već na prvoj prepreci od turnira se oprostila 14. nositeljica, Talijanka Flavia Pennetta, koju je iznenađujuće lako s dva puta po 6:1 iz igre izbacila 116. tenisačica svijeta, Amerikanka Alexa Glatch. Drugo kolo neće vidjeti niti 17. nositeljica Patty Schnyder, Švicarku je nakon 80 minuta igre na tribine ispratila Ukrajinka Katerina Bondarenko.

Neuspješne su bile i dvije ruske uzdanice, 26. nositeljica Ana Čakvetadze te Marija Kirilenko. Čakvetadze se suočila s ranim ispadanjem s drugog Grand Slam turnira sezone gotovo pa šokantnim porazom od Kolumbijke Mariane Duque Marino nakon tri odigrana seta, dok je Australka Olivia Rogowska s dva puta po 6:4 "pospremila" Mariju Kirilenko.

Španjolka Carla Suarez Navarro, prošlogodišnja četvrtfinalistica postavljena za 22. nositeljicu, svoj je put prema drugom kolu ostvarila pobjedom nad Rumunjkom Edinom Gallovits. Francuskinja Aravane Rezai svoje je mjesto u drugom kolu osigurala trijumfom od 6:3 i 6:2 nad Japankom Sugiyamom, a tamo je očekuje dvoboj sa slovenskom tenisačicom Polonom Hercog, koja je iznenadila Ruskinju Alisu Klejbanovu pobjedom nakon tri odigrana seta.

Roland Garros, prvo kolo: Safina (Rusija, 1) - Keothavong (Velika Britanija) 6:0, 6:0, Bartoli (Francuska, 13) - Parmentier (Francuska) 3:6, 6:1, 6:3, Rezai (Francuska) - Sugiyama (Japan) 6:3, 6:2, V. Williams (SAD, 3) - Mattek-Sands (SAD) 6:1, 4:6, 6:2, K. Bondarenko (Ukrajina) - Schnyder (Švicarska, 17) 6:4, 6:3, Šarapova (Rusija) - Jakimova (Bjelorusija) 3:6, 6:2, 6:1, Zheng (Kina, 15) - Cohen-Aloro (Francuska) 6:1, 6:3, Glatch (SAD) - Pennetta (Italija) 6:1, 6:1, Tanasugarn (Tajland) - Pin (Francuska) 6:3, 5:7, 7:5, A. Radwanska (Poljska) - De Los Rios (Paragvaj) 6:3, 6:1, Craybas (SAD) - Pironkova (Bugarska) 7:5, 6:2, Hercog (Slovenija) - Klejbanova (Rusija, 23) 6:2, 4:6, 6:1, Koryttseva (Ukrajina) - Mayr (Austrija) 6:1, 6:1, Šafarova (Češka) - Lisicki (Njemačka) 6:2, 1:6, 6:1, Groth (Australija) - Laisne (Francuska) 6:4, 6:3, Flipkens (Belgija) - Foretz (Francuska) 6:1, 4:6, 6:4, Amanmuradova (Uzbekistan) - Pavlovic (Francuska) 6:3, 6:4, Hradecka (Češka) - Meusburger (Austrija) 6:1, 6:2, Dominguez-Lino (Španjolska) - Zahlavova-Strycova (Češka) 6:1, 4:6, 9:7, Rogowska (Australija) - Kirilenko (Rusija) 6:4, 6:4, Larcher de Brito (Portugal) - South (Velika Britanija) 0:6, 7:6, 7:5, Szavay (Mađarska, 29) - Dentoni (Italija) 6:3, 6:4, Govorcova (Bjelorusija) - O'Brien (Velika Britanija) 6:1, 6:1, Suarez Navarro (Španjolska) - Gallovits (Rumunjska) 6:1, 6:4, Duque Marino (Kolumbija) - Čakvetadze (Rusija, 26) 3:6, 6:4, 6:4, Cibulkova (Slovačka, 20) - A. Bondarenko (Ukrajina) 6:4, 2:6, 6:4.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!