Nogomet

"Moramo biti Barcelona"

Borna Rupnik • srijeda, 27.05.2009.
"Moramo biti Barcelona"
Foto: EPA

Josepa Guardiolu večeras čeka najveći ispit njegove kratke trenerske karijere, ali nervoza ne dolazi u obzir, kaže Barcelonin trener, čija momčad ne namjerava odustati od svog koncepta igre, neovisno o snazi i vrlinama protivnika...

Prva sezona Josepa Guardiole na klupi katalonskog diva nije mogla imati bolji rasplet. Domaća dvostruka kruna već je u džepu, a za treću titulu, naslov prvaka Europe, Barcelona će večeras u Rimu odmjeriti snage s Manchester Unitedom. Bude li Guardiola slavio, okitit će se europskim naslovom i kao igrač i kao trener.

Međutim, uz dužno poštovanje moćnom, prekaljenom protivniku, straha nema, tvrdi Guardiola: "Ferguson je iskusniji od mene, nema sumnje, ali pogledao sam mnogo Unitedovih utakmica i znam kako ćemo igrati protiv njih. Slažem se da strah može biti i pozitivan poticaj, ali moja je momčad mirna i znamo što nam je činiti".

Istaknuo je i najveću prednost Manchester Uniteda, koju bi Alex Ferguson, stručnjak s 35-godišnjim iskustvom, mogao vrlo dobro iskoristiti: "Odluče li igrati defenzivno, to mogu jako dobro raditi. Mi na to nismo naviknuti, više nam leže otvorenije obrane".

"Ipak, ne očekujem da će se United usredotočiti na obranu i oslanjati na protunapade", dodao je Guardiola na radost svih ljubitelja atraktivnog nogometa.

Prema Guardiolinim riječima, nema te utakmice koja može biti toliko važna da Barcelona odustane od svoje nogometne filozofije: "Ove smo godine odigrali 60 utakmica i bili bolji u posjedu lopte. To ćemo pokušati i u Rimu. Moramo prezentirati sav naš ovogodišnji rad jer smo sjajna momčad".

"Pokušat ćemo igrati nogomet i kontrolirati susret", nastavlja Barcelonin strateg, "no u finalu uvijek morate igrati na sve ili ništa. Možda vas bude malo strah, ali to morate ostaviti u svlačionici i potom istrčite na teren i zabavite se".

Nastup Andresa Inieste i Thierryja Henryja sve je izvjesniji, ali još uvijek nije potvrđen. Osim toga, sigurno neće biti kažnjenih Daniela Alvesa i Erica Abidala te teže ozlijeđenih Rafaela Marqueza i Gabriela Milita.

"Izostanak važnih igrača ne može biti isprika. Tko u srijedu izađe na Olimpico mora biti Barcelona. To predstavlja veliku čast", zaključio je Josep Guardiola.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!