Tenis

Marin "ukrotio" opasnog Čeha

Ivor Krapac • petak, 29.05.2009.
Marin "ukrotio" opasnog Čeha
Foto: Kristijan Komarica

Treći ovogodišnji meč Marina Čilića u Roland Garrosu donio je i treću pobjedu bez izgubljenog seta. U petak je s druge strane mreže stajao jači suparnik nego u prva dva kola, no ni Radek Štepanek nije uspio naći pravi odgovor za raspoloženog hrvatskog aduta...

Kako se i očekivalo, 18. nositelj Radek Štepanek bio je ozbiljnija prijetnja Marinu Čiliću nego Jan Hernych u prvom i Dudi Sela u drugom kolu. No, konačni ishod nije bio značajno drugačiji - 13-postavljeni prvi hrvatski reket ponovno je slavio u tri seta, sa 6:1, 7:6(4) i 6:3, a uzevši u obzir kako su se stvari kretale u drugoj dionici, mogao je proći i još lakše.

Početkom meča Čilić je odlično koristio što je 30-godišnji Čeh, koji i inače voli "kampirati" na mreži, krenuo pretjerano nestrpljivo, niz puta bez prave pripreme izlaska naprijed, što na zemlji najčešće vodi u pogrešnom smjeru - posebno ako je protivnik raspoložen kao što je Marin bio. Prvi hrvatski reket projurio je tim dijelom meča uz dva breaka i bez suočavanja s break-loptom, u svojim servis-gemovima izgubio je samo tri poena.

U drugom setu je sve išlo u sličnom smjeru nakon što je Čilić novim breakom poveo s 2:1, no stvari su se okrenule čim je Čeh u sedmom gemu "preživio" dvije vezane break-lopte (15:40) i smanjio na 4:3. Umjesto da praktički osigura 2-0 u setovima, Marin se našao u problemima, pao u igri i nakon izgubljenog servisa za Štepanekovo poravnanje na 4:4 morao dodatno raditi da spriječi vraćanje stvari na početak.

U završnici seta nije bilo lako izboriti tie-break, prvi hrvatski reket držao je za 6:6 nakon 15:30, da bi u tie-breaku nekako pronašao put u trenucima kada ni jedan ni drugi nisu igrali sjajno. Štepanek je poklonio nešto više, dvaput dao Marinu mini-break dvostrukim pogreškama, što ga je praktički pokopalo u tom tie-breaku.

Nakon što se našao u velikoj rezultatskoj rupi, otpor iskusnog Čeha bio je značajno umanjen, no jasno, još je trebalo dovršiti posao. Marin je u trećem setu breaknuo već u drugom gemu, odmah potom ispustio tu prednost, no nakon breaka za 3:1 Štepaneku više nije bilo povratka. Marin je na suparnikovom servisu pri zaostatku od 5:2 imao prvu meč-loptu, Čeh ju je izvukao odličnom skraćenom loptom, ali gem kasnije nije mogao puno na servisu prvog hrvatskog reketa.

Marin je, tako, bez krivog koraka nadjačao protivnika koji nije bezazlen na zemlji, što je prava potvrda da je uhvatio zamah u Parizu. U osmini finala bi moglo trebati sve ono što je dosad pokazao, a možda i nešto više - u idućem nastupu, vjerojatno u nedjelju, srest će se s boljim iz dvoboja trećepostavljenog Škota Andyja Murraya i Srbina Janka Tipsarevića.

Roland Garros, tenisači, treće kolo: Čilić (Hrvatska, 13) - Štepanek (Češka, 18) 6:1, 7:6(4), 6:3.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!