Nogomet

"Neću mijenjati stil reprezentacije"

Tomislav Pacak, Zoran Zdelar • nedjelja, 31.05.2009.
"Neću mijenjati stil reprezentacije"
Foto: Borna Čavrag

Hrvatskog izbornika Slavena Bilića idući tjedan očekuje jedna od najbitnijih utakmica u njegovoj trenerskoj karijeri, a unatoč određenim problemima vjeruje u uspjeh...

Hrvatsku reprezentaciju idućeg tjedna očekuje iznimno bitna kvalifikacijska utakmica protiv Ukrajine. Sve osim tri boda moglo bi vrlo lako značiti i oproštaj od svih nadanja da će naši nogometaši otputovati u Južnoafričku Republiku. Ne čudi stoga što se Slaven Bilić iznimno detaljno informirao o protivniku.

"Mi smo gledali njihovih zadnjih desetak utakmica i oni uvijek igraju vrlo slično – netko bi to nazvao bunkerom, a netko jako organiziranom momčadi. Igraju jednostavno, a imaju i par ekstra pojedinaca koji mogu slomiti i vrlo organiziranu obranu, a kamoli neku dekoncentriranu", rekao je hrvatski izbornik gostujući u HTV-ovoj emisiji Volim nogomet.

Hrvatska neće biti u najjačem sastavu za Ukrajinu, dok u protivničkim redovima ima tek jedan bitan izostanak. "Njima nedostaje jedan vrlo bitan stoper, Mihalik, nedostaju mu još dva igrača koji nisu u prvom planu, a osim toga su u principu kompletni."

Još uvijek je neizvjesno i hoće li se do 6. lipnja za nastup stići spremiti jedna od najvažnijih karika – Kovač. "Situacija nije sjajna, ali ima još dovoljno vremena do utakmice. Nadamo se i priželjkujemo da će Kovač do ponedjeljka biti potpuno spreman. Imamo mi tu fenomenalnog Šimunića, imamo Drpića, Vejića, imamo različitih mogućnosti."

Od sutra će se u Rovinju započeti s ozbiljnijim treninzima. "Nama je prioritet dovesti igrače u optimalno psihološko i fizičko stanje. Imamo neke ozlijeđene, imamo neke tek oporavljene, imamo neke preumorne, neki su odigrali taman, a neki su odigrali premalo. Od ponedjeljka ćemo startati svi skupa, neke ćemo malo poštedjeti, neke malo jače nagaziti – to će biti taj individualni pristup."

Jedno je ipak sigurno prije dvoboja s Ukrajinom – nećemo se previše prilagođavati protivniku, niti zbog njih mijenjati način igre. "Mi kroz ove tri godine, a i prije toga, uvijek želimo pobijediti, pa nećemo mijenjati gard ili stil ove reprezentacije. Igramo relativno ofenzivno, neki će čak reći i s previše ofenzivnih igrača, ali pokazali smo da smo organizirana cjelina koja je itekako čvrsta u obrani jer protivnici nama ne stvaraju puno šansi niti daju puno golova."

Bilić se također svrstava među protivnike 1. HNL sa 16 klubova, ali napominje i kako situacija nije tako crna kako neki to žele prikazati. "Sezona u HNL-u je bila zanimljivija od prethodnih par. Ostala je velika razlika između prve dvojice i drugih klubova koji su se pretvorili u jednu masu u kojoj svatko može pobijediti svakoga. Liga nije tako dobra da bi je trebalo širiti, niti je tako loša kako se nekad priča."

Ove sezone imali smo prilike pratiti ponovno iznimno neizvjesnu utrku za naslov prvaka, a Bilić smatra da je ključni trenutak bio dolazak Jurčića u Maksimir. "U korist Dinama je presudio dolazak Krune Jurčića, jer se Dinamo dosta promijenio. Dobili su na agresivnosti koju je on kao takav tip prenio na igrače. Hajduk ima 11 vrhunskih igrača za HNL, ali ako ti se poklope ozljede ili kartoni, onda Hajduk nema širinu kao Dinamo."

Svakog tjedna pojave se nova nagađanja o klubovima koji bi vrlo rado htjeli vidjeti Bilića na svojoj klupi. Godi li to našem izborniku ili mu ipak više smeta? "Od prvog dana imam isti stav prema tome – to godi, ali koncentriran sam, kao i moji suradnici, samo na Hrvatsku. Imamo tu još posla, i ništa drugo ne dolazi u obzir", rekao je Bilić.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!