Tenis

Nadal: "Federer je zaslužio naslov"

Tomislav Pacak • nedjelja, 31.05.2009.
Nadal: "Federer je zaslužio naslov"
Foto: EPA

Rafael Nadal neće postati prvi tenisač s pet uzastopnih naslova u Roland Garrosu, a za to je zaslužan Šveđanin Robin Soderling koji je odigrao meč života i detronizirao kralja zemljanih terena nakon 31 uzastopne pobjede u Parizu…

Iako je ponekada, posebno u mlađim danima, znao iritirati dio gledatelja svojim ponašanjem na terenu, Rafael Nadal veliki je šampion, ne samo zbog svojih rezultata već i zbog svog ponašanja izvan terena. Pokazao je to i izjavama nakon sigurno bolnog poraza u osmini finala Roland Garrosa gdje do danas nije znao za poraz.

”Soderling me nije iznenadio jer sam znao kako igra i koliko opasan može biti. Nisam igrao svoj najbolji tennis. Igrao sam jako kratke lopte, a protivnici na ovom nivou to znaju iskoristiti. On je igrao dobro, jako dobro, ali ne mislim da sam igrao svoj najbolji tennis. U svakom slučaju, Soderling zaslužuje sve čestitke”, započeo je Nadal.

Vezane vijesti

Briljantni Španjolac vrlo je strpljivo odgovarao na niz novinarskih upita o tome da li je umoran i da li je ostao bez snage: ”Kada izgubite, odmah svi počnu analizirati da li igram previše turnira, jesam li preumoran. Istina je da sam četiri puta ovdje osvojio turnir igrajući isto. To je istina. I ove godine sam imao iste pripreme i izgubio sam. Što se dogodilo? Ništa, izgubio sam, to je sve.”

Nadal je slično odgovorio na puno istih pitanja, ponavljajući da ne treba tražiti neke posebno duboke razloge za poraz osim toga da se ponekada mora izgubiti. Pitanje o pripremama za Wimbledon ipak mu je stiglo prerano: ”Trenutno će mi pripreme biti bazen u mojoj kući.”

Da je veliki prvak pokazao je govoreći i o favoritima za njegovu krunu. Nadal je izdvojio i Davidenka, Del Potra, Murraya, naglasivši ipak da je favorit broj 1 Roger Federer. Iako je rekao da će navijati za sve svoje sunarodnjake, Nadal je dodao: ”Bilo bi sjajno da Roger osvoji turnir. Toliko već godina pokušava, izgubio je tri finala i jedno polufinale. Ako ga netko zaslužuje, to je on.”

Zvijezda dana, Robin Soderling, istaknuo je vjeru kao ključni faktor uspjeha: ”Govorio sam si prije meča da moram vjerovati. Jasno, rekao sam svima da je ovo najveći izazov koji možete imati, igrati protiv Nadala na zemlji, na pet setova u Roland Garrosu. No, morao sam vjerovati da mogu pobijediti, inače nema smisla izlaziti na teren.”

Šveđanin se složio s konstatacijom da mu je ovo najveći uspjeh u karijeri: ”Odigrao sam sjajan meč. Mislim da igram dobro već dva tjedna, četiri dobra meča ovdje. Nadal može reći da je igrao loše, to je njegov izbor. Ja nikad ne bih rekao tako nešto, ali… Ovo je svakako najveći trenutak moje karijere do sada. Želim se, međutim, koncentrirati i na idući susret, pa si ne smijem dozvoliti biti presretan.”

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!