Tenis

Federerov ples po rubu

Ivor Krapac • ponedjeljak, 01.06.2009.
Federerov ples po rubu
Foto: EPA

Priča o senzacionalnom Roland Garrosu skoro je dobila još jedno poglavlje, ali na "skoro" je i ostalo. Roger Federer zadržao je nadu u prvi naslov na pariškom Grand Slam turniru uz preokret nakon dva seta zaostatka u osmini finala protiv Tommyja Haasa i nakon što je praktički bio samo poen do provalije - no, taj poen odigrao je šampionski...

Tommy Haas imao je dva seta u rukama i break-loptu pri vodstvu od 4:3 u trećem kada je odigrao jedino što se u tom trenutku činilo logičnim, duboku i sasvim pristojnu loptu na Federerov forhend, koji je u toj fazi meča bio jako loš. No, suočen s loptom koja bi Nijemcu donijela servis za pobjedu, drugi tenisač svijeta pronašao je svoj najbolji forhend, pogodio dijagonalu protiv koje Haas nije mogao ništa - i napravio prvi korak na putu do preokreta.

Završilo je sa 6:7(4), 5:7, 6:4, 6:0 i 6:2 u Federerovu korist, a osim Švicarčevog forhenda na break-lopti u osmom gemu trećeg seta, Haas će se iz poraza sjećati i onog što je napravio na svom servisu gem kasnije, kada je imao 40:15, pa svojim promašajima suparniku praktički poklonio break. Bila je tu i dvostruka pogreška na gem-lopti i promašeni čisti zicer na mreži na Federerovoj break-lopti, previše toga da bi Nijemac "preživio" protiv igrača takvog kalibra.

Haas je Federeru dao prst, a Švicarac je ugrabio cijelu ruku, ubilježivši svoju petu pobjedu u karijeri nakon što je gubio s 2-0 u setovima. Jednu je već proslavio ove godine u osmini finala Australian Opena uz preokret protiv Tomaša Berdycha, a možda mu je i taj meč danas dao nadu. Jasno, nije loše došao ni forhend na break-lopti koja mu je mogla odnijeti sve...

Drugi tenisač svijeta je, tako, prošao svoj najveći dosadašnji izazov ove godine u Parizu, a ako iskoristi ispadanja Rafaela Nadala i Novaka Đokovića i ode do naslova, ovog meča će se posebno sjećati.

Roland Garros, tenisači, osmina finala: Federer (Švicarska, 2) - Haas (Njemačka) 6:7(4), 5:7, 6:4, 6:0, 6:2.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!