Rukomet

Pipo će se boriti i dalje

Ivana Strahija • ponedjeljak, 01.06.2009.
Pipo će se boriti i dalje
Foto: Dragan Kovač

Premda su mnogi sumnjali u to, čakovečka Perutnina Pipo IPC ipak će nastaviti pravnu borbu za kažnjavanje zvjerskog napada Ivana Kneževića na Danijela Mesarića, tijekom službenog susreta polufinala hrvatskog Kupa.

Nakon što smo danima bezuspješno pokušavali stupiti u kontakt s čakovečkim premijerligašom, danas je pristiglo priopćenje, kojeg prenosimo u cijelosti:

"Na sjednici Stegovnog povjerenstva HRS-a održanoj u Zagrebu u četvrtak 28.svibnja ove godine donijeta je povijesna odluka za hrvatski rukomet. Kao što je cijela hrvatska, a i šira javnost, zahvaljujući vrlo dobroj snimci Čakovečke televizije, mogla vidjeti, igrač zagrebačakog Medveščaka Ivan Knežević brutalno je, iz čistog mira, u 8. minuti utakmice šakom udario našeg igrača Danijela Mesarića. Taj su postupak IHF suci Matija Gubica i Boris Milošević okvalificirali kaznom od 2 minute. Dakle, kao i svaki drugi potpuno bezazleni prekršaj, zadržavanje lopte ili sl. Medjutim, jedini su bili u stanju, nakon pregledane snimke, priznati pogrešku i izjaviti da je to svakako bio prekršaj za crveni karton bez prava zamjene.

Vezane vijesti

Od samog početka cijelog slučaja, a nakon što smo došli u posjed spomenute snimke, nije nam bila namjera žaliti se na rezultat utakmice. Ona je odigrana, naš je klub dvoboj izgubio i toj se činjenici nema što dodati.

Isključiva nam je namjera bila djelovati u korist rukometa u Hrvatskoj i zaštiti ga od igrača poput Kneževića. Ne samo Kneževića igrača, već i djelatnika u rukometu, jer je isti i (sportski) direktor RK Medveščak. Stegovno je povjerenstvo ocijenilo brutalnost i primitivizam Kneževića za kaznu od tri mjeseca zabrane igranja.

Ovom odlukom pokazano je vrhunsko licemjerstvo, jer je svakom laiku jasno kako kazna nema nikakvog učinka s obzirom da je prvenstvo završeno, a novo počinje za nešto više od – tri mjeseca!

Istovremeno, ova je odluka otvoreni poziv svim ostalim „Kneževićima“ na brutalnost u posljednjim kolima prvenstva, jer bez razlike što napravili, sankcija neće biti. Udarajte, tucite se, ozlijedite suparnika – nema problema. Možda ćete propustiti koju pripremnu utakmicu, ali na početku slijedećeg prvenstva bit ćete u sastavu.

Ovo je najgora moguća poruka koju je Stegovno povjerenstvo moglo poslati svoj sportskoj javnosti. Poruka je to usmjerena ne samo protiv rukometa, nego i protiv sporta u cijelosti.

Zar je moguće da takvi ljudi poput Kneževića mogu raditi kao djelatne osobe u hrvatskom rukometu? Biti primjer ne samo suigračima, već i mladima i svima onima koji su vidjeli udaranje Kneževića igrača i sportskog direktora. Na čast i slavu nekada priznatog rukometnog kluba.

Na istom tragu su i objede Zdravka Miljka na račun predsjednika RK Perutnine Pipo IPC Željka Kavrana, ali i kluba, te igrača. Nazivati igrače provokatorima koji su godinama bili zaštićeni funkcijom koju je obnašao predsjednik kluba, ispod svakog je nivoa, ali i zdravog razuma. Umjesto da, kao predsjednik kluba, najstrože sankcionira postupak svog igrača, u cijelosti ga bagatelizira , ali zato bez ikakvih argumenata napada i podmeće predsjedniku čakovečkog kluba. Kao nekadašnji zlatni olimpijac mogao bi barem pronaći snage i iskreno priznati pogreške.

Što preostaje RK Perutnini Pipo IPC do potražiti zadovoljštinu na nekoj drugoj instanci?

Za RK Perutninu Pipo IPC predsjednik Željko Kavran

Tako na svu sreću Knežević neće proći sa samo packom i mizernom novčanom kaznom. Pipo će se vjerojatno žaliti i EHF-u te IHF-u, a može pokušati i kod policije, koja bi očito trebala oči maknuti s navijača, jer se na rukometnim terenima, kad igraju pojedinci, događaju pravi zločini.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Pročitaj više

RukometKup
Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!