Nogomet

Newcastle u nevjerici, Boulogne u ekstazi

Branimir Korać • utorak, 02.06.2009.
Newcastle u nevjerici, Boulogne u ekstazi
Foto: EPA

Ime danas u nogometu ne znači nužno i uspjeh. Dokaz je sezona 08/09 u kojoj su neki veliki klubovi napustili elitna ligaška natjecanja, a na njihovo mjesto iduće sezone dolaze oni kojima je to dosad bio samo san. Nećemo u sezoni 09/10 gledati primjerice Newcastle u Premiershipu ili Betis u Primeri, ali ćemo zato upoznavati Burnley, Boulogne, Xerez, a možda i Grosseto...

Newcastle u šoku

Posljednjih nekoliko kola u Premiershipu bilo je zanimljivije pratiti borbu za ostanak u ligi nego borbu za naslov. Manchester United titulu je osigurao na vrijeme, izuzev borbe za kvalifikacije Europske lige pozicije koje vode u europske kupove bile su popunjene te je preostalo riješiti tek pitanje tko ostaje u Premiershipu, a tko seli u Championship.

Burnleyev gol za Premiership

Engleska

PREMIERSHIP

17. Hull City 35 (ostao)
18. Newcastle Utd 34
19. Middlesbrough 32
20. West Bromwich 32.

CHAMPIONSHIP

1. Wolverhampton 90
2. Birmingham 83
3. Sheffield Utd 80 (doigravanje)
4. Reading 77 (doigravanje)
5. Burnley 76 (doigravanje prošao)
6. Preston 74 (doigravanje)

Iako su tijekom cijele sezone igrali loše, nije se baš očekivalo kako će Newcastle završiti u Championshipu. Igrački kadar im je davao nadu u ostanak međutim igre nije bilo. Dovođenje Alana Shearera na klupu nije bio plus, veliki igrač, ali neiskusan trener nije uspio izvući Newcastle i snosi dio krivice za njihov pad. Slično vrijedi i za Middlesbrough koji također prije početka sezone nije baš bio kandidat za put u Championship, no na kraju se nisu izvukli. WBA u Championshipu? To baš i nije neko iznenađenje.

Što se tiče novaka u Premiershipu, kao prvoplasirana momčad Championshipa ušao je Wolverhampton. Bez nekih velikih imena Wanderersi su dominirali sezonom i na kraju zasluženo se vratili u Premiership gdje su posljednji put igrali u sezoni 03/04. Društvo im u povratku pravi i Birmingham City koji je s respektabilnom momčadi punom prekaljenih premierligaških igrača ostvario već u prvoj sezoni izbivanja povratak u elitno društvo. Posljednji koji je stigao do Premiershipa je Burnley koji se probio kroz kvalifikacije te se vratio među najbolje po prvi put nakon 1976. godine. Povratak je ostvaren pod vodstvom Škota Owena Coylea koji je vrlo brzo stekao kultni status među navijačima.

Ovim raspletom posebno su razočarani navijači Sheffield Uniteda, kluba koji je složio prilično dobru ekipu, ali na kraju je unatoč završetku sezone na trećem mjestu u doigravanju ostao bez Premiershipa. Drugoplasirani Birmingham bježao im je tek tri boda, bili su favoriti za prolazak kroz doigravanje, ali nisu uspjeli. Slično vrijedi i za Cardiff kojeg je pak poraz u posljednjem kolu kod Sheffield Wednesdaya u situaciji u kojoj im je trebao tek bod, izbacio iz doigravanja za Premiership i ostavio ih na sedmom mjestu.

Parmin ekspresni povratak

Do posljednjeg kola vodila se borba za ostanak i u Serie A. Torino i Bologna borili su se za izbjegavanje tog 18. mjesta i ispadanja u Serie B, na kraju je Torino bio taj koji je izvukao deblji kraj. Raspored im nije išao na ruku, igrali su u zadnjem kolu u Rimu kod Rome i upisali poraz koji ih je vratio u društvo drugoligaša. Klub velike prošlosti tako se nije uspio izvući, a osim njega još ranije su se od Serie A oprostili, može se reći i očekivano, Reggina i Lecce.

Grosseto šokirao Talijane

Italija

SERIE A

17. Bologna 37 (ostala)
18. Torino 34
19. Reggina 31
20. Lecce 30.

SERIE B

1. Bari 80
2. Parma 76
3. Livorno 68 (doigravanje)
4. Brescia 67 (doigravanje)
5. Empoli 67 (doigravanje)
6. Grosseto 64 (doigravanje)

Dva nova člana elitnog društva talijanskog nogometa su već poznata. Nakon godine izbivanja iz Serie A u društvo najboljih vraća se Parma koja je složila jaku momčad i odmah nakon ispadanja iz Serie A najavila povratak. Bio je ekspresan i očekivan. Osim Parme u Serie A igrat će i Bari koji se tamo vraća po prvi put nakon 2001. godine kada su ispali u Serie B.

Posljednji sudionik bit će poznat nakon odigravanja kvalifikacija. Za mjesto 20. kluba u Serie A iduće sezone borit će se poznati bivši članovi Serie A Livorno, Brescia i Empoli te mali Grosseto kao veliko iznenađenje.

Grosseto je osnovan 1912. godine, ali nikada u povijesti do ove sezone nije bio blizu vrha Serie B, a da o Serie A ne govorimo. Od 2001. godine krenuo je njihov rast, polako su krenuli od Serie D, preko Serie C2 i Serie C do Serie B, a već u drugoj sezoni došli su u priliku izboriti nastup i u Serie A.

Šokirani Betis seli u Segundu

U rangu ispadanja Newcastlea iz Premiershipa je svakako i napuštanje Primere od strane Betisa. Momčad iz Seville s odličnom ekipom nije uspjela ostati u Primeri, imali su i sve u svojim rukama u posljednjem kolu na Manuel Ruizu de Loperi kada su trebali svladati Valladolid i tako se spasiti. No nisu uspjeli, odigrali su tek 1:1 i navukli na sebe bijes navijača koji nisu mogli progutati put u Segundu.

Betisov šok

Španjolska

PRIMERA

17. Getafe 42 (ostao)
18. Betis Sevilla 42
19. Numancia 35
20. Huelva 33.

SEGUNDA (još tri kola)

1. Deportivo Xerez 78
2. Tenerife 75
3. Real Zaragoza 74
4. Hercules 69.

Osim Betisa u Segundu sele i Numancia i Recreativo Huelva što baš i ne spada u kategoriju neočekivanih dostignuća, a njihovo ispadanje bilo je izvjesno već nekoliko kola.

Povijesnu inauguraciju u Primeru doživjet će nakon posljednjeg kola Xerez. Momčad koja je najveći dio svoje povijesti provela u Segundi trenutno je uvjerljivo vodeća u drugom razredu španjolskog nogometa i za matematičko osiguranje proboja u Primeru treba im bod u naredna tri kola.

Osim njih najveće šanse za ulazak u Primeru imaju Tenerife i Real iz Zaragoze kojima je pobjeda u naredna tri kola dostatna za osiguranje Primere. Zaragoza se trenutno našla i pod istragom zbog kupovine utakmice i čini se kako im je to ipak veća prepreka za ulazak u Primeru nego što bi to bili nastupi u posljednjim kolima. Još neke šanse ima Hercules, ali to je u sferi teorije.

Više se očekivalo od Real Sociedada koji u svom sastavu ima nekoliko poznatih imena, ali dalje od trenutnog šestog mjesta nisu mogli.

Burno ljeto u Nantesu i Boulogneu

U različitim raspoloženjima ovo ljeto dočekat će u Nantesu i Boulogneu. Nantes, jedan od najvećih francuskih klubova prolazi kroz teške dane i nije se u godini povratka uspio održati u Ligue 1, unatoč velikim ulaganjima. Na drugoj strani stoji mali Boulogne koji je prvi put u povijesti izborio ulazak u Ligue 1.

Boulogne slavio i u Lensu

Francuska

LIGUE 1

17. Saint Etienne 40 (ostao)
18. Caen 37
19. Nantes 37
20. Le Havre 26.

LIGUE 2

1. Lens 68
2. Montpellier 66
3. Boulogne 66
4. Strasbourg 65 (Ligue 2).

Nantes je u sezonu ušao ambiciozno. Nije se govorilo o ostanku u ligi, dovela su se pojačanja, među njima i Ivan Klasnić, koja su garantirala borbu za sredinu ljestvice, međutim ništa nije išlo po planu. Nantes je igrao tijekom cijele sezone loše i nije se uspio spasiti.

Društvo u Ligue 2 pravit će mu Caen i Le Havre koji su se kratko zadržali u elitnom francuskom rangu. Le Havre je uz Nantes i Valenciennes prošle sezone ušao u Ligue 1, dok je Caenu to uspjelo sezonu ranije.

Uz već spomenuti Boulogne u Ligue 1 putuju očekivano Lens i manje očekivano Montpellier. Lens je s na papiru najjačom momčadi uz uspone i padove tijekom sezone stigao do prvog mjesta u Ligue 2 dok je Montpellier u posljednjem kolu pobjedom protiv jakog Strasbourga osigurao proboj u rang više. Upravo Strasbourg, ali i tradicionalni neugodni Metz ostaju razočarani neispunjavanjem cilja - ulaska u Ligue 1.

U Njemačkoj bez čuda

Što se tiče zamjena mjesta u Bundesligi i Bundesligi 2, možemo reći kako se nije dogodilo ništa neočekivano. Oni kojima je predviđana borba za izbjegavanje ispadanja, tu su se i našli, neki manje, a neki više se dobro nosili s tim te ne možemo reći kako su ispadanja Karlsruhera, Arminije i Cottbusa iznenađenja.

Nürnberg zamijenio mjesto s Cottbusom

Njemačka

BUNDESLIGA

15. Borussia (M) 31 (ostala)
16. Energie Cottbus 30 (doigravanje ispao)
17. Karlsruher 29
18. Bielefeld 28.

BUNDESLIGA 2

1. SC Freiburg 68
2. FSV Mainz 05 63
3. FC Nürnberg 60 (doigravanje)

Isto tako u elitni razred ulaze oni koji su baš najviše pokazali u drugom razredu njemačkog nogometa. Freiburg, Mainz i Nürnberg bili su najkonstantniji, uoči sezone su označeni kao jedni od favorita za prolazak i to su opravdali.

Nürnberg je bio taj koji je hvatao posljednji vlak, morali su u kvalifikacijama nadjačati Energie iz Cottbusa, uspjeli su i vratili se u Bundesligu. Sva tri kluba pamtimo već kao ranije uspješne članove elitnog razreda njemačkog nogometa.

Od onih koji su razočarali valja spomenuti Hansu i 1860 München kojima nisu pomogla brojna iskusna imena igrača koji su godinama uspješno igrali u najvišem razredu. Sezonu su završili u donjem dijelu ljestvice.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!