Nogomet

Umjesto razočaranja korak do Europe

Mihaela Bradovski • srijeda, 03.06.2009.
Umjesto razočaranja korak do Europe
Foto: Martina Japundžić

Netom završena sezona jedna je od sezona prekretnica kluba iz Ulice pjesnika. Nakon odlazaka šestorice bitnih i iskusnih igrača te Miroslava Blaževića s trenerske klupe, Zagreb se okrenuo igračima iz vlastite omladinske škole, mladom treneru i novoj formaciji. "Bijeli" petim osvojenim mjestom, iako su željeli izlazak u Europu, nakon 33 odigrana kola ipak mogu biti zadovoljni, posebno ako se u obzir uzme kako su ih mnogi vidjeli u donjem domu već nakon nekoliko uvodnih dvoboja...

Odlazak Ćire, Lovreka, Stojkića..., dolazak Pavlovića

Baš kao i sezonu ranije, kada su Kranjčevićevu napustili Mandžukić i Vrdoljak, i u posljednju su Pjesnici startali bez nekoliko standardnih i iznimno važnih igrača. Klub su redom napuštali trener Blažević, vratar Stojkić, libero Nadarević, playmaker Ibričić te najbolji strijelac Lovrek. U međuvremenu, kadar "bijelih" pojačali su napadači Davor Vugrinec i Ivan Krstanović, te branič Vinogradara Zlatko Palčić, a u rad sa seniorima ozbiljnije su se uključili izlazni juniori Jugović (debitirao kod Blaževića) i Sesar.

Ubrzo nakon njih treninzima prve momčadi priključeni su igrači juniorske momčadi Besart Abdurahimi i Mateo Pavlović. Osim brojnih promjena u kadru, novi trener Luka Pavlović odlučio se formaciju 3-5-2 zamijeniti onom 4-4-2, što je bitno utjecalo i na pozicije nekolicine igrača. Osim korekcija unutar momčadi jedna vizualna dogodila se i na stadionu u centru grada. Izgradnja reflektora trajala je do petog prvenstvenog susreta pa je Maksimir Zagrebu bio domom tek jedno kolo.

"Puno smo toga promijenili u radu, ali i u sustavu. Unutar tog sustava će se istaknuti i pojedinac i omogućiti kreaciju i ideju koju im nitko ne može uzeti, ali prije svega moraju poštivati sustav i momčad. Najviše ćemo dobiti upravo na tom području za razliku od prethodnih godina kada su dominirali pojedinci kojima su se drugi prilagođavali. Više nećemo praviti sustav za pojedinca već za kompletnu momčad. Uvjeren sam da će to biti dobro. Promijenili smo način rada, organizaciju i uveli neke nove pozicije u momčadi. Ja se nadam da će se promjena vidjeti i da će biti uspješna. Ciljano smo dovodili pojačanja, igrače koji nama trebaju, jer smo znali da postoji mogućnost odlazaka i kojih točno." (Luka Pavlović, 23. srpanj 2008.)

Ulazak u sezonu iznad očekivanja

NAJBOLJI IGRAČ SEZONE

Josip Škorić

Zagrebov je vratar mreže u potpunosti iskoristio priliku koja mu se ukazala nakon četiri godine sjedanja na klupi u sjeni nezamjenjivog Dragana Stojkića. Već od prvoga kola Zagrebova je jedinica dala do znanja kako navijači ne trebaju strahovati, barem što se njegove zadaće tiče. Tek nekoliko pogodaka primljeno je na njegovu dušu, a obranama je svojoj momčadi, posebno u prvome dijelu, donio velik broj bodova. Škorić bez konkurencije odnosi pobjedu i kada je u pitanju igrač s najkonstantnijom formom, a iako je momčad prepuna mladih igrača, upravo je on i najveće otkriće. Po završetku posljednjeg susreta primio je nagradu navijača Zagreba "Purgerski ponos", u siječnju je proglašen za najboljeg vratara Dvoranskog prvenstva, a uz sve to jedini je u momčadi Pjesnika koji je odigrao svih 2970 prvenstvenih minuta.

Uzimajući u obzir sve promjene s kojima su se u Zagrebu morali nositi tokom pripremnog razdoblja, poraz u Varaždinu u prvom kolu, baš kao i onaj u Koprivnici tri susreta poslije, nije stigao kao iznenađenje. A iznenadio zasigurno nije niti pogodak Vugrinca već u tom prvom, uvodnom kolu. Mnogo se prije početka sezone spominjao i težak raspored koji je Pjesnicima na samom startu donio i možda najneugodnije suparnike.

No "bijeli" su pokazali zube već u drugom i trećem kolu kada su slavili na Kantridi, a zatim iz Maksimira otpratili Splićane s visokih 3:0. Uslijedio je već spomenuti poraz u Koprivnici, a nakon toga i pobjeda pod reflektorima Kranjčevićeve protiv također pomlađenog Osijeka. Otvaranje sezone iznad svih očekivanja zatvorili su Zagrebaši podjelom bodova na Šubićevcu, ali i jednim od najzanimljivijih gradskih derbija u kojem su protiv "modrih" izborili remi, ali i brojne pohvale.

Što se samih igrača tiče, već je protiv Varteksa od prve minute zaigrao trojac novaka - Vugrinec, Krstanović, Palčić. Jugović je prvi ovosezonski nastup upisao protiv Hajduka u trećem kolu, dok je Sesar debitantsku minutu odigrao u Šibeniku. Treći najavljeni veliki talent veznog reda, Abdurahimi, svoje je prve seniorske minute čekao do susreta s Dinamom u sedmom kolu, u kojem po prvi puta u bijelom sastavu zbog ozljede, nije bilo Davora Vugrinca.

Posrtaji protiv posljednjih i domaća kriza

NAJUGODNIJE IZNENAĐENJE

Matija Špičić

20-godišnji napadač Zagreba, od ove sezone igrač veznog reda, u godini je dana prošao dvije operacije, a zatim i dugotrajan oporavak zbog čega se njegov povratak nije najavljivao na velika vrata. Iako je sam Špičić svoj novi početak najavio za zimske pripreme kada je u borbu za dres trebao krenuti od nule, pozitivne su se stvari za mladog Zagrebaša počele događati i prije završetka jesenskog dijela sezone. Samo dva susreta nakon povratka na terene postigao je prvi od svoja dva pogotka, na proljeće je i definitivno uhvatio mjesto u početnih 11, a ubrzo mu je pripala i kapetanska traka. 19 prvenstvenih nastupa u kojima je bio jedan od najborbenijih igrača na terenu, dva pogotka, te jedan naslov igrača utakmice donijeli su mu i poziv Dražena Ladića u mladu reprezentaciju.

Dobri rezultati i igre, sve redom protiv momčadi koje su najavile borbu za Europu, Pjesnike su gurnule u ulogu favorita protiv sastava koji su im gledali u leđa. Da će im upravo imperativ pobjede te izostanak Vugrinca stvoriti ozbiljnije probleme, dali su naznačiti susreti protiv Intera, Croatije iz Sesveta te Zadra u kojima su "bijeli" ukupno osvojili slaba tri boda. Pobjeda u Vinkovcima nije popravila dojam, pogodak je jedino što su Zagrebaši na Bosutu pokazali, a početak dublje krize najavio je uvjerljivi domaći poraz od Varaždinaca (0:3).

I u idućim su kolima nogometaši Luke Pavlovića nastavili reputaciju miroljubivog domaćina, a bod(ove) su iz Kranjčevićeve odnijeli i Rijeka i Šibenik, koji je s četiri pogotka na igru domaćih bacio najveću mrlju dotadašnjeg dijela sezone. Jednako je rezultatski loše Zagreb prošao i na Poljudu, nešto bolje u Maksimiru, a do zimske su stanke slavili tek protiv Slaven Belupa i Osijeka u 15. i 16. kolu. Jesensku su polusezonu završili kao momčad koja pobjeđuje, ali i gubi kada nitko na to ne računa.

Neki od ranije standardnih igrača (Grgić, Čutura, Piškor, Brkljača...) u drugoj su polovici jeseni izgubili svoje mjesto u početnih 11, a ozljeda na Šubićevcu Vugrinca je s terena udaljila na četiri kola. U Kup susretu u Zaprešiću pogotkom je debitirao stoper Pavlović, a prvu je prvenstvenu utakmicu odigrao na gostovanju kod Hajduka. A na Poljudu se, nakon godine dana borbe s ozljedom, na HNL terene vratio i Matija Špičić. U prvom je dijelu sezone Pavlović koristio čak desetoricu igrača ispod 22 godine.

Otišao i kapetan, stigli novi juniori

Zimska je pauza u Kranjčevićevoj donijela nove, ali i ovoga puta planirane, odlaske. Kapetan Mario Brkljača krenuo je stopama Ibričića i bijeli Zagrebov dres zamijenio Hajdukovim bilim, a iskusni je Čutura preselio u Sesvete. Bez odštete je otišao u ljeto pridošli Palčić, kao i Džidić koji se od Ulice pjesnika oprostio još u jeku jesenskog dijela. Dozvolu za odlazak dobili su još i Mensur Mujdža i Tomislav Labudović. Mujdža je kraj sezone ipak dočekao s dotadašnjim suigračima, dok je Labudović završio na posudbi u Šibeniku.

Seniorima su se na zimskim pripremama priključili novi juniori, braniči Vedran Celjak, Kazimir Poljak i Dino Štiglec, te središnji vezni Damir Šovšić. Od sedam priključenih juniora u sezoni 08./09., tek će Poljak na debi čekati do iduće. Pripreme su "bijeli" proveli u Turskoj i Italiji, a godinu su otvorili četvrtim mjestom na Dvoranskom prvenstvu u Zadru. U proljetni su nastavak ušli i dalje željni borbe za mjesto koje vodi u Europu, a nju su tražili i kroz prvenstvo i kroz Kup.

"Ne mogu reći da sam zadovoljan pozicijom na kojoj smo završili ovaj dio sezone jer sebi uvijek postavljam više ciljeve. Ipak, ako gledamo treću ili četvrtu poziciju kojoj težimo i činjenicu da nam suparnici nisu previše odmakli, imamo se razloga nadati da ćemo uspjeti doći na nju gdje objektivno i pripadamo. Naš je cilj i dalje usavršavati svoju igru. Rekao sam na početku sezone kako je meni cilj stvoriti jednu ponosnu i jaku momčad, tehnički i taktički obučenu i fizički dobro pripremljenu, znači radnu momčad." (Luka Pavlović, 11. prosinac 2008.)

I proljeće prepuno oscilacija

NAJVEĆE RAZOČARANJE

Tomislav Labudović

Jedan od igrača iz nadarene Petkovićeve generacije, stoper Tomislav Labudović, umjesto sezone potpune afirmacije, ove je napravio još jedan korak unazad u svojoj nekad obećavajućoj karijeri. Već se u sezoni 07./08. bivši mladi reprezentativac Hrvatske istaknuo tek brojem javnih opomena, a ove je njegov učinak u dresu Zagreba sveden na mizernih 45. minuta. Ozljeda, pa potom i suspenzija zbog koje je jedno vrijeme trenirao s juniorskom momčadi na kraju se pretvorila u posudbu u Šibenik do kraja sezone u kojem je također odskakao tek po zarađenim kartonima.

No već prvo proljetno kolo donijelo je novi šokantan i razočaravajući rezultat Pavlovićevoj momčadi. Zaprešićki je Inter s minimalnom pobjedom napustio Trešnjevku, a stručni stožer i igrače Zagreba ostavio u razmišljanju. Kranjčevićeva je za Zagrebaše napokon bila sretna u kolu u kojem su na vlastiti teren izašli kao gosti. U pobjedi 4:1 protiv Croatije, Vugrinec je s dva pogotka po prvi puta glasnije pokrenuo priče o mogućem stizanju 100. pogotka do kraja sezone.

Sve dobro Pjesnici su uprskali već u idućem domaćem susretu nakon kojeg su i Vinkovčani s bodom dočekali kraj susreta. Da oscilacije u igri, a posebno u rezultatima neće tako lako nestati najavila su iduća dva poraza, na Stanovima i na Poljudu, a odmah nakon toga i dvije uzastopne pobjede, ona u Varaždinu i kući protiv Osijeka. Nakon susreta u Splitu strateg "bijelih" većinu zadataka svoje momčadi usmjerio je ka pozitivnim rezultatima na domaćem terenu, pa je tako poraz u Rijeci doživljen puno lakše od nekih ranijih.

Prvi od, na zimu priključenih talenata Veslačke, veznjak Šovšić, debitirao je već u prvom proljetnom kolu. U drugom, točnije 20., prvoligaški je nogomet okusio i Štiglec, no za razliku od kasnije standardnog Šovšića on je ostao na tih pet minuta iz susreta sa Sesvećanima. Pavlović je u početnih 11 protiv Cibalije odlučio postaviti i trećeg ovogodišnjeg debitanta, Vedrana Celjaka, koji baš kao i Šovšić na kraju sezone iza sebe ima minutažu s kojom itekako može biti zadovoljan.

Kraj koji obećava

Pogoci, asistencije, kartoni

Najbolji strijelac
Davor Vugrinec
- 11 pogodaka
- 29 nastupa

Najbolji asistent
Mensur Mujdža
- 4 asistencije
- 21 nastup
Josip Jurendić
- 4 asistencije
- 22 nastupa

Igrač s najviše opomena
Josip Jurendić
- 1 crveni karton
- 8 žutih kartona

Jesenski su dio sezone nogometaši Zagreba završili na trećem mjestu po bodovima na gostovanjima, ali i na iznimno niskom desetom kada su u pitanju domaći susreti. Ono čemu su se "bijeli" okrenuli nakon posljednje reprezentativne stanke, stvaranju igre za Kranjčevićevu u bodove i bolji plasman, pretvorili su u susretima protiv Cibalije (4:0), Intera (1:0), Croatije (0:0), te napokon Zadra (3:1). Iako su u nekim dvobojima djelovali statično te bezidejno, deset bodova od mogućih 12 lijep je napredak u odnosu na veći dio sezone. Napredak, međutim, nije stigao u Kupu gdje je Zagreb drugu sezonu za redom u polufinalu poražen od Dinama.

I dok je Ulica pjesnika napokon mogla slaviti pobjede, Zagreb je na uvijek teškim gostovanjima u Šibeniku i Koprivnici doživio najbolnije poraze sezone. Naime, vodili su "bijeli" na oba susreta, a u Zagreb se vraćali bez ijednog boda. Kobne za Pjesnike bile su posljednje minute susreta u kojima su kompromitirali ne samo rezultat već i igru kojom nikako nisu zaslužili biti poraženi. No ono što im nije pošlo na spomenutim gostovanjima pošlo im je protiv Dinama za drugu Zagrebovu pobjedu na Maksimiru, nakon Hajduka na startu sezone, na njenom su završetku tamo stradali i "modri".

Mnogo je tokom sezone rotirao Luka Pavlović svoje igrače, no u posljednjih nekoliko kola početna se jedanaestorica Zagreba više-manje iskristalizirala. Standardan je postao junior Šovšić u samoj središnjici, priličnu su minutažu upisali i Celjak i Pavlović, a pred kraj se ponovno probudio i Abdurahimi. Kapetani Oršulić i Jugović s druge strane ne mogu biti zadovoljni prilikom u nastavku, a zbog ozljeda su s terena veliki dio sezone izbivali Džolan, Mehmedagić, Mikulić. Parlov i Mujdža na proljeće su znatno popravili formu, Pejić i Kartelo imali su više svjetlijih trenutaka nego lošijih izdanja, dok se od Ivankovića, Jurendića, Grgića i Piškora svakako očekivalo više.

Što donosi budućnost?

"Bijeli" su ove sezone osvojili tri boda više i poziciju više od prošlogodišnjeg Ćirinog kadra. Napredak bi i iduće sezone trebao biti imperativ, pa najava borbe za treće ili četvrto mjesto neće nikoga iznenaditi. Kao što ne bi smjela iznenaditi niti nova priključenja vlastitih talenata u sastav koji vodi Pavlović. O odlascima se iz Ulice pjesnika nisu oglasili službeno, sigurno je tek kako će slobodne ruke dobiti Labudović, te Mujdža (ugovor do 2010.) ukoliko dobije adekvatnu ponudu. A gledajući broj nastupa i posljednje rotacije pojedinih igrača na nove pozicije, mogući oproštaj od bijelog dresa mogao bi imati još koji stanovnik Kranjčevićeve.

Davora Vugrinca ugovor sa Zagrebom veže na još godinu dana i njegova budućnost po tom pitanju nije upitna. Tek će najbolji strijelac "bijelih" nakon jučerašnje operacije ligamenata ramena pauzirati iduća dva mjeseca. Novo okupljanje Pavlović je zakazao za 19. lipnja kada će Pjesnici odigrati i prvu pripremnu utakmicu (Slaven Belupo). Nakon testiranja Zagreb će, baš kao i prošle godine, prvi dio priprema obaviti na Kupresu, gdje će boraviti od 22. lipnja do 3. srpnja. U planu je šest utakmica (23. lipnja Zrinjski, 26. Široki Brijeg, 29. Velež - dva susreta, 2. srpnja Iskra Bugojno - dva susreta).

Nakon što su prošle godine u Kranjčevićevu stigli reflektori, a u posljednjem je kolu svoju premijeru doživio i novi semafor, ovoga se ljeta očekuje i završetak radova u Omladinskoj školi u Veslačkoj. Od iduće bi sezone i Uprava kluba trebala preseliti u Zagrebello. Sve u svemu, novo bi prvenstvo trebalo biti još zanimljivije u odnosu na upravo završeno.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Istra 1961 3333:51-1837
7Varaždin 3235:42-736
8Gorica 3229:43-1435
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3315:77-627

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!