Nogomet

"Zagreb se okreće sustavu"

Mihaela Bradovski • srijeda, 23.07.2008.
"Zagreb se okreće sustavu"
Foto: Mihaela Bradovski

U ekskluzivnom razgovoru za Sportnet.hr trener nogometaša Zagreba Luka Pavlović predstavio je viziju koju u Kranjčevićevoj imaju za naredne četiri godine, pohvalio igrače radi maksimalno odgovorno odrađenih priprema, ali i naglasio činjenicu kako će se "bijeli" nakon njegovog dolaska na klupu okrenuti sustavu momčadi, a ne kao do sada sustavu pojedinca...

Široj ste nogometnoj javnost relativno nepoznati. Koje ste novosti uveli s obzirom na "eru" Miroslava Blaževića? Razlikuju li se mnogo pristup i treninzi u odnosu na one Blaževićeve?

"Puno smo toga promijenili u radu, ali i u sustavu. Promijenili smo način rada, organizaciju i uveli neke nove pozicije u momčadi. Ja se nadam da će se promjena vidjeti i da će biti uspješna."

Iza Zagreba su teške pripreme. Koliko ste vi kao trener zadovoljni pokazanim i učinjenim?

"Jako sam zadovoljan, čak i više nego što sam očekivao. Ugodno sam iznenađen disciplinom i odgovornošću svih igrača koji su pokazali maksimalan angažman na svakom treningu i utakmici. Dio koji smo odradili na Kupresu bio je specifičan i najteži. Tamo smo skupljali energiju za prvenstvo i sve što nas u budućnosti očekuje. Nakon toga smo u Francuskoj radili jedan, racimo tako, ljepši dio. Radili smo na uigravanju i usavršavanju po svim linijama. Imali smo četiri utakmice i niti u jednoj nam nije bio bitan rezultat. Više nas je zanimalo to da mlađi igrači dobiju priliku odigrati par jakih susreta protiv kvalitetnih protivnika.

U Francusku smo zato vodili i šest igrača do 20 godina i ovo im je trebala biti velika škola. Kada igraju ovdje, protiv slabijih suparnika, oni nisu na maksimalnoj razini, negdje su na 50 posto svojih mogućnosti. Tamo su se morali truditi i 120 posto da bi kvalitetno mogli konkurirati protivniku i tu smo mi dobili, tu smo postigli najveći rezultat. Učili smo na greškama koje su se u tim utakmicama događale, a utakmica s Monacom putokaz je kako bi trebali igrati i u prvenstvu. Kad bi bili na toj mentalnoj razini u svakoj utakmici u hrvatskoj ligi, kao što smo bili u utakmici protiv Monaca, mi bi sigurno bili visoko pozicionirani u vrhu."

Ima li pozicije na kojoj biste voljeli imati veći izbor igrača?

"Možda tek u zadnjoj liniji, točnije na lijevom boku. Na toj smo poziciji na pripremama koristili mladog Štigleca koji je junior, tu su Čutura i Ivanković koji je bio ozlijeđen, ali mislim da će se brzo oporaviti i da bi mogli kroz prvenstvo kvalitetno zatvoriti i to mjesto u momčadi. Na ostalim pozicijama, što je meni bilo jako bitno, dobili smo zdravu konkurenciju i kad imate 20 igrača koji su u svakom trenu spremni kvalitetno odigrati utakmicu, onda imate jednu visoku razinu i motivacije i igre."

Što se pojačanje tiče, koliko ste zadovoljni njima? Sva su trojica izborili mjesto u prvoj jedanaesorici.

"Mi smo ciljano dovodili pojačanja, igrače koji nama trebaju, jer smo znali da postoji mogućnost odlazaka i kojih točno. Lovrek, Brkljača i Labudović još su kod nas, ali i oni traže novi klub i ja se nadam, najviše zbog njih, da će ga što skorije i naći. Napadač Krstanović jako je kvalitetan, u našem će radu i sustavu sigurno dodatno napredovati. Vugrinec je pojačanje o kojem ne treba puno pričati, o njegovoj odgovornosti, disciplini i iskustvu već se sve zna. Taktička svijest koju je donio iz talijanske lige puno će pomoći ostatku momčadi, posebno mladim igračima koji mogu puno toga naučiti od njega."

Zagreb ponovno nema lagan raspored, nakon dva gostovanja u Varaždinu i Rijeci slijedi pojačani Hajduk u Kranjčevićevoj, a nakon toga i Slaven Belupo u Koprivnici. Koje su Zagrebove realne mogućnosti?

"Ne bih rekao da je raspored posebno težak, sa svima se mora igrati. Varteks i Rijeka su protivnici koji žele igrati, koji se žele nadmetati i koji će dozvoliti protivniku igrati tako da meni taj raspored nije toliko strašan. Mi očekujemo dobre rezultate u ta četiri uvodna kola."

Proteklih sezona Zagrebu se najviše zamjerao strah u susretima protiv Dinama i Hajduka. Kako vi mislite postići da do toga ponovno ne dođe?

"Problem je kada mladi igrači prihvate gubitnički mentalitet. Zato je jako dobro što mi u našoj omladinskoj školi već u kadetima i juniorima igrače učimo borbi, duhu i pobjedničkom mentalitetu. Oni su bez problema išli u Split ili u Maksimir i nisu imali strah. Respekt moraju imati, ali straha nije bilo. I oni su takvim mentalitetom i pobjeđivali, pozitivna drskost već im je usađena."

Po čemu se i koliko razlikuje ova nova generacija od one kada su prvoj momčadi pristupili Mujdža, Brkljača, Labudović, Vrdoljak?

"To su bez daljnjeg sve kvalitetni igrači, ali oni nisu funkcionirali u jednom sustavu koji mi danas imamo. Nama je najbitniji sustav momčadi u kojem se igrač prilagođava njemu, a ne obrnuto. Ni Maradona nije vrijedio toliko da bi se momčad podređivala njemu, uvijek je kolektiv taj koji na kraju izbaci pojedinca. Mi radimo na tom kolektivu, na brzini, na agresivnosti i da to bude jedna momčad koja će znati odgovoriti taktičkim zahtjevima koji će se staviti pred njih. Unutar tog sustava onda će se istaknuti i pojedinac i omogućiti jednu kreaciju i ideju koju im nitko ne može uzeti, ali prije svega moraju poštivati sustav i momčad. Najviše ćemo dobiti upravo na tom području za razliku od prethodnih godina kada su dominirali pojedinci kojima su se drugi prilagođavali. Više nećemo praviti sustav za pojedinca već za kompletnu momčada. Uvjeren sam da će to biti dobro."

Mnoge je iznenadio i izbor novog kapetana. Ukoliko ode Mario Brkljača "šef" na terenu postaje Marin Oršulić. Uz iskusnije Mujdžu i Kartela radi čega je izbor pao baš na njega?

"Mi imamo jednu viziju po kojoj sada stvaramo momčad za idućih četiri, pet godina. Stvaramo jednu mladu momčad, momčad iz naše omladinske škole s par pojačanja sa strane. Mujdža za godinu ide, i Kartelo i Ivanković također. Oni su svi stariji, a mi sada gradimo nešto što će trajati godinama, tako da nam se učinilo da bi Oršulić mogao biti taj. I njegov će zamjenik biti netko od mlađih igrača, ali o tome još nismo razgovarali."

Kao bivši voditelj omladinske škole najbolje ste upučeni u razvoj mlađih kategorija. Je li budućnost Zagreba svijetla kao i proteklih godina u smislu prozvodnje igrača?

"Budućnost je sigurno obećavajuća. Mi imamo šest kadetskih i tri juniorska reprezentativca (Pavlović, Petković, Abdurahimi), dva juniora u reprezentaciji BiH (Markić, Šovšić). Na vrata prve postave kucaju naši proizvodi Jugović, Sesar, Mehmedagić, tu su i Džolan i Špičić. Svi igrači koji vrijede igranja u Zagrebu i koji će mnogo napraviti za njega."

SuperSport HNL

1Dinamo 412:2+1012
2Hajduk 57:4+311
3Rijeka 410:0+1010
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 412:2+1012
2Hajduk 57:4+311
3Rijeka 410:0+1010
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!