Nogomet

Vratar i obrana tek se trebaju dokazati

Mihaela Bradovski • petak, 18.07.2008.
Vratar i obrana tek se trebaju dokazati
Foto: Mihaela Bradovski

Po završetku protekle sezone, tada novoizabrani trener Luka Pavlović najavio je promjenu sustava te će tako Pjesnici od sezone 2008./2009. igrati u formaciji 4-4-2. Godinama su "bijeli" igrali sa liberom i zadnjim veznim, a nakon što su, u prijelaznom roku, doživjeli i velike kadrovske promijene u potpunosti se okreću mladim snagama. Obrambena je linija, na čelu s vratarom, doživjela potpunu transformaciju. Do kraja prijelaznog roka mogućnost napuštanja kluba imaju obrambeni igrači Tomislav Labudović i Mario Čutura...

Josip Škorić

Ljetni Mercato Zagreba

Zagreb su ovoga ljeta napustila tri najbolja igrača proteklih sezona - kapetan Stojkić, libero Nadarević i Senijad Ibričić. Davor Vugrinec najzvučnije je pojačanje, a novi se igrači mogu očekivati tek u slučaju odlaska Brkljače i Čuture.

Došli: Davor Vugrinec (Dinamo), Ivan Krstanović (Posušje), Zlatko Palčić (Vinogradar)

Otišli: Dragan Stojkić (Luč Energija, Rusija), Safet Nadarević (Eskisehirspor, Turska), Senijad Ibričić (Hajduk)

Četiri je sezone 27-godišnji Škorić bio tek "sparing partner" Draganu Stojkiću na zagrijavanju uoči utakmica. Odlaskom zagrebovog kapetana u Rusiju, Škorić će napokon na vrata prvoligaša iz Kranjčevićeve stati kao prvi vratar. Nova je "bijela jedinica" po završetku prošle sezone potpisala novi ugovor, a Zagreb po pitanju čuvara mreže ne bi trebao imati većih problema niti u narednoj sezoni iako će biti iznimno teško zamijeniti jednog od najboljih vratara proteklih godina. Drugi vratar tako će postati dosadašnji treći, Goran Bašić, a baš kao i Bašić i treći je vratar, Jakša Herceg, produkt zagrebove omladinske škole.

Zlatko Palčić

Ovoljetno pojačanje Zagreba vrlo je brzo po dolasku u Ulicu pjesnika izborio mjesto u početnoj jedanaestorici. U sezoni koja slijedi bivši igrač Vinogradara, Naftaša, Hrvatskog Dragovoljca i Lokomotive zauzet će mjesto koje je protekle četiri bilo rezervirano za Tomislava Labudovića. On je krajem prethodne sezone dobio mogućnost pronalaska novog kluba, a kako do njega (još uvijek) nije došlo može se ustvrditi kako je bivši mladi reprezentativac najveći gubitnik u redovima "bijelih". Palčić je na pripremama "preskočio" i Damira Džidića koji je u Kranjčevićevu stigao u zimskom prijelaznom roku. Uz 25-godišnjeg Palčića i 21-godišnjeg Džidića te uz ostanak Labudovića Zagreb nema briga na poziciji desnog bočnog.

Josip Mikulić

Promjenom formacije i gubitkom pozicije libera najviše su u redovima Pjesnika profitirali obrambeni igrači, a jedan od njih svakako je i Josip Mikulić. 22-godišnji branič protekle je sezone upisao manju minutažu od očekivane ponajprije zbog čestih ozljeda, ali i zbog činjenice da su zagrebov obrambeni red činili već spomenuti Labudović te Nadarević i Ivanković, igrači koje Miroslav Blažević nije volio mijenjati, osim kada je baš morao. Mikuliću će naredna sezona biti četvrta u bijelom dresu, a morat će pripaziti jedino na opomene kojih je u prošloj bio popriličan broj. Sreće sa ozljedama nije imao niti Haris Mehmedagić na kojeg će Pavlović također moći računati na poziciji stopera.

Marko Kartelo

Tri vratara, 11 obrambenih

Vratari: Josip Škorić, Goran Bašić, Jakša Herceg

Obrana: Zlatko Palčić, Tomislav Labudović, Josip Mikulić, Marko Kartelo, Vedran Ivanković, Mario Čutura, Damir Džidić, Haris Mehmedagić, Mateo Pavlović, Ivica Džolan, Dino Štiglec

27-godišnji Šibenčanin proteklog je ljeta iz istoimenog prvoligaša doveden kao zamjena za Ivicu Vrdoljaka na poziciji zadnjeg veznog. Promijene u sustavu te njegova dobra i konstantna donijele su mu u novoj sezoni mjesto u posljednjoj liniji Pjesnika. U narednoj će biti jedan od rijetkih igrača u Kranjčevićevoj koji imaju internacionalno iskustvo. Upravo to iskustvo i mirnoća koju posjeduje trebali bi uvelike pomoći mladom i još nedovoljno uigranom obrambenom redu "bijelih". Za očekivati je da će vrlo brzo Kartelo preuzeti ulogu koju je imao Safet Nadarević, ulogu "šefa" obrane. Osim Kartela, Mikulića i Mehmedagića "bijeli" za pozicije stopera na raspolaganju imaju i Matea Pavlovića, Ivicu Džolana i Dinu Štigleca.

Vedran Ivanković

Ivanković je jedan od rijetkih standardnih igrača iz prethodnih sezona koji će i u narednoj imati mjesto u početnoj postavi. Iako u prošloj nije briljirao u ovoj se od 25-godišnjeg Ivankovića očekuje da će potvrditi zbog čega je bivši trener Blažević s vremena na vrijeme znao reći kako će "bijeli" u njemu imati hrvatskog reprezentativca (u međuvremenu dobio poziv iz BiH). Puno se od njega očekuje i zbog činjenice da će mu ovo biti peta sezona u Zagrebu. Iako je zbog ozljede propustio dobar dio priprema, zbog situacije s Mariom Čuturom, Ivanković je ipak prvi odabir trenera Pavlovića. Ukoliko Čutura promijeni sredinu, za što je ranije dobio zeleno svijetlo, "bijeli" će najtanji biti upravo na toj poziciji.

SuperSport HNL

1Dinamo 412:2+1012
2Hajduk 57:4+311
3Rijeka 410:0+1010
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

SuperSport HNL

1Dinamo 412:2+1012
2Hajduk 57:4+311
3Rijeka 410:0+1010
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!