Nogomet

Vugrinec i Škorić prva imena jeseni

Mihaela Bradovski • utorak, 09.12.2008.
Vugrinec i Škorić prva imena jeseni
Foto: Sandro Donda

Dioba šestog i sedmog mjesta, šest pobjeda, šest poraza i jednako toliko remija rezime je učinka Zagrebove polusezone. Posljednji susreti u kojima su "bijeli" doživjeli neuspjehe pokvarili su dojam, plasman, ali i konačnu ocjenu koja je nakon odličnog starta mogla biti puno bolja. Ipak, mnogo je stvari koje Kranjčevićevu drže u optimizmu, jedna od njih je svakako prolaz u polufinale Kupa, a ona najvažnija je kako se u kadru Luke Pavlovića kriju brojni talentirani igrači čije vrijeme tek dolazi...

Prema rezultatima, ali i brojnim statističkim segmentima, Zagrebovu su jesensku polusezonu prije svega obilježile oscilacije. Mlada i neiskusna momčad, kakva je ona iz Ulice pjesnika, sjajno je startala u sezonu, no danak tog neiskustva "bijeli" su platili posljednja dva mjeseca, kada više nisu mogli pratiti visoko postavljene ciljeve.

Polusezonu je prema očekivanjima obilježilo i ljetno pojačanje iz Maksimira, Davor Vugrinec, koji svojim pogocima i iskustvom "gura" momčad Pjesnika. Bivši reprezentativac i internacionalac bez problema se uklopio u pažljivo selekcioniran sastav "bijelih", a svoju je kvalitetu pretvorio u prvo mjesto na klupskoj ljestvici strijelaca (sedam pogodaka).

Osim oscilacija i Vugrinca, u Kranjčevićevoj se često spominjao i period od 5. do 12. kola koliko "bijeli" nisu doživjeli poraz, kao i period u kojem je Zagrebova obrana bila najčvršća obrana lige. S druge strane, neugodan podsjetnik na polusezonu je neefikasnost momčadi, po realizaciji (19 pogodaka) Zagreb je tek ispred Cibalije i Zadra. Osim po rezultatima i statistici bijela se polusezona ogleda i kroz nekoliko pozitivnih, ali i negativnih priča.

Luka Pavlović

Strateg "bijelih" u sezonu 08./09. startao je kao široj javnosti manje, više nepoznat trener. Nakon polusezone na čelu seniorskog sastava, osim što je jedan od rijetkih koji je uspio zadržati poziciju, Pavlović je viziju, s kojom je i krenuo u novi izazov, predstavio i radom i razmišljanjem. Da li uspješno ili ne, sudit će rezultati do kraja sezone, no "guranje" mladih snaga, zagovaranje sustava ispred pojedinca, rotiranje kadra u svrhu širenja istoga, te nekoliko susreta u kojima je nadmudrio daleko iskusnije kolege, svakako govore njemu u prilog. "Mi imamo viziju po kojoj sada stvaramo momčad za idućih četiri, pet godina. Stvaramo jednu mladu momčad, momčad iz naše omladinske škole s tek par pojačanja sa strane.", pričao je prije starta sezone Pavlović, dok je i predsjednik kluba Dražen Medić pojasnio svoj izbor: "Odabirom Luke Pavlovića za trenera željeli smo konačno priliku ukazati našim juniorima koji su postali prvacima u svojoj kategoriji, a koji su protekle sezone dobili tek poneku minutu u prvenstvu ili ni toliko." Medić, Pavlović i Zagreb za sada idu zacrtanim putem, u kadru Pjesnika trenutno je 15-ak igrača koji su barem sezonu proveli u omladinskoj školi ovog kluba.

Josip Škorić

27-godišnji čuvar mreže "bijelih" nakon četiri sezone "grijanja" klupe dobio je priliku stati između vratnica kao prvi vratar kluba. Prije starta sezone označen je najvećom nepoznanicom u momčadi Pjesnika, a polusezonu završava kao jedini igrač koji je u kontinuitetu igrao na visokoj razini. Iako zamijeniti bivšeg kapetana Dragana Stojkića nije lak posao, Škorić je maksimalno iskoristio svoj talent, rad i povjerenje te je svakako jedan od najboljih vratara HNL-a. U momčadi Zagreba na samome je vrhu, igrač je oko kojeg i trener i suigrači nemaju briga, igrač od potpunog povjerenja.

Abdurahimi, Pavlović, Jugović, Špičić...

Dolaskom Luke Pavlovića na mjesto prvog trenera kluba Zagrebova je mladost ekspresno brzo dobila priliku dokazati svoj potencijal i na prvoligaškim stadionima. Besart Abdurahimi, Mateo Pavlović, Igor Jugović, Matija Špičić već su ove polusezone imali prilike skrenuti pažnju na sebe i svoje mogućnosti. Juniorski reprezentativci Abdurahimi i Pavlović u svojim su prvim ozbiljnijim seniorskim nastupima ponijeli naslove igrača susreta (Slaven Belupo, Inter u Kupu), veznjak Jugović ponio je i kapetansku traku, dok je možda najpozitivnija priča vezana za Špičića, koji je nakon godine dana pauze zbog teške ozljede bez većih problema i prilagodbe nastavio tamo gdje je stao. Ono što budi još veći optimizam činjenica je kako juniorski sastav Pjesnika krije nove brojne talente, a priliku da se istaknu na proljeće sigurno će iskoristiti i Džolan, Mehmedagić, Sesar...

Polufinale Kupa

Jedan od ciljeva ove sezone u Kranjčevićevoj bilo je i ponavljanje plasmana u polufinale nacionalnog Kupa što su "bijeli" i izborili nakon "drame" u uzvratu s Rijekom. Prošle su godine, najviše zahvaljujući svojim pogreškama, finale "propustili" izgubivši od Dinama, a s nestrpljenjem će se u siječnju čekati ždrijeb koji im osim "modrih" može donijeti Hajduk (također ih je već porazio na korak do finala) odnosno Cibaliju. Iako u Ulici pjesnika ne žele nikoga podcjenjivati, kao protivnika će mnogi htjeti upravo vinkovački klub.

Povratak reflektora u Kranjčevićevu

Iako najmanje bitan čimbenik za rezultate momčadi, povratak rasvijete u Kranjčevićevu veliki je plus klubu ove sezone. U izgradnji imidža ozbiljnog kuba, ispunjenje jednog od osnovnih uvjeta svakako je bio primaran cilj, a reflektori su premijeru imali već u petome kolu. Plus je svakako zaslužilo i "pružanje ruke" sesvetskoj Croatiji koja je ove sezone itekako zavoljela igranje na terenu u Kranjčevićevoj.

ZAIGRALA 25-ORICA

Luka Pavlović u 18 je prvenstvenih kola koristio usluge 25 igrača. Standardna postava teško da se može sastaviti, punu minutažu upisali su tek vratar Josip Škorić i branič Marko Kartelo.

U obrambenoj liniji trener "bijelih" najčešće je koristio Kartela i Mikulića, dok su se Palčić, Džolan, Labudović, Mehmedagić i Mujdža smjenjivali na desnom, odnosno Ivanković i Čutura na lijevom boku. Na poziciji stopera još je zaigrao i mladi Mateo Pavlović kao i Damir Džidić koji je u međuvremenu napustio klub.

Prvi dio jesenske polusezone lijevo je krilo bilo rezervirano za Miroslava Pejića, dok je na desnom prilično standardan bio Marko Grgić. Kasnije su minutažu skupili i Abdurahimi i Špičić, koji je imao prilike igrati i na jednoj i na drugoj strani. Dok se za središnjicu u prvim kolima bili zaduženi Mario Brkljača i Ivan Parlov, posljednjih je mjesec, dva zaigrao i par Oršulić - Jugović. Minutu je dobio i Ivan Sesar.

Osim perioda kada je pauzirao radi ozljede, u napadu "bijelih" standardan je bio jedino Davor Vugrinec. Ostala trojica, Krstanović, Jurendić i Piškor, dobili su otprilike jednaku priliku, koju su iskoristili svaki na svoj način.

Nastupe nisu upisali tek drugi vratar Goran Bašić i branič Vedran Celjak koji je dva puta našao mjesto na klupi.

Domaći susreti

"Rak rana" Zagrebove polusezone upravo su susreti na domaćem terenu. Osim početnih uspjeha protiv Hajduka, Osijeka i Dinama, te nedavne pobjede nad Slaven Belupom, Pjesnici se pred vlastitim navijačima nisu naročito proslavili. Kada se u obzir uzme kako su po bod uzimali klubovi s dna (Zadar, Croatia Sesvete), a pretrpljena su i dva teška poraza bez pogotka (Varteks 0:3, Šibenik 0:4), "bijeli" stvarno moraju žaliti za bodovima koje su prosuli u Kranjčevićevoj. Četvrto mjesto po osvojenim bodovima u gostima i tek deveto kod kuće, ali i negativna gol razlika nešto je na čijem će popravku Zagrebaši itekako morati raditi u proljetnoj dionici.

Mario Brkljača

Kapetan Pjesnika zasigurno je najtužnija figura Zagrebove jeseni. Posljednjih će nekoliko mjeseci Brkljača sigurno željeti što prije zaboraviti. Nakon što mu je propao već dogovoreni transfer u Seriu A, ovaj bivši mladi reprezentativac Hrvatske nikako nije uspio ponoviti igre koje su ga dovele do dresa reprezentacije, ali i do tako velikog transfera. Umjesto osiguranja egzistencije kapetan "bijelih" izgubio je i mjesto u početnoj postavi pa je, što je polusezona više odmicala kraju, sve češće "grijao" klupu. Ipak, krivicu za takav rasplet trebali bi preuzeti svi u klubu, jer se iz spomenute situacije ne bi lako "vratili" niti puno iskusniji igrači.

Čutura, Palčić, Sesar

Ovaj trojac, baš kao i Brkljača, proteklu polusezonu neće pamtiti po uspjesima. Mario Čutura je promjenom sustava izgubio mjesto u početnoj postavi, a čini se i uopće u kadru Pjesnika. Iako je prošlu sezonu završio kao najbolji asistent kluba i iako je na gotovo svim susretima na kojima je nastupio ove polusezone bio među najboljim pojedincima, ništa mu nije donijelo prednost pred Vedranom Ivankovićem. "Ovaj pogodak me veseli, ali možda ipak neće biti dovoljan za ostanak u klubu, uvijek mi mogu reći kako sam sa svojih 30 godina prestar za ovaj klub i "šutnuti" me iz njega.", pričao je Čutura nakon domaćeg susreta s Osijekom, a čini se kako će se njegove slutnje i obistiniti. Gotovo je sigurno kako će i ovoga prijelaznog roka dobiti slobodne ruke u pronalasku nove destinacije.

Krajem polusezone ne može biti zadovoljan niti Zlatko Palčić koji je u klub došao prošlog prijelaznog roka. Ovoljetno pojačanje na kraju je postao tek prinova, i to prinova koja je posljednji nastup upisala u 14. kolu u Splitu. Da nije doveden kao standradan igrač saznalo se od trenera Pavlovića. "Palčića smo doveli kako kvalitetnu zamjenu Ivici Džolanu koji je naš prvi izbor na poziciji desnog bočnog." No čak niti nova Džolanova ozljeda nije vratila bivšeg braniča Vinogradara u konkurenciju.

Treći s ovog nepopularnog popisa donedavni je junior Ivan Sesar koji je, osim nagrade za najboljeg igrača zagrebačke skupine međunarodnog juniorskog turnira, ove polusezone dobio tek minutu na gostovanju u Šibeniku. "Sto posto sam "unutra" od prvoga dana i tako će i ostati i zato moram reći kako sam očekivao da ću biti među 18. Ono čime bih bio sretan je da u 11 utakmica na tri dobijem priliku posljednjih 15-ak minuta. Nitko ne bi bio sretniji od mene. Teško je kad dođe subota i kad trener čita igrače za susret, a mene nema." Sesar veću minutažu nije dobio, prema Pavlovićevim riječima, zbog činjenice što za njegovu poziciju konkuriraju još četiri kvalitetna igrača.

Josip Jurendić

"Za mene je najbitnije znanje, ako ga netko ima onda ga vrijedi čekati da dođe u formu i počne zabijati.", izjavio je prije samo nekoliko dana Luka Pavlović na pitanje o prilikama koje je dobio mladi napadač. Jurendić u 13 prvenstvenih nastupa nije postigao pogodak, upisao je tek jednu asistenciju, a najbolje je igre pružio na poziciji desnog krila. Trenutno je u Kranjčevićevoj jedini napadač bez napadačkog učinka, a umjesto pogocima ovaj se 21-godišnjak istaknuo brojem javnih opomena (pet žutih kartona, jedan crveni). Na proljeće će Jurendić morati pokazati puno više, njegov skroman učinak malo koga zadovoljava, a nezadovoljan bi prije svih trebao biti sam napadač "bijelih".

Pad gledanosti

Činjenica koja klub, koji se želi učvrstiti u vrhu HNL-a, mora zabrinuti svakako je ona da Zagreb na domaćim susretima dolazi gledati najmanji broj navijača i pristalica. Tribine u Kranjčevićevoj ove sezone još nisu bile propisno napunjene, pa čak niti kada su dolazili Rijeka, Varteks, Šibenik ili Osijek, klubovi konkurenti za mjesta koja vode u Europu. Žalosno po klub je i saznanje kako je u Ulici pjesnika, tokom susreta Zagreba i sesvetske Croatije, bilo više gostujućih nego domaćih navijača. Razlozi toga leže i u ukupnom padu gledanosti, u nedovoljno angažiranom marketingu kluba, ali i u činjenici kako je zagrebačka publika daleko najprobirljivija.

Kada se zbroje svi plusevi i minusi, Zagreb se i dalje kreće prema naprijed. Uspjeh kojem u Kranjčevićevoj teže, svjesni su, ne može doći preko noći, a ključ napretka leži u strpljenju. Jednako onako kako se isplati čekati napadača Jurendića, ispati se čekati i daljnje uigravanje i napredak momčadi, a strpljenja će trebati i po pitanju gledatelja. Uskoro će se znati i transfer lista, a ako je ova polusezone nešto pokazala, onda je to kako u centru grada "zime" nema niti kada klub napuste najbolji igrači.

SuperSport HNL

1Dinamo 412:2+1012
2Hajduk 57:4+311
3Rijeka 410:0+1010
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

SuperSport HNL

1Dinamo 412:2+1012
2Hajduk 57:4+311
3Rijeka 410:0+1010
4Šibenik 56:609
5Varaždin 54:2+28
6Istra 1961 54:11-77
7Gorica 56:7-15
8Lokomotiva 53:9-62
9Osijek 54:9-51
10Slaven Belupo 53:9-61

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!