Košarka

"Ponekad prebrzo planem"

Ivor Krapac • četvrtak, 04.06.2009.
"Ponekad prebrzo planem"
Foto: Kristijan Komarica

Košarkaši Cibone u petak će imati prvu "meč-loptu" za povratak domaćeg naslova u Draženov dom. Cibosi će u Zadar doći s prednošću od 2-1 u finalnoj seriji, a u najavi onoga što očekuje u Dvorani Kreše Ćosića Velimir Perasović se nakratko vratio i na prepirku sa Zmagom Sagadinom nakon prekjučerašnje treće utakmice...

Ako se ostvari želja Ciboninih igrača i trenera, u petak s početkom u 18 sati igrat će se posljednja ovosezonska utakmica na košarkaškim parketima u Hrvatskoj. Cibona je u Zadru u prilici trećom pobjedom vratiti naslov prvaka u Zagreb, ali kao i inače na vrućem zadarskom terenu, Velimir Perasović svjestan je da to neće biti lak posao.

"Anderson je uvijek samouvjeren"

Alan Anderson najavio je da ima rezerviranu avionsku kartu i planira let kući u subotu, očito uvjeren da će Cibona sve riješiti u Zadru, a Perasović to ne vidi kao nešto loše: "On je takav, samouvjeren, to ga čini i velikim igračem - kad netko vjeruje u sebe, igra bolje. Uvijek je pozitivno kad imaš igrača koji tako gleda, ali mislim da je to više rekao retorički, i on je svjestan da treba prvo odraditi posao."

"Ne mislim da on nije svjestan težine igranja u Zadru i da nas u petak ne čeka laka utakmica", dodao je Peras, ističući da ne vjeruje da će Andersonova samouvjerenost na bilo koji način utjecati na cijelu momčad.

Peras je izrazio nadu da će njegova momčad pokazati više nego u prošlom susretu u Zadru, kada su domaći relativno lako poravnali na 1-1 u finalnoj seriji. U odnosu na tu utakmicu, Cibonin trener ni ovog puta neće moći računati na Vedrana Vukušića, koji je zbog ozljede leđa izgubljen do kraja sezone, dok bi Nikša Prkačin mogao pomoći kao i prije neki dan u Zagrebu, barem u smanjenoj minutaži.

Cibonin kapetan bi u četvrtak popodne mogao biti na treningu prvi puta u desetak dana, no kako je kazao Perasović, stanje s infekcijom nakon uboda insekta u lakat je takvo da ništa nije sigurno: "Stvar je prije svega subjektivna, kakvu bol Prkačin osjeća, najviše ga smeta kod naglih pokreta. S vremenom bi trebalo ići na bolje, ali nakon prve utakmice protiv Zadra išlo je na gore."

"U situaciji sam da danas dolazim na trening, a da ne znam hoće li moći trenirati", dodao je trener Cibosa: "Ne znam u kakvom će stanju biti ujutro ili navečer, u ovih deset dana praktički ne računam na njega, a ako dođe, dobrodošao je. Liječnici su mi u prošloj utakmici rekli da ga ne uvodim u drugom poluvremenu ako je moguće, ušao je na nekoliko minuta, ali preporuka je bila da ostane na klupi."

Prkačin je u utorak u dolasku do 2-1 pomogao koliko je mogao, kako je istaknuo Perasović, ponajviše u trenucima kada momčad zapne u napadu i ne zna što bi s loptom, no nije to bila jedina novost u usporedbi s gostujućim Ciboninim porazom u drugoj utakmici finala. U trećoj je Peras probao i s Marinom Rozićem na "četvorki" kao odgovorom na Vladimera Boisu, što je dalo rezultata.

"Ne želim o idućoj sezoni"

Iako je predsjednik kluba Ivo Jelušić najavio da će Perasović ostati na Ciboninoj klupi i u sljedećoj sezoni, Peras o tome još nije htio ništa reći: "Stvarno to ne bih komentirao, dok ne završi sezona ne želim razgovarati o idućoj. Predsjednik je to rekao, ali isto tako, on smatra sigurnim da ćemo osvojiti prvenstvo, a ja ne smatram, trebamo se boriti do kraja sezone i vidjeti što će se dogoditi."

"Pred nama je najvažniji dio sezone, neću pričati o onome što je sada stvarno manje važno", dodao je Cibonin trener.

"Zaključili smo da Rozić može 'fajterski' ući u dvoboj s Boisom, za njega treba konstantno imati energiju, a Anderson ima trenutaka kada se malo relaksira jer previše vjeruje u svoju individualnu kvalitetu. Igrač koji je energetski potentan kao Boisa, koji ulaže 100 posto energije u svaku kretnju, treba biti čuvan na isti način - ovog puta je to prošlo dobro, no možda već u sljedećoj utakmici ne prođe, Rozić i Boisa u svakoj akciji igraju na granici faula. Puno će ovisiti o početku, a hoćemo li braniti na taj način ili ne, tek ćemo vidjeti."

Sudački kriterij mogao bi imati važnu ulogu, no trener Cibosa nije želio o sucima. Rasprave ili prepucavanje sa Zmagom Sagadinom teško će pomoći: "Meni je stvarno žao što uđem u takve diskusije, velika mana mi je što imam kratak fitilj pa ponekad brzo planem. Moje je da govorim o košarci, pokušat ćemo igrati našu igru, pružiti najbolje što možemo, prići utakmici na način kao što igramo uvijek, a kako će to izgledati na terenu, vidjet ćemo sutra."

Gleda li na Sagadinove riječi nakon poraza u utorak kao na pritisak na suce? "Pretpostavljam da je to bio cilj, ali mislim da je u Zadru ionako dovoljno velik pritisak da to nije potrebno."

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!