Nogomet

Kako su igrali: Prekasno krenuli

Tomislav Pacak, Vedran Attias • subota, 06.06.2009.
Kako su igrali: Prekasno krenuli
Foto: Kristijan Komarica

Unatoč vrlo lošem prvom dijelu u kojem je Hrvatska igrala neprepoznatljivo loše i prepustila Ukrajincima loptu i igru, naši su se u nastavku dignuli i na kraju imali nekoliko prilika doći do sva tri vrlo vrijedna boda, no nije bilo sreće ni koncentracije u završnici...

Vedran Runje: Ničime nije pokazao da zaslužuje hrvatsku "jedinicu". Nije direktan krivac za pogotke, no dojam je kako je možda kod prvog mogao istrčati i pokupiti loptu. Van der Sar bi vjerojatno tako reagirao i taj centaršut ne bi nitko niti zabilježio kao priliku.

Vedran Ćorluka: Kako se sezona u klubu bližila kraju tako je i Ćorluka konstantno padao u formi, a taj se pad samo nastavio i večeras. Brojka njegovih prelazaka preko centra sigurno nije bila veća od pet, a svakako je, u najmanju ruku, sukrivac za prvi pogodak jer je centaršut došao s njegove strane.

Josip Šimunić: Teško je stoperima dati pozitivne ocjene kada momčad dobije dva gola, no naš stoperski par, iako je bilo nesigurnosti i bespotrebnog kompliciranja, nije igrao loše. Dapače, posebno se u nastavku vidjela njihova kvaliteta kada su bez problema oduzimali gostima lopte i gurali naše naprijed.

Robert Kovač: Kao i kolega mu Šimunić. Teško je stoperima igrati kada se 45 minuta utakmice odvija pred vašim golom, a vezni red vam "sjedi" na 25 metara od gola, no nekoliko puta je pravovremeno reagirao i pokazao zašto je kapetan ove momčadi. Dignuo se u nastavku kao i ostatak momčadi.

Danijel Pranjić: Najbolji igrač Hrvatske večeras. Za razliku od Olića, na njega je očito prijelaz u Bayern itekako pozitivno djelovao i bio je (jedina) konstantna prijetnja gostima. Posebno je dobar bio u prvom dijelu kada je veći dio proveo na polovici gostiju dok mu je neraspoloženi Rakitić čuvao leđa. Malo lošiji, ali i dalje vrlo dobar bio je u nastavku kada su mu se u igri prema naprijed priključili i suigrači.

Darijo Srna: Jedva od najlošijih utakmica Darija Srne u reprezentativnom dresu unatoč tome što je "asistirao" za prvi pogodak. Očito je kako "njegovi" Ukrajinci imaju puno poštovanja prema njemu pa su ga jako dobro čuvali i nisu mu ostavljali niti malo prostora za prolaz ili centaršut.

Ivan Jurić:(do 45. minute) Vrlo loše je igrao svojih 45 minuta. Prema naprijed ga uopće nije bilo, što mu i nije primarni posao, no zato je i njega, oduzimanje lopti, upostavljanje naše igre i ostalo odradio - jako loše. CIjeli stadion s pravom nije bio iznenađen što je Jurić ostao u svlačionici na odmoru jer nije niti zaslužio ponovno istrčati.

Luka Modrić: Duga sezona je iza njega; prva "prava"; naporna s puno teških utakmica; i sličnim "izgovorima" mnogi će opisivati Lukinu večerašnju igru, no činjenica jest da je jednostavno igrao lošije nego inače; očito se i Luki može dogoditi takav dan. U prvom se dijelu nikako nije mogao, praktički sam, nositi s veznim redom Ukrajine dok je u nastavku to ipak izgledalo dosta bolje. Svakako mu ocjenu diže pogodak za 2:2 koji je usmjerio utakmicu u željenom smjeru. Naravno, da je u 85. minuti zabio zicera za 3:2 - bio bi junak dana.

Ivan Rakitić:(do 45. minute) Izbornik Bilić mu je vjerovao, ali - nije trebao. Rakitićeva igra jasno je prezentirala zašto u Schalkeu većinu vremena provodi sjedeći na klupi. Raketa se istaknuo tek s nekoliko netočnih dodavanja dok je po njegovoj strani naprijed-natrag neumorno trčao razigrani Pranjić.

Mladen Petrić: Dobra utakmica našeg napadača. Osim što je bio na mjestu u 2. minuti i iskoristio pogrešku Pyatova, nekoliko puta je dobro pucao iz daljine i bio puno veća prijetnja gostima od Olića. Posebno će nam u sjećanju ostati njegov odličan udarac u sučevoj nadoknadi koji je završio u vratnici.

Ivica Olić:(do 60. minute) Trčao je i puno se trudio Olić; drugo od njega nismo niti očekivali, ali ostalo - ništa. Imao je sjajnu sezonu u Njemačkoj, no ništa iz tog repertoara nije prikazao večeras protiv Ukrajine te je opravdano otvorio mjesto Mandžukiću nakon sat vremena igre. Olić je igrač kojem trebaju lopte u prostor, a takvih večeras, barem ne onih korisnih - nije bilo.

Jerko Leko: (od 46. minute) Unio dosta živosti u igru Hrvatske, no izgubio je previše lopti u kreiranju naših napada i tako otvorio dosta prostora gostima za kontre koje, na sreću, nisu dobro igrali.

Ognjen Vukojević: (od 46. minute) Zamijenio Jurića na zadnjem veznom i pokazao se kao netko tko ne treba mijenjati Ivana Jurića kada već stvari idu u krivom smjeru nego kao netko tko treba igrati od prve minute. Njegova čvrstina u duelima ono jest što nam je nedostajalo u prvom dijelu i Ogi je nastavio vrlo dobre predstave koje je ove godine pružao u Dynamu iz Kijeva.

Mario Mandžukić:(od 60. minute) Svakako ima zasluge za potpuni preokret i odličnih zadnjih pola sata naših. Naime, Dinamov je napadač dobro vratio loptu Modriću u naletu koji je ovaj zaključio loptom u mreži za 2:2, a istom je igraču namjestio čistog zicera pet minuta prije kraja, no njegov je udarac nažalost završio u stativi.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!