Zimski sportovi

Red Wingsi stavili ruku na pehar

Ante Jukić • nedjelja, 07.06.2009.
Red Wingsi stavili ruku na pehar
Foto: EPA

Još samo jedna pobjeda dijeli Detroit Red Wingse od 12. Stanley Cupa. Branitelji naslova u petoj su utakmici finalne serije s visokih 5:0 torpedirali Pittsburgh Penguinse, a prvu priliku za dizanje pehara imat će u utorak, kada je na rasporedu posljednja ovosezonska utakmica u Mellon Areni...

Pittsburgh Penguinsi doživjeli su noćas "šamarčinu" od koje će se teško oporaviti. Nakon dvije uzastopne pobjede u svojoj dvorani, kojima su izjednačili finalnu seriju, Pingvini su u Detroit otputovali puni optimizma i vjere da konačno mogu osvojiti Joe Louis Arenu i, tako, napraviti veliki korak prema selidbi Stanleyjeve "kante" u Pennsylvaniju, no najbolja hokejska momčad novog doba imala je spreman odgovor. Goropadni Red Wingsi kažnjavali su svaku grešku svojih protivnika, do vrha napunili mrežu očajnog Marc-Andrea Fleuryja, i sada ih samo jedna pobjeda dijeli od drugog uzastopnog, a ukupno 12. naslova.

"Da smo onda zabili, bila bi to potpuno drugačija utakmica", apostrofirao je poslije dvoboja prvi powerplay svoje momčadi trener Penguinsa Dan Bylsma, no to već spada u sferu "što bi bilo, kad bi bilo". Ovako, nakon što su "odgulili" isključenje Kronwalla u ranoj fazi utakmice, domaćini su preuzeli kontrolu i u potpunosti "razmontirali" svoje goste iz Pittsburgha.

Domaćine je u vodstvo u 13. minuti prve trećine doveo Dan Cleary, odmah na startu druge prednost je udvostručio Valtteri Filppula, a sve dvojbe oko pobjednika riješene su uraganskim naletima Red Wingsa u situacijama s igračem više na ledu, koje zaista mogu poslužiti kao prava mala škola powerplaya. Neoprezni Penguinsi skupljali su jedno isključenje za drugim, Kronwall, Rafalski i Zetterberg "trpali" su kao na tekućoj vrpci i već nakon 15. minute druge trećine branitelji naslova imali su ogromnih 5:0. Dan Bylsma tada je na klupu povukao "izrešetanog" Fleuryja i u "vatru" gurnuo Garona, koji je uspio okončati utakmicu bez primljenog gola.

"Cijela je momčad večeras pokazala veliku odlučnost, no moram posebno izdvojiti Henrika Zetterberga. Bio ga je pun led, odigrao je odlično i u obrani i u napadu, a uz to je uspio i u potpunosti neutralizirati Crosbyja", pohvalio je svog suigrača i sunarodnjaka nakon utakmice kapetan Red Wingsa, Nicklas Lidstrom. Osim sjajnog Hanka, svakako iz ove utakmice treba izdvojiti i Pavela Dacjuka, koji zbog ozljede lijevog stopala nije igrao od 19. svibnja. Iako nije zabio pogodak, ruski centar odigrao je vrlo dobru utakmicu i još jednom pokazao da igra Detroita s njim ima jednu drugu dimenziju.

Prvu meč-loptu za osvajanje naslova Red Wingsi će imati u utorak, kada se finalna serija po posljednji put seli u Mellon Arenu. Ne uspiju li posao završiti u Pittsburghu, branitelji naslova novu će priliku imati tri dana kasnije, u svojoj Joe Louis Areni.

NHL, finale Stanley Cupa:

Peta utakmica, 06.06.2009., Joe Louis Arena, Detroit:

Detroit - Pittsburgh 5:0 (Cleary 14., Filppula 22., Kronwall 27., Rafalski 29., Zetterberg 36.) (3-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!