Nogomet

Bilić: "Ne ide kako smo očekivali"

Tomislav Pacak, Borna Rupnik • nedjelja, 07.06.2009.
Bilić: "Ne ide kako smo očekivali"
Foto: Davor Sajko

Jutro je pametnije od večeri, a u slučaju Slavena Bilića to je značilo malo žešći sudar s realnošću da kvalifikacije ne idu po nikakvom planu. Izbornik je nakon remija s Ukrajinom ipak naglasio da Hrvatska još uvijek ima realne šanse za drugo mjesto...

Ukrajinci su u Zagrebu zasluženo osvojili bod koji ih postavlja u malo bolju poziciju od Hrvatske. Bilić od te činjenice ne bježi: ”Svjesni smo situacije. Kvalifikacije se nisu razvijale kako smo očekivali. Imali smo velikih problema prije utakmice, nadam se da će u budućnosti to biti riješeno i onda imamo realne šanse.”

Izbornik je tome ipak dodao malo optimističniji ton: ”Ništa nam do sada nije došlo lako i dat ćemo sve od sebe da prođemo. Sve je u našim rukama da odemo u dodatne kvalifikacije”.

Igra hrvatske reprezentacije u prvom poluvremenu bila je razočaravajuće slaba, što će reći da je stručni stožer od dvije moguće verzije taktike izabrao manje dobru: ”Već mjesec dana prije utakmice smo imali dvije varijante igre. U prvom dijelu smo pokušali igrati našim klasičnim stilom. Vidjeli smo da to ne ide pa smo u nastavku krenuli s dva prava zadnja vezna.”

"Velika je razlika naše izvedbe u prvom i drugom poluvremenu", nastavlja Bilić i dodaje: "Ivan Jurić nije odigrao na očekivanoj razini, ali nije on bio jedini problem. Imali smo problema na četiri ili pet mjesta. U ovako velikoj utakmici nije običaj mijenjati dvojicu igrača na poluvremenu, ali dogovorili smo da će ući Vukojević i Leko".

Prema Biliću, upravo su te promjene donijele bolju igru Hrvatske: ”Nakon tih promjena, u drugom dijelu smo igrali odlično, onako kako smo željeli, premda nas je njihov drugi gol malo presjekao. Tražili smo pobjedu i dali smo maksimum da do nje i dođemo. Dobili smo kompaktnost i stvorili najizglednije prilike unutar svih 180 minuta s Ukrajinom”.

Ukrajinci ga, kaže, nisu iznenadili taktičkom postavom: "Njihov sastav s dva napadača nije bio neočekivan. Postojala je i varijanta da će početi s trojicom igrača naprijed, zar ne? Osim toga, Milevsky je više bio polušpica".

Priupitan da prokomentira ukrajinske pogotke, izbornik je odgovorio: "Ne mogu reći da je njihov prvi pogodak bio plod našeg velikog propusta. Mnogi se slažu da je to jednostavno bila izvrsna akcija Ukrajinaca. Drugi je bio klasičan prekid, ali istina je da smo ga olako primili. To nam se ne bi smjelo događati".

Kako bi arhivirao utakmicu s Ukrajinom, Bilić se morao osvrnuti i na klasično pitanje - da može, bi li nešto promijenio prije utakmice. "Na pripremama nam je sve išlo kako treba. Više smo nego zadovoljni pokazani svježinom, snagom i kombinatorikom. Na temelju rada na treningu procijenili smo da ćemo početi sa već spomenutom taktikom, između ostaloga i zato što igramo kod kuće, ali jednostavno nismo dobili željene rezultate. Pritom moramo čestitati Ukrajincima".

Akcija Bjelorusija počinje odmah, a susret je na rasporedu u kolovozu. "S jedne je strane dobro što i Bjelorusija još uvijek gaji nade za osvajanje drugog mjesta, ali s druge strane to je loše jer će prvo igrati s nama, a tek potom s Ukrajinom. Dobijemo li ih u oba navrata, protiv Ukrajinaca neće imati mnogo motiva. Znamo da postoje njihovi dobrosusjedski odnosi, no vjerujemo u poštenje nogometa", rekao je Bilić.

Najvažnija će u cijeloj priči ipak biti - Hrvatska, naglasio je: "Kao i u svih prethodnim kvalifikacijskim utakmicama i ciklusima, moramo prije svega biti usredotočeni na sebe. Nakon dva dvoboja s Bjelorusijom bit ćemo puno pametniji". Potom se potrudio objasniti koliko nam odgovara termin u kolovozu.

"Istina, to je čudno, pomalo egzotično vrijeme za svaku reprezentaciju jer je početak sezone, ali trebali bismo biti svježi i odmorni. Igrači tada više nisu u početnoj fazi priprema, iako njihovi klubovi još nisu uigrani. Bitno je konačno svi budemo zdravi i kompletni".

Tajnik HNS-a Zorislav Srebrić pohvalio je odaziv gledatelja i istaknuo: "Nemamo pravo ne biti optimisti", a svoje je viđenje utakmice iznio i ostatak stručnog stožera. Aljoša Asanović također se složio da u prvih 45 minuta nismo bili na potrebnoj razini, ali da smo kasnije pokazali "svu svoju kvalitetu, dominaciju i maštovitost".

"Za pobijediti tako kvalitetnog protivnika poput Ukrajine trebao nam je maksimum kroz svih 90 minuta. U obje utakmice s njima nismo bili dovoljno konkretni, a premda su brojke na našoj strani, nedostajao nam je završni udarac", rekao je Nikola Jurčević, koji još uvijek vjeruje u prolaz: "Da je barem jedna od onih lopti odsjela u mreži umjesto na stativi, raspoloženje bi bilo drukčije. Ali mislim da možemo na Svjetsko prvenstvo".

Robert Prosinečki samo je kratko prokomentirao: "Nismo imali dovoljno raspoloženih igrača za pobjedu. U Minsku nam neće biti lako, stoga se moramo dobro pripremiti".

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!