Zimski sportovi

Pittsburgh izborio sedmu!

Krešimir Ferlak • srijeda, 10.06.2009.
Pittsburgh izborio sedmu!
Foto: EPA

Pittsburgh Penguinsi uspjeli su na domaćem ledu još jednom svladati aktualne prvake i izboriti sedmu, odlučujuću utakmicu finalne serije. Prema svemu prikazanom, tako je i najpoštenije. Mellon Arena još je jednom vratila Penguinse u igru, a odluka o prvaku odgođena je za tri dana, kada će u Detroitu sve karte biti otvorene i kada će jedna ekipa slaviti, a druga plakati...

Prve četiri utakmice finalne serije bile su vrlo izjednačene. Na kraju je svaka momčad uzela po dvije pobjede na domaćem ledu, ali utakmice su bile neizvjesne i obje ekipe su imale razloge nadati se naslovu. Peta utakmica, prije tri dana u Detroitu, bila je drugačija. Red Wingsi su razbili Penguinse i sa čistih 5:0 stigli do pobjede i prilike osvojiti naslov drugu godinu zaredom na ledu Mellon Arene u Pittsburghu.

Pittsburgh nikako nije htio dopustiti ponavljanje scenariju od prošle godine i u utakmicu su odlično krenuli. Napravili su početni pritisak i dominirali gotovo cijelim prvim periodom. Natjerali su Detroit i na dva isključenja, ali do pogotka nisu uspjeli doći. Premoć domaćina mogla se dobro vidjeti u šutevima na gol, koji su bili 12-3 u njihovu korist, ali Chris Osgood je sve poskidao. Ipak od tri Detroitova udarca, dva su bila itekako opasna, ali je pokušaje Henrika Zetterberga uspio obraniti Marc-Andre Fleury.

Na pogodak smo ipak čekali još samo 51 sekundu nakon ulaska u drugi period. Jordan Staal je poveo kontru sam uputio udarac koji Osgood brani, ali odbijenu pločicu Staal sprema u mrežu i Pittsburgh vodi. Niti nakon toga pritisak domaćina nije jenjavao, a Detroit je tek pred kraj perioda uspio uputiti nekoliko opasnih udaraca. Opet je najbliži pogotku bio Henrik Zetterberg koji je nakon jedne lijepe akcije pogodio vratnicu, ali pločica nije ušla u gol. S druge strane Pittsburgh je još nekoliko puta vrlo opasno zaprijetio, međutim na drugi odmor se otišlo sa 1:0 za Penguinse.

Detroit je odigrao najgorih 40 minuta ovogodišnjeg finala i mogli su biti vrlo zadovoljni što su u zaostatku od samo jednog pogotka, dok je s druge strane, upravo ta činjenica mogla pomalo zabrinjavati Penguinse. Ušlo se tako u posljednjih dvadeset minuta utakmice, a možda i sezone, sa minimalnom prednošću domaćih. Detroit je i dalje tražio šansu da još večeras podigne naslov, a Pittsburgh je silno želio sezonu završiti u sedmoj utakmici finalne serije u Detroitu.

Početak trećeg dijela napokon je donio bolju igru Red Wingsa, imali su nekoliko dobrih shiftova, ali pogodak je postignut na drugoj strani. Tyler Kennedy je iskoristio malu nesmotrenost obrane gostiju, izborio se za pločicu i iz neposredne blizine svladao Osgooda. Dva pogotka prednosti u ovakvoj utakmici je velika stvar, ali Detroit se vrlo brzo vraća u igru. Prošlo je nešto više od dvije minute i Kris Draper je postigao svoj prvi pogodak u ovogodišnjem doigravanju i Red Wingsi su opet vidjeli svoju šansu.

Krenuli su gosti tada u potpunu ofenzivu, a ubrzo su dobili i dvije prilike sa igračem više. Bilo je nekoliko dobrih šansi, ali se opet istaknuo Fleury. Najbolju prigodu za izjednačenje propustio je Dan Cleary koji je minutu i pol prije kraja utakmice sam jurnuo prema Fleuryu, ali ga je ovaj zaustavio i sačuvao vodstvo i pobjedu za Pittsburgh. Stigli su, tako, Penguinsi do treće pobjede na domaćem ledu i odgodili odluku za tri dana u Detroitu.

Sedma utakmica. Kakav će to spektakl biti. Treba reći da je ova serija zaslužila da se otiđe do sedmog susreta. Gledamo odličan hokej i obje ekipe pružaju sve od sebe u svakom susretu. Odluka će pasti u petak u Joe Louis Areni u Detroitu. Cijela sezona sada stane u samo jednu utakmicu. Petak, veliki petak za hokej, kada će netko napokon podignuti pehar Stanley Cupa. Nicklas Lidstrom ili Sidney Crosby....

NHl, finale Stanley Cupa:

Šesta utakmica, 9.6.2009., Mellon Arena, Pittsburgh:

Pittsburgh – Detroit 2:1 (Staal 21., Kennedy 46. / Draper 49.) (3-3)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!