Nogomet

Južna Afrika ostvarila prvu pobjedu

Vid Horvat • srijeda, 17.06.2009.
Južna Afrika ostvarila prvu pobjedu
Foto: Sandro Donda

Domaćin Kupa konfederacija stigao je do prva tri boda, a pobjeda je mogla biti i veća. Južnoafrička Republika bila je bolja protiv vrlo neopasnih Novozelanđana i tako ostala u solidnoj poziciji za polufinale. Naime, o drugom polufinalistu skupine mogla bi odlučivati ukupna gol razlika...

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA - NOVI ZELAND 2:0 (1:0)

Skupina A, 2. kolo, Rustenburg, stadion Royal Bafokeng

Strijelci: 1:0 Parker (21.), 2:0 Parker (52.)

Južnoafrička Republika: Khune, Gaxa, Masilela, Mokoena, Sibaya, Pienaar, Modise, Dikgacoi, Booth, Parker (81. Tshabalala), Fanteni (62. Mashego), trener: Santana.

Novi Zeland: Moss, Lochhead, Vicelich, Elliott, Brown (55. Oughton), Smeltz, Killen (75. Wood), Bertos (66. James), Christie, Mulligan, Boyens, trener: Herbert.

Već u prvim minutama, Južnoafrička Republika krenula je po što raniji pogodak. Najzapaženiji u tim trenucima je Modise, ali niti jedan udarac ne završava u okviru gola. Prva prava, opasna situacija, dolazi u 16. minuti preko Pienaara, koji sa 17 metara puca točno u vratara Novog Zelanda.

Južnoafrikanci su na vodstvo čekali do 21. minute, kada je najbolji pojedinac susreta Parker dobro odigrao dupli pas s Masilelom te uz pomoć obrambenog igrača zabio za 1:0. Ubrzo nakon toga, domaći napadač ponovno je u šansi, ali izvrsno je intervenirao Khune odbivši loptu u korner. Do kraja poluvremena igra je bila dosta jalova, bez konkretnih prilika.

Domaćin Kupa konfederacija otvorio je nastavak identično kao u početku susreta. U glavnoj ulozi je ponovno Modise, a većina njegovih prilika završava pored gola. U 52. minuti imamo reprizu prvog pogotka, a nakon lijepo izrađene akcije, asistent i realizator su isti. Parker je imao šansu i za hat-trick, ali dobro je bio postavljen novozelandski vratar.

Poslije toga se igra Južnoafričke Republike potpuno rasplamsala, a najviše izglednih prilika imao je Mashego, koji je u 62. minuti ušao u igru umjesto Fantenija. Isti napadač ima odličnu situaciju u posljednjoj minuti utakmice, kada uspješno izbjegava offside zamku i promašuje čisti zicer.

Do posljednjeg sučevog zvižduka rezultat se nije mijenjao, a izabranici trenera Santane ostvarili su prvu pobjedu na Kupu konfederacija. Tako će u posljednjem dvoboju skupine, protiv Španjolske, tražiti svoju kartu za polufinale.

Skupina A, poredak:
1. Španjolska 6 bodova
2. Južnoafrička Republika 4
3. Irak 1
4. Novi Zeland 0

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!