Nogomet

FIFA će razgovarati o afričkim trubama

Borna Rupnik • četvrtak, 18.06.2009.
FIFA će razgovarati o afričkim trubama
Foto: EPA

Svatko tko je imalo pratio Kup konfederacija koji se od nedjelje održava u Južnoafričkoj Republici nije mogao prečuti jedan specifičan dio tamošnje navijačke atmosfere - neprestani zvuk plastičnih truba. S obzirom da su izazvale burne reakcije, njima će se očigledno morati pozabaviti čak i FIFA...

Na dnevni red krovne svjetske nogometne organizacije stići će i jedan navijački rekvizit. Takozvana vuvuzela, odnosno bučna plastična truba koju koriste gotovo svi gledatelji Kupa konfederacija izazvala je brojne polemike, a najozbiljniji je prigovor stigao od europskih televizijskih kuća.

One se žale da buka tih truba, koje se besplatno dijele ispred stadiona, ometa prijenose i komentare do nepodnošljive mjere. Predsjednik Fife Sepp Blatter zaprimio je njihove žalbe zajedno za zahtjevom da se trube na Svjetskom prvenstvu 2010. godine jednostavno - zabrane.

"To je lokalni zvuk i ne znam kako bismo ga trebali zaustaviti. Uvijek sam govorio da kada budemo išli u Južnoafričku Republiku, idemo u Afriku. To nije Zapadna Europa i moramo se malo prilagoditi. Afrika podrazumijeva buku, energiju, ritam, glazbu, ples i bubnjeve", rekao je Blatter, ipak obećavši da će razgovarati s organizatorima.

Međutim, glavni tajnik Fife Jerome Valcke još je prošle godine rekao da bi temelji za takvu zabranu bili vrlo krhki, osim u slučaju da neki sukobljeni navijači spomenute trube upotrijebe kao oružje.

Svoje je mišljenje o tim trubama poslije jučerašnjeg ogleda s Irakom iznio i vezni igrač španjolske nogometne reprezentacije Xabi Alonso: "Mislim da ih treba zabraniti. Teško je komunicirati sa suigračima i usredotočiti se na igru. Samo odvlače pažnju i uopće ne pridonose dobroj atmosferi".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!