Nogomet

Video: Španjolci bez milosti

Mihaela Bradovski • subota, 20.06.2009.
Video: Španjolci bez milosti
Foto: EPA

U susretu trećeg kola skupine A Kupa konfederacija Španjolska je bez problema svladala s 2:0 Južnu Afriku. Europski prvak dominirao je gotovo svih 90 minuta i pokazao je kako je klasnija reprezentacija od domaćina...

Španjolska - Južna Afrika 2:0 (0:0)

Mangaung/Bloemfontein, sadion Free State, skupina A

Sudac: Pablo Pozo (Čile)

Vezane vijesti

Strijelci: 1:0 Villa (52'), 2:0 Llorente (72')

Španjolska: Reina, Raul Albiol, Pique, Puyol, David Villa (60' Pablo Hernandez), Xavi, Torres (60' Llorente), Fabregas, Sergio, Riera (81' Santi Cazorla), Arbeloa. Trener: Vicente del Bosque.

Južna Afrika: Khune, Gaxa, Masilela, Mokoena, Khlongo, Sibaya (83' Mashego), Pienaar, Modise, Dikgacoi, Booth, Parker (90' Tshabalala). Trener: Joel Santana.

Španjolska i Južna Afrika susreli su se u važnom susretu posljednjeg kola skupine A Kupa konfederacija. Španjolci bi s bodom osigurali prvo mjesto u skupini dok je Južnoj Africi bod bio dovoljan za osiguravanje drugog mjesta. Međutim, Španjolci nisu imali milosti i upisali su pobjedu 2:0 te tako s devet bodova idu dalje. U polufinale prolazi i Južna Afrika s četiri boda dok Irak otpada s dva boda obzirom da nije uspio svladati Novi Zeland.

Španjolci su započeli bolje i u četvrtoj minuti prvo uzbuđenje. Riera je izvana snažno pucao, ali vratar Južne Afrike Khune izbija loptu u korner.

Južna Afrika je u početnoj fazi igre gubila bitku na sredini terena i tek nakon deset minuta uspjela je prvi put ozbiljnije ući u polovicu Španjolaca, ali ne i zaprijetiti Reini. Nova opasnost pred južnoafričkim golom dogodila se u 13. minuti kada Španjolci dobivaju slobodni udarac na nekih 23 metra od domaćeg gola, ali Villa iz odlične pozicije pogađa živi zid.

Gotovo identična situacija na drugoj strani u 18. minuti. Ovaj put Fabregas je rušio Modisea koji poput Ville ranije puca loše, samo za razliku od Ville visoko preko gola.

Tri minute kasnije Torres se odlično snalazi u šesnaestercu Južne Afrike, lijepo prima loptu i vara domaćeg braniča, ali udarac u bliži kut brani Khune.

Villa doveo Španjolce u vodstvo

Uslijedilo je mirno razdoblje igre u kojem se lopta najvećim dijelom nalazila oko sredine terena, a u 36. minuti novi bljesak Španjolaca i umalo pogodak. Torres je odlično ušao u 16 metara i krenuo sam prema vratima, međutim u posljednji trenutak Khune mu brani pokušaj loba.

U 40. minuti akcija u tri poteza na drugoj strani, Parker proigrava Pienaara, ovaj vraća na vrh 16 metara gdje se nalazi Modise, ali ne zahvaća najbolje loptu i iz dobre pozicije puca pokraj gola.

Do kraja prvog dijela tek jedan neprecizan pokušaj Ville i na odmor se otišlo bez pogodaka. Španjolska je imala više od igre u prvih 45 minuta, ali nekoliko solidnih prilika nije iskoristila.

U drugom dijelu nismo dugo čekali na uzbuđenja. U dvije minute dogodilo se više toga nego u cijelom dotadašnjem dijelu susreta.

Prvo u 51. minuti Villa ubacuje u 16 metara za Fabregasa kojeg ruši Mokoena i Španjolci dobivaju jedanaesterac. Villa nije loše pucao, ali Khune je sjajno obranio, lopta se odbila do Riere kojem Khune brani neloš pokušaj.

Međutim niti 60 sekundi kasnije Španjolska ipak stiže do vodstva. Villa se iskupio za promašeni jedanaesterac lijepim primanjem lopte u 16 metara i preciznim spremanjem u suprotni kut za vodstvo Španjolske 1:0.

Llorente stavlja točku na i

Do 72. minute nije bilo većih uzbuđenja, domaćin je pokušavao doći do poravnanja, ali Španjolska je lako odbijala njihove napade. Onda stiže novi pogodak i to ponovno u mreži Khunea. Xavi je izveo skraćeni korner, pokušao je pucati Fabregas, ali lopta je u gužvi stigle do Llorentea koji ju šalje u mrežu za 2:0.

Nastavilo se nakon drugog pogotka u mirnom tonu sa sporadičnim pokušajima na obje strane, a valja istaknuti pokušaje Parkera u 83. minuti, te minutu kasnije u dobroj poziciji Santija Cazorle.

Španjolci na kraju posve zasluženo slave i kao prvoplasirana momčad skupine A odlaze u polufinale sa stopostotnim učinkom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!