Nogomet

Birkirkara: Gotovo nemoćni u Europi

Antonija Pavlić • ponedjeljak, 22.06.2009.
Birkirkara: Gotovo nemoćni u Europi

U prvom kolu Europske lige Slaven Belupo će ponovno na Maltu, nakon što se prošle godine u pohodu na najbolji europski rezultat kluba obračunao s također malteškim, Marsaxlokkom. Drugo pretkolo ovome paru donosi, pak, makedonski Milano, koji je u prvoj ligi odigrao tek jednu sezonu!

Malteška Birkirkara s kojom se prošle sezone u 1. pretkolu Kupa Uefe lako obračunao Hajduk, pobijedivši ju ukupnim rezultatom 7:0, prvi je protivnik Slavena Belupa u prvom pretkolu Europske lige.

Birkirkara je najveći grad na Malti s oko 21.000 stanovnika, a istoimeni se klub podičiti može uspjesima jedino u domaćim okvirima.

Stadion kluba Infetti Ground prima samo 12.500 gledatelja, od kojih su najžešći svakako navijačka skupina "Birkirkara Ultrasi" osnovani 25. veljače 1997. i nadaleko poznati po svojoj neprestanoj borbi protiv draži modernog nogometa.

Birkirkara u Europi

UkPobNerPorG+G-GR
Liga prvaka4013411-7
Kup Uefe201514746-42
Intertoto200215-4
Ukupno2616191262-52

Protekle je sezone Birkirkara u domaćem prvenstvu zauzela treće mjesto iza Hiberniansa i Valette, a ispred Marsaxlokka i Sliema Wanderersa. Dva su puta bili i prvaci svoje zemlje, sezone 99./00. i 05./06., a četiri puta i osvajači kupa.

Prvi su europski nastup odradili 46 godina nakon osnivanja, kada su se u sezoni 96./97. plasirali u Kup UEFA, ali i odmah ispali od slovačkog Spartaka iz Trnave.

Najbolju sezonu u povijesti odigrali su već dvije godine kasnije, kada su se okrunili titulom malteških prvaka, a u narednom europskom nastupu izbacili Lokomotiv Tbilsi, samo da bi ih s minimalnih 1:0 izbacio moskovksi Dynamo.

Osim toga, svi su im preostali europski nastupi bili potpuni fijasko, budući da su ih izbacivali redom Šahtar, Lyngby, Metalurg, Ferencvaroš, Partizani, Apoel Nicosia i Hajduk u Kupu Uefa; Maribor 2007. u Intertoto kupu te Rejkjavik i Torshavn 2001. i 2006. u Ligi prvaka.

U momčadi trenutno imaju samo tri stranca - talijanskog braniča Maura di Lella, Danca Ronnija Hartviga, te bugarskog napadača Kirila Mihaylova.

Kapetan momčadi je 30-godišnji napadač Michael Galea, a osim njega glavne su im zvijezde reprezentativci Malte: 26-godišnji Trevor Cilia, 30-godišnji Jonathan Holland, George Mallia i Adrian Ciantar te 25-godišnji Shaun Pierre Bajada.

Ukoliko Koprivničani prođu prvu prepreku, u drugom ih krugu već očekuje makedonski Milano, klub osnovan godine 1990. i koji je tek prošle sezone izborio ulazak u Prvu makedonsku ligi, osvojivši odmah drugo mjesto.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!